Boekrecensie: Suikervrij

IMG_6053[1]
De hele suiker-of-geen-suikerdiscussie is nu al een tijdje aan de gang en ik volg hem met veel belangstelling. De ene persoon zoet concequent alles met stevia, de ander zegt dat dat niet kan, omdat dat een e-nummer is. En de een vindt kokosbloesem geen suiker, de ander vindt juist van wel. Er zijn zelfs mensen die geen fruit meer eten om de suikers. Nu is er dit boek dat Suikervrij heet. Maar wat de defenitie van suikervrij van dit boek is?

De definitie van dit boek van suikervrij is vrij van kristalsuiker, honing en andere zoetstoffen, siropen of kunstmatige zoetstoffen. In sommige recepten wordt gebruik gemaakt van dadels of vijgen maar meestal wordt er gewoon niets gebruikt om te zoeten en dat kan meestal prima. Vooral als je wel zoet fruit gebruikt of een snufje kaneel hier en daar. En vanille-extract werkt ook altijd goed.
IMG_6055[1]
Er wordt ook uitleg gegeven over goede en slechte suikers, koolhydraten en waar je op moet letten bij het boodschappen doen. Voorin staat ook netjes de waarschuwing dat mensen met type 1 en 2 diabetes altijd met hun behandelaar moeten overleggen als het op dieetaanpassingen aankomt. Netjes, want de term suikervrij betekent niet automatisch dat mensen met type 1 of 2 diabetes wel zomaar alles kunnen eten.
IMG_6056[1]
Er is qua recepten uitgegaan van producten die altijd kant-en-klaar veel suiker bevatten en die prima minder zoet zouden kunnen, zoals sauzen, tussendoortjes, gebak en desserts. De manier waarop de styling is gedaan erg leuk, aan de linker kant zie je in een oogopslag de ingrediënten, aan de rechterkant het kant-en-klare product. Je kunt zelf jam maken, chocopasta, ketchup, volkorenbrood, mayonaise, muffins, popcorn, ijs, granita. Alle recepten staan er in.
IMG_6057[1]
Dingen die je normaal vooral bij de winkel koopt zelf maken is altijd erg leuk, je ondekt wat er allemaal in gaat, je kunt tussendoor proeven en aanpassen. Als je eenmaal een bepaalde zelfmaakroutine hebt opgedaan kost het ook amper tijd. Sowieso zijn de recepten in dit boek eenvoudig te maken veruit de meeste recepten kosten minder dan 30 minuten tijd. De ingredienten kun je over het algemeen prima in de supermarkt vinden.

Al met al vind ik dit een prettig boek, het geeft de feiten zonder opgeheven vingertje, het biedt lekkere recepten en er wordt geen gebruik gemaakt van zoetstoffen waar je buikpijn van kunt krijgen zoals xylitol of maltitol, die ook nog eens heel prijzig zijn. Het boek is trouwens geschreven door Sue Quinn, die ook het kookboek Vegan schreef.

Suikervrij
Sue Quinn
Uitgeverij Becht
€ 12,50

IMG_6054[1]

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 10 september, 2015

2 Comments

 • Sofie

  10 september, 2015

  Wat een fijn boek! Ik eet al een jaar suikervrij, maar ik eet dus wel kokosbloesemsuiker (maximum één stukje chocolade met kokosbloesemsuiker) en ik eet ook fruit.

  • Laurie

   10 september, 2015

   Het is een fijn boek inderdaad. Van mij mag je eten wat je wil eten, suikervrij of niet suikervrij. Iedereen is welkom op mijn blog.

LEAVE A COMMENT