Groentetassen en Andere Abonnementen

Groentetassen en andere abonnementen @ Lauriekoek.nl
De laatste tijd valt mij op dat er steeds meer abonnementen bijkomen op levensmiddelengebied. Niet alleen de welbekende tassen voor je dagelijkse portie groente en fruit, maar ook kun je nu complete maaltijd pakketten laten thuis bezorgen. Vaak zitten er speciale producten in zoals streekproducten, handgemaakte producten en biologische producten. De groente- en fruitpakketten zijn natuurlijk vegetarisch en veganistisch, bij de maaltijd pakketten is dit al moeilijker. Vegetarisch gaat vaak nog wel, voor veganisten is het heel lastig. Hier onder een klein overzichtje, sommige abonnementen hebben een afzet gebied rond het midden van het land en anderen bezorgen overal.

Een overzicht

Odin
Een van de bekendste op het gebied van groente- en fruitabonnementen. Deze tas kun je enkel afhalen bij een van de afhaalpunten door het land. Er zijn verschillende abonnementen mogelijk, groente of fruit, groente en fruit, en in verschillende maten. Van tevoren, maakt men op internet al bekend wat de inhoud van je tas zal zijn. Er zit altijd ter inspiratie en nieuwsbrief met recepten bij.

Proef Vitatas
Lijkt qua opzet erg op Odin, maar is van Proef. Vooral verkrijgbaar bij Ekoplaza.

De Krat
Levert een wekelijkse krat met eerlijke basisproducten, vooral biologisch en rechtstreeks van lokale ondernemers. Je kunt aangeven dat je vegetariër bent, een optie voor veganisten lijkt er niet te zijn. In de grote steden kan de krat worden thuisbezorgd, maar je kunt ‘m ook met korting ophalen bij het kantoor in Amsterdam.

Hello Fresh
De Freshbox denkt echt in maaltijden, in tegenstelling tot de krat. Het meeste wat er in zit is lijkt biologisch en lokaal, maar je kunt er van uittgaan dat de meeste ingrediënten dit lang niet altijd zijn. Deze box wordt echt alleen thuisbezorgd. Er is een vegetarisch optie en soms zijn er speciale boxen, bijvoorbeeld in samenwerking met Jamie Oliver.

Aanbieders zoals Marley’s Spoon en Mathijs maaltijdbox zie de omschrijving Hello Fresh

Allerhandebox
Er is helaas geen vegetarische variant van de Allerhandebox en de box bevat ook geen biologische producten. Hij is vooral gericht op gemak bij het koken en niet zozeer op duurzaam of lokaal. Lijkt er op Hello Fresh qua opzet.

Beebox
Deze box ook in maaltijden. Je kunt kiezen uit gezinsboxen of alleen groente en fruit. De producten zijn allemaal lokaal en biologisch. De gezinsboxen bevatten echter wel altijd wat vleesproducten. Ook deze box wordt bij je thuisbezorgd.

Streekbox
De Streekbox is een wekelijkse box en bevat in elk geval de ingrediënten voor minimaal 2 complete maaltijden per week, plus wat extra’s voor ontbijt en lunch, zoals sap. Alles zoveel mogelijk afkomstig van lokale leveranciers. Een Veggiebox is ook mogelijk, hier zit geen vlees of vis in en de kaas is vegetarisch gestremd.

Ekonoom
Dit is een biologische webwinkel die alles per post verstuurd (in een geïsoleerde verpakking) waardoor het aflevermoment nog wel eens kan verschillen. Ze hebben diverse soorten groente- en fruitpakketten.

Hofwebwinkel
Dit iswinkel van de Warmonderhof, een biologisch-dynamische boerderij in Dronten. Ze bieden geen pakketten maar leveren wel groente en fruit bij je thuis af.

Willem en Drees
Ook pioniers Willem en Drees zijn zeker het vermelden waard, ook hier geen speciale pakketten maar wel de optie om zelf een krat samen te stellen en thuis te laten bezorgen via de webshop. Zoveel mogelijk lokaal, biologisch en van het seizoen.

FoodWeLove Box
Dit concept is net iets anders dan de doorsnee pakketten. Dit is een maandelijkse box waarvan je van te voren niet weet wat de inhoud zal zijn. Je kunt deze ook eenmalig bestellen. Er zitten 5 delicatessen in waarvan altijd een product  dat je direct kan (moet) gebruiken en een product dat langere tijd houdbaar is. Iedere box wordt weer door andere mensen samengesteld, zodat het ook iedere keer weer een verrassing is wat er in zal zitten. De box is helaas niet altijd vegetarisch en er is (nog) geen speciale vegetarische variant.

De Vegabox
Klein maar zeker sympathiek. Deze vegetarische en veganistisch maaltijdenbox. De ingrediënten zijn altijd voor minimaal 80% biologisch. Je kunt een abonnement nemen maar ook per keer bestellen.

Kijk ook lokaal rond als je overweegt een abonnement te nemen, zelf vond ik in mijn omgeving bijvoorbeeld de abonnementen van De Hoogekamp en boerderij Boerderij Ruimzicht. Die kan je afhalen bij mensen thuis, in Arnhem en Apeldoorn (Hoogekamp) bij de boerderij zelf (Puurland). Of bij afhaalpunten in winkels (Ruimzicht) Super lokale verse groente en fruit, dus zo van de boerderij.

Posted by on 25 juli, 2013

1 Comment

 • Jaap Smit

  15 oktober, 2015

  Beste Laurie,

  Mijn naam is Jaap Smit en ik ben redacteur voor de Utrechtse talkshow CampusTalk. Ik had een vraagje aan u. Morgen nemen wij om drie uur in Utrecht een uitzending van een van onze talkshows op, waarin onder andere een item zit online supermarkten versus fysieke supermarkten. Na het item zouden wij graag in onze studio een gast uitnodigen om verder te praten over het fenomeen van groentetassen, foodboxes en andere initiatieven die je tegenwoordig steeds vaker ziet. Afgaande op het bericht hierboven en het feit dat u een foodblogger bent, leek het me een leuk idee hierover met u verder te praten.

  Het gaat om een studiogesprek van +/- 4 minuten waarin we in zullen gaan op bovengenoemde trend, waarom het populair is (of juist niet) en of het culinair een uitdaging biedt aan de mensen die het bestellen. We nemen de aflevering morgen (16 oktober) om 15:00 op in onze studio op de Uithof, Utrecht. Het zou fantastisch zijn als u bij ons kon aanschuiven. De afleveringen die wij opnemen zullen later het jaar worden herhaald op RTV Utrecht.

  Graag horen wij zsm van u,

  Met vriendelijke groet,

  Jaap Smit
  06-28325703
  CampusTalk
  campusblog.nl

LEAVE A COMMENT