Boekrecensie: Zoet & Licht

Boekrecensie&Licht@Lauriekoek.nl

Daisy Lowe is een fotomodel uit Engeland en Zoet & Licht is haar eerste verschenen kookboek. In Engeland wordt ze vergeleken met Nigella Lawson. Volgens de Britse pers hebben ze hetzelfde lichaam, dezelfde manier van kleden en dezelfde manier van doen. Dat kan natuurlijk best zo zijn maar hun kookboeken verschillen enorm van elkaar.

Daisy Lowe de nieuwe Nigella?

Dit kookboek bevat namelijk recepten op basis van xylitol als zoetmiddel en de recepten zijn melk- en eivrij, glutenvrij en/of veganistisch. Daar waar Nigella alles maar wat graag volplempt met suiker, boter en eieren. Ik vraag me af wat Daisy Lowe van de recepten van Nigella zou vinden en andersom.

Schuldvrij genieten?

In dit boek ligt de nadruk op schuldvrij genieten Ik vind dat je overal schuldvrij van moet kunnen genieten, of het nou met of zonder suiker is. Je schuldig voelen over eten, in het bijzonder over zoetigheid, zoals een stukje taart of een ijsje is echt niet nodig. Als je dit vaak hebt, schroom dan niet om hulp te zoeken.
Boekrecensie&Licht@Lauriekoek.nl

Zoet & Licht gebruikt graag xylitol

Er wordt dus veel gebruik gemaakt van xylitol, dit is een zoetstof gemaakt van berken. Ik vind persoonlijk wel dat je het kunt proeven als je het gebruikt in plaats van suiker. Het heeft een specifieke smaak. Ook kan het laxerend werken, mocht je nog nooit iets met xylitol hebben gegeten begin dan met een kleine portie om te kijken hoe je buik er op reageert (lees hier meer over bijwerkingen). Houd er ook rekening mee dat xylitol een duurder zoetmiddel is dan suiker en dat je er voor naar een speciale winkel moet. Daar kun je trouwens ook meteen terecht voor kokosbloesemsuiker, rauwe cacao, maca en kokosolie. Ook dat zijn ingrediënten die veelvuldig in de recepten terugkeren.
Boekrecensie&Licht@Lauriekoek.nl

Boekrecensie&Licht@Lauriekoek.nl
De recepten zijn over het algemeen niet bijzonder ingewikkeld, soms heb je een keukenmachine nodig, maar met een staafmixer komt je ook een heel eind. In het boek wordt met een hartjessysteem aangegeven wat zuivelvrij, glutenvrij, veganistisch en zonder geraffineerde suiker is. Er zijn ideeën voor ontbijt, taartjes, snacks en ijs. Bij elk recept staat een mooie foto.

Zoet & Licht
Daisy Lowe
Uitgeverij: Manteau
€ 19,99

Posted by on 30 oktober, 2014

3 Comments

 • Martine

  30 oktober, 2014

  Ik ben het 100% met je eens wat schuldvrij eten betreft! Ik kan me echt kapot ergeren aan alle desserts die als ‘guiltfree’ worden aangeprezen.
  Het boek ziet er mooi uit, ik ben wel nieuwsgierig naar de recepten.

 • Bonnie

  31 oktober, 2014

  Helemaal eens met wat Martine hierboven zegt. Ik moet zeggen dat bakken met xylitol me niet zo trekt, maar ik zou het wel willen proberen. De foto’s in het boek zien er aantrekkelijk uit!

  • Laurie

   1 november, 2014

   Het is inderdaad iets om een keer te proberen. Als je wel eens snoepjes of kokosyoghurt gezoet met xylitol gegeten hebt en je vond het niet vies dan is er mee bakken misschien wat voor jou.

LEAVE A COMMENT