Original Spices by Jonnie Boer

Original Spices by Jonnie Boer @ Lauriekoek.nl
Over het algemeen ben ik geen fan van kruidenmixen uit de supermarkt. Ze zijn vaak duur en bevatten veel te veel zout en soms zelfs nog smaakversterker ook. Dit is trouwens niet alleen zo bij de supermarkt, ook in sommige natuurwinkels kun je alleen kruidenmixen kopen met veel te veel zout. Altijd goed het etiket lezen dus. Al lezende kwam ik er achter dat er een uitzondering op de regel bestaat, namelijk de mixen van Jonnie Boer voor het bedrijf Euroma. Daar zit geen zout in en als er al zout in zit is het echt maar een snufje. Er zit ook geen smaakversterker in, het zijn echt enkel alleen maar kruiden. Verder niets.

Prima kruidenmixen

Het zijn ook kruidenmixen die ik tot voor kort helemaal niet bij mijn supermarkt kon krijgen. Er zijn zo’n 15 verschillende kruidenmixen verkrijgbaar. Wat een weelde! En het bewijst maar dat het dus best mogelijk is, het maken van prima kruidenmixen zonder zout.

Op de bovenstaande foto staan 4 van de 15 mixen afgebeeld. Van links naar recht zijn dat:

  • Ras el hanout is een Marokkaanse kruidenmix. Het betekent vrij vertaald: “het beste van de winkel” en de mix kan daardoor dus overal verschillen. De mix van Jonnie Boer bestaat uit 11 verschillende specerijen en is heel lekker in stoofschotels, met dadels en olijven.
  • Shichimi togarashi, een mix die nieuw is voor mij. Er zit onder andere szechuanpeper in en dat verdoofd je mond een beetje. Niet geschikt voor mensen die pittig eten liever links laten liggen.
  • Za’tar, een kruidenmix met een frisse tijmsmaak, ik vergelijk de geur altijd met versgemaaid gras en ik strooi het graag over oosterse salades.
  • Garam masala. Een Indiase mix die wat mij betreft onmisbaar is in linzensoep.

Een blikje kost ongeveer € 3,70. Volgens het potje kun je daar ongeveer 20 maaltijden mee kruiden en dat klopt ook ongeveer wel. Je vindt de blikjes bij Albert Heijn, Jumbo en in de winkel van Jonnie Boer zelf (die zit bij Librije’s Zusje in).

Posted by on 28 mei, 2015

LEAVE A COMMENT