Top 10 Schoonste en Vuilste Groente en Fruit

Top 10 schoonste groente en fruit


boven v.l.n.r: witlof, asperge, bloemkool, banaan, appel,
onder v.l.n.r: pruim, knoflook, biet, kiwi, framboos

.

Top 10 vuilste groente en fruit
boven v.l.n.r: Krop/bindsla, peul, komkommer, peer, kouseband,
onder v.l.n.r: mango, mandarijn, pomelo, sinaasappel, okra.

Elk jaar kwam Milieudefensie met een top 10 of zelfs 20 van het schoonste en smerigste fruit. Het ging om fruit en groente die je gewoon bij de supermarkt koopt en die niet biologisch zijn, want biologisch is nooit bespoten. De laatste twee jaar werkt Milieudefensie samen met Foodwatch aan Weet wat je Eet, een website over gifgebruik op in Nederland verkrijgbare groente en fruit.

Op Facebook kwam er regelmatig een plaatje van de dirty dozen en clean fifteen voorbij, waardoor veel mensen zich afvroegen of er ook een Nederlandse variant was. Nou die is er nu. Check vooral de site van Milieudefensie en Foodwatch,  daar vind je informatie over hoeveel gevallen van giftig groente en fruit er bekend zijn. Er zijn zelfs zulke hoge hoeveelheden gevonden, dat het gevaarlijk is voor kinderen. Je hoeft er overigens echt niet minder fruit of groente om te eten, dat zou wel erg ver gaan. Groente en fruit eten blijft gezond. Hierboven vind je twee plaatjes van de meest en minst vervuilde groente en fruit.

Als je budget dit toelaat, is het altijd veiliger om meer biologische producten te kopen. Biologische groente en fruit zijn namelijk nooit bespoten en niet genetisch gemanipuleerd. Zo steun je ook de biologische landbouw en koop je altijd schone groente en fruit.
Heb je een krap budget? Kies dan voor meer schoon groente en fruit. Als je één soort vervuilde groente of fruit heel graag en vaak eet, vervang deze dan bijvoorbeeld door de biologische variant. Zo doe je toch iets goeds voor jezelf.

Posted by on 29 mei, 2013

4 Comments

 • Rianne

  26 januari, 2018

  hoi hoi, leuke foto’s van de groente! heb jij die zelf getekend? 🙂

  Groetjes
  Rianne

  • Laurie

   28 januari, 2018

   Ja die zijn zelf getekend! Alleen al wel een hele tijd geleden want dit is best een oude blogpost.

 • Sanna

  1 mei, 2018

  Biologische groente zijn zeker niet onbespoten! Was daarom je biologische groente net zo goed als reguliere groente.
  https://www.vn.nl/groene-sprookjes-5-mythen-over-biologisch-eten/

  • Laurie

   2 mei, 2018

   Toch grappig: dit is een werkelijk stokoude blogpost en eens in de zoveel tijd krijg ik weer een mailtje of berichtje over hoe naïef ik ben.
   Deze tekening gaat over reguliere niet biologische groenten en fruit. Voorts heb ik niemand proberen wijs te maken dat je je groenten en fruit niet moet wassen. Biologisch of niet.
   Ik ben er ook van op de hoogte dat in de biologische landbouw ook bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dat was ik al voordat mensen mij erover gingen e-mailen en hier berichten achterlieten.

LEAVE A COMMENT