Keukentips voor Studenten

Keukentips voor studenten @ Lauriekoek.nlDe introweken zijn voorbij en het academisch jaar is net begonnen. Voor veel mensen is ook de periode waarop ze op zichzelf gaan wonen aangebroken en dan komt ineens het moment om te bedenken wat er allemaal nodig is voor het runnen van een mini huishouden en dus ook wat je allemaal nodig hebt in de keuken. Op dat gebied heb ik wat handige tips op een rijtje gezet.
.

1. Goede basisspullen

De absolute basis in mijn ogen is: Een goede microplane rasp, een goed scherp mes en een goede snijplank. Oh en als je een goed scherp mes koopt, koop dan ook even het handboek snijtechnieken zodat je niet meteen op de EHBO belandt. Check ook mijn keukengerei checklist.
Microplane rasp
bamboesnijplankt

rp_IMG_56151-e1434036307944-683x1024.jpg2. Investeer in bewaarbakjes

Bewaarbakjes zijn superhandig. Niet alleen om het eten van thuis mee te nemen naar je eigen huis. Maar ook om eventueel zelfgemaakt eten wat je teveel hebt goed te houden tot de volgende dag, of in te vriezen. Heel veel studenten koken teveel en gooien dan ook eten weg, zonde! Het is niet alleen niet erg duurzaam, je gooit ook gewoon geld weg. Ga gewoon naar een winkel als Blokker of Ikea en koop een setje bewaar dozen. Handig zijn ook van die glazen Pyrex schalen waar een deksel op zit, die kun je vanuit de koelkast zo in de oven zetten, scheelt weer afwas.

3. Hygiëne

Ik ben een vegetariër dus het is eigenlijk belachelijk dat ik hier over begin, maar ik vind het echt nodig. Ik heb gemerkt dat heel veel studenten niet weten wat een kruisbesmetting is. Oftewel rauwe kip op de snijplank, en op diezelfde snijplank dat lekker je groente voor je salade fijnsnijden. Het eigenwijze tegen argument is dan: maar ik ben nog nooit ziek geworden. En dan moet ik heel diep zuchten. Wil jij verantwoordelijk worden gehouden voor het rp_IMG_51521-e1426155759877-683x1024.jpgziek maken van jezelf, of eventueel anderen? Nee toch? Verdiep je dus even in hoe je rauw vlees moet behandelen. Alvast bedankt namens een vegetariër.

Als je we toch bezig zijn: zet je koelkast op 4 graden, koop gekoelde producten als laatste en als je iets opwarmt, schep het dan goed om zodat alles goed heet wordt. Was je handen voor je gaat koken en nadat je naar de wc bent geweest. Met water en zeep. Doe de afwas met water wat goed heet is. Voedselvergiftiging kan onschuldig zijn maar het kan ook zo ernstig worden dat organen beschadigd raken. Niets om bijzonder luchtig oven te doen.

4. Experimenteer er op los!

Neem de tijd om te experimenteren! Vegetarisch? Veganistisch? Van huis uit altijd pakjeseten gewend, maar je wil wat anders proberen? Nu is het moment! Ga langs de toko, ga eens naar de natuurwinkel, of de markt en kijk je ogen uit. Neem iets mee naar huis, gebruik Google en kook iets, al dan niet samen met een medestudent.
IMG_5661[1]

5. Goedkoop is soms duurkoop

Kant-en-klaar maaltijden zijn meestal veel te zout, of veel te vet. Die koekenpan uit de koopjes bak van de Aldi was toch niet zo’n goed idee en de goedkope siliconen taartvorm bleek in de oven toch te kunnen smelten. Probeer je geld in een keer goed uit te geven en ga naar de markt voor voordelige groenten. Ikea heeft nu trouwens een hele aardige koekenpan in het assortiment SENSUELL (nee ik word niet gesponsord).

6. Ontwikkel een voor jou goede routine

Leer een paar maaltijden waar je altijd van op aan kunt. Je hoeft er maar een paar uit je hoofd te kennen en zo kun je altijd de supermarkt inrennen, iets halen en koken, zonder al teveel gedoe. Als je van te voren weet dat je het druk krijgt kun je altijd een paar keer meer koken en invriezen, zodat je niet op afhaal voer hoeft te leven.

boekenwurm7. Verzamel informatie

Je hoeft geen honderden kookboeken in huis te nemen, een goed (basis) kookboek volstaat. Wat voor jou geschikt is weten ze vast bij de boekhandel of kijk in mijn boekenoverzicht. Er zijn speciale studenten kookboeken maar 75% daarvan vind ik ronduit stom. Een kookboek met bespaar tips is dan misschien nog beter.

Het internet is ook een bron van wijsheid, Youtube filmpjes over hoe je uien moet snijden, eieren moet bakken of pocheren, of hoe je chocolade au bain-marie smelt. Het is er allemaal. En dan heb ik het nog niet eens over al die blogs vol met recepten.

8.Leer geen rare gewoontes aan

Ik kende iemand die al zijn bestek en borden liet beschimmelen, om ze vervolgens weg te gooien en weer nieuwe te kopen. Vond ie leuk. Doe gewoon wat vaker de afwas en koop van het denkbeeldig uitgespaarde geld gewoon een sterke bak koffie om wakker te blijven onder de werkgroep.

Heb jij nog een onmisbare tip voor de (beginnende) student, of voor mensen die net op zichzelf zijn gaan wonen en de weg in hun allicht wel eerste eigen keukentje aan het ontdekken zijn. Schroom dan niet om die hier achter te laten in de comments.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 6 september, 2016

LEAVE A COMMENT