Veganistische Mayo van Emils

Veganistische Mayo van Emils @ Lauriekoek.nl
Veganistische mayo, de laatste tijd was er al het een en ander om te doen. In Amerika werd plantaardig mayo bedrijf Just Mayo aangeklaagd, omdat ze geen eieren in hun mayonaise gebruikten. Schijnbaar zag de traditionele mayonaise-industrie ze als bedreiging, erg interessant om te volgen. In Nederland zitten ze ook niet stil. Hier is sinds kort de veganistische mayo van Emils geïntroduceerd.

Vegan mayo ook wel veganaise

De mayonaise, door veel mensen ook wel veganaise genoemd, is gemaakt met ingrediënten die je ook uit je eigen keuken kent. Raapzaadolie, appelsap, amandelen, azijn, zout. Er zit 54% vet in dat is minder dan mayonaise op ei-basis, die bevat 70% vet. Een aanzienlijk verschil. De mayonaise van Emils is biologisch en er zijn 4 varianten: een standaard mayo, een mayo met citroen, een mayo met knoflook en een remoulade. Alle vier varianten zijn veganistisch en dus ook ei vrij, ook zijn ze glutenvrij. Ik probeerde de mayo met citroensmaak en de mayo met knoflooksmaak.
Veganistische Mayo van Emils @ Lauriekoek.nl

Veganistische Mayo van Emils @ Lauriekoek.nl
Allereerst was ik erg enthousiast over de geur. Die was erg mayonaise-achtig. Hij rook niet muf, niet naar tofu, het was een behoorlijk overtuigende geur. De structuur vond ik ook erg goed, waar veganaise vaak waterig is, of juist overdreven luchtig vond ik deze eigenlijk precies goed.

zoetige mayonaise door appel

Beide mayo’s hebben een klein zoetje door de appel, ze zijn echter niet overdreven zoet, wat ook niet bij een saus die bij hartige gerechten wordt gebruikt zou passen. De citroenvariant heeft iets fris, iets wat ik graag bij mayonaise zie. De knoflookvariant smaakt flink naar knoflook, wat ik goed bij de zoete aardappelfriet die ik er bij at vond passen. Gezien het knoflookgehalte zou ik aanraden de mayo niet te eten als je nog van plan bent daarna op date te gaan, tenzij je de date in kwestie uitnodigt om de mayo samen te nuttigen, zodat de knoflookgeur niet meer opvalt.Veganistische Mayo van Emils @ Lauriekoek.nl

vegan mayo van emils aanbevolen voor veganisten

Al met al ben ik blij met deze mayo, de veganistische mayonaises die ik eerder uitprobeerde vond ik het aanbevelen niet waard. Deze vind ik een aanrader, zeker voor veganisten, die dingen als mayonaise stiekem meestal missen en ook lang niet altijd zin hebben om zelf iets te maken.

Je vindt alle varianten mayo en de remoulade bij de betere natuurwinkel en reformzaak. De adviesprijs is 3 Euro voor een potje van 125 gram. Een geopend potje blijft (als je er elke keer een schone lepel gebruikt bij het eruit scheppen) ruim 4 weken goed.

Voor meer informatie en verkoop adressen kun je terecht op de website van De Nieuwe Band.

 

Posted by on 24 november, 2015

4 Comments

 • Susanne

  25 november, 2015

  Top!! Handig om te weten!! Ik gebruikte laatste ook voor het eerst die ene mayolijn. Maar er mogen altijd meerdere varianten bij komen 😀

  • Laurie

   25 november, 2015

   Mayolijn bevat zoetstof toch? Ik wil veel proeven maar mayonaise met zoetstof, dat hoeft van mij niet. Buitendat is mayolijn gericht op mensen die aan de lijn doen en die producten zijn nooit echt lekker. Emils lijkt mij dan beter. Meer vet, meer smaak.

 • Anke Lathouwers

  12 april, 2022

  Hallo
  Wij starten een duurzame supermarkt in Antwerpen waar we enkel plantaardige producten aanbieden. We willen graag jullie veganaise in ons aanbod, maar vinden voorlopig geen groothandel. Wie is jullie groothandel voor België ajb en/of leveren jullie rechtstreeks? Aan welke voorwaarden en prijzen in dat laatste geval?
  Bedankt alvast
  Nele en Anke (0032 474 54 91 34)

  • Laurie

   21 april, 2022

   Hoi Nele en Anke. Ik heb ooit een blogpost over Emils geschreven maar ik ben niet het merk Emils. Ik weet niet of het merk nog bestaat maar als het zo is is het aan te raden direct met hen contact op te nemen.

LEAVE A COMMENT