Recept: Met sumak geroosterde pruimen met kardemomroom & pistache uit Boustany

Recept: Met sumak geroosterde pruimen met kardemomroom & pistache uit Boustany @ Lauriekoek.nlVandaag het laatste maar zeker niet het minste recept dat ik met jullie mag delen uit Boustany van Sami Tamimi: met sumak geroosterde pruimen met kardemomroom & pistache. Het klinkt misschien een beetje raar sumak in een zoet dessert, maar het werkt heel goed. Doe vooral zoals Sami Tamimi aangeeft en verdubbel het aantal pruimen. Je hebt dan niet alleen een lekker toetje, maar ook nog een lekker ontbijt. Echt een aanrader.

Met sumak geroosterde pruimen met kardemomroom & pistache

Barquq bil samak w al creama

Ik heb in de afgelopen jaren vaak geroosterde pruimen en andere steenvruchten gemaakt. Het is een simpel dessert, en toch is niets zo lekker als de geur van warm, gekruid fruit die na het eten om de tafel hangt. Verdubbel het aantal pruimen en dan heb je een restant voor het ontbijt met yoghurt of op warme toast met labneh of vers roomkaas.

  • 8 pruimen (ca. 375 g)
  • 3 kardemompeulen
  • 1 theelepel sumak
  • 3 eetlepels vloeibare honing
  • rasp van ½ biologische sinaasappel
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 eetlepel water
  • 300 ml slagroom
  • 3 theelepels honing
  • ¼ theelepel gemalen kardemom

Voor de gekonfijte pistachenoten

  • 45 gram kristalsuiker
  • ¼ theelepel gemalen kaneel
  • 3 eetlepels water
  • zout
  • 70 gram pistachenoten
Werkwijze
  • Verhit de oven tot 180 °C.
    Halveer de pruimen, ontpit ze en leg ze met het snijvlak naar boven in een ovenschaal waarin ze in een enkele laag knus tegen elkaar aan liggen.
  • Breek de kardemompeulen, leg de zaadjes in een vijzel en stamp ze tot een fijn poeder. Meng ze met de sumak, honing, sinaasappelschil, het citroensap en water, en sprenkel dit mengsel over het fruit.
  • Bak het circa 20 minuten of tot de pruimen bijna uit elkaar vallen.
  • Maak intussen de gekonfijte pistachenoten. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet hem naast het fornuis. Verhit de suiker, kaneel, het water en ⅛ theelepel zout in een grote hapjespan op halfhoog vuur. Kook al roerend tot de suiker bijna is opgelost. Voeg de pistachenoten toe en bak ze 3-4 minuten af en toe roerend (om te voorkomen dat de noten te bruin worden) tot alle vloeistof is
    verdampt en je ziet dat er kristallisatie op de noten ontstaat. Stort de noten op de beklede bakplaat en verdeel ze er snel over. Laat ze volledig afkoelen.
  • Doe de slagroom, honing en gemalen kardemom in de kom van een standmixer met garde en klop de slagroom op halfhoge snelheid 3 minuten of tot er zachte pieken ontstaan.
  • Verdeel het fruit en de slagroom vlak voor het serveren over vier borden en bestrooi ze rijkelijk met de gekonfijte pistachenoten.

Recept: Met sumak geroosterde pruimen met kardemomroom & pistache uit Boustany @ Lauriekoek.nl

Posted by on 25 juni, 2025

LEAVE A COMMENT