Mortier Pilon fermentatiepot

mortierpilon04
Als ik fermentatie ergens hoor dat gaat er ergens in mij een belletje af. Dat zegt “yo interessant woord, opletten nu”. Zo ging het bij deze Mortier Pilon fermentatiepot uit Montreal ook, ik hoorde erover en was meteen geïnteresseerd. Ik heb hem zelf al een keer getipt hier op m’n blog. Alleen had ik hem zelf nog niet geprobeerd dus kon ik er geen hele blogpost aan wijden, nu wel, dus hier is de blogpost.mortierpilon01

Er is weinig aanbod qua fermentatiepotten in Nederland

Ik herinner dat nadat ik deze fermentatiepot getipt had, er iemand langskwam op mijn Facebookpagina om te zeggen dat ze zwaar ontevreden was over haar pot. Dat ik er geen aandacht aan moest besteden en dat mensen gewaarschuwd moesten zijn. Dat maakte mij zo mogelijk nog nieuwsgieriger. In Nederland is er namelijk op fermentatiegebied niet zoveel te koop. Ja er is een brouwmarkt vol met spullen voor bijvoorbeeld het maken van bijvoorbeeld alcoholische dranken en er zijn cursussen over hoe je moet fermenteren. Maar je kunt hier weinig kant-en-klare pakketten kopen en het bemachtigen van een SCOBY of zuurdesemstarter gaat enkel via Marktplaats en het informele circuit.

Voor fermenteren heb je eigenlijk weinig nodig

In essentie heb je weinig nodig om te fermenteren naast wat bacteriën en wat geduld en ik denk dat de wil om schoon te werken ook wel handig is. Er zijn door de loop der jaren wel dingen uitgevonden zoals bijvoorbeeld de Keulse pot voor zuurkool. Veel mensen bouwen ergens zelf een waterslot op. Vergeleken waar ik het tot nu toe mee deed is deze pot state of the art. Het is een soort vissenkom waarin je alles goed ziet zitten met een gewichtje erbij om alles goed naar beneden te duwen.

Het is bij (lacto)fermenteren belangrijk dat alles goed onder blijft staan in de brine, om schimmelvorming te voorkomen. Er is een pot van 2 en 5 liter, of een speciale pot voor kombucha met een kraantje om het af te tappen. En ja, ze hebben ook jampotten voor het maken van jam. Ook bestaat er zelfs een speciale kombuchapot voor onderweg. iemand noemde die al cute dus dan weet je het wel.mortierpilon02

De Mortier Pilon kan niet tegen heet water

Goed, je kan de pot van Mortier Pilon niet onder heel heet water afwassen of in de vaatwasser stoppen op het hoogste programma om ‘m steriel maken. Er zit zelfs een briefje bij om je daarvoor te waarschuwen. Dat is wel apart. Er zitten gedeeltes van plastic aan maar het grootste compartiment is van glas, dat is ook waar uiteindelijk je fermenterende massa in komt. Je hoeft dus niet bang te zijn voor ongezond kunststof.mortierpilon03

Geen heet water, dan maar azijn

Na mijn pot te hebben ingewreven met azijn en het gewichtje te hebben ingewreven met azijn. In een poging om het milieu in de pot zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor de verkeerde bacteriën begon ik aan het maken van “gefermenteerde ananas-chili sambal” uit het kookboek Cornersmith. Het is een makkelijk recept om mee te beginnen en het vullen van de pot ging makkelijk, want ik had niet zoveel massa.
mortierpilon05

mortierpilon06

mortierpilon07

mortierpilon08

Het gewichtje had iets groter en zwaarder mogen zijn, om alles goed naar beneden te duwen. Maar het deed wat het moest doen en daar gaat het om. Toen ik klaar was zette ik hem in een hoekje van het aanrecht. De pot mag niet in het directe zonlicht staan, dat is niet goed voor het resultaat. Aldus het recept, dus ik gehoorzaam braaf.mortierpilon09

mortierpilon10

Conclusie Mortier Pilon fermentatiepot

Al met al vind ik de pot makkelijk in gebruik. De plastic gedeeltes schroeven niet helemaal gladjes en het is best raar dat hij niet heet kan worden afgewassen. Zeker voor de prijs van het product had ik dat wel verwacht. maar totale rotzooi (haha) is het ook niet. Uiteindelijk kan je overal in fermenteren maar als je iets wil wat ook esthetisch verantwoord is, dan is de Mortier Pilon iets voor jou.

Een pot van 2 liter van Mortier Pilon kost 30 Euro. Je vindt hem bij sommige kookwinkels zoals Kookpunt of op de website van Mortier Pilon zelf, waar je ook meer informatie over het merk terecht kunt.

Posted by on 15 augustus, 2017

5 Comments

  • marion wetzels

    15 oktober, 2017

    dag Laurie, fijn om te lezen over de fermentatiepot van Mortier Pilon! Ik ben net begonnen met fermenteren en twee potten met uien gingen prima. Toen kreeg ik deze pot cadeau en ik vind het absurd dat nergens staat hoe je dit moet steriliseren – terwijl dat zo belangrijk is bij fermenteren! Huh? Heb ook Mortier Pilon een vraag gestuurd maar aan jou nog de vraag: gebruik je een schone vaatdoek of iets anders, en welke azijn met welk percentage gebruik je?
    mijn dank is groot, groet Marion

    • Laurie

      15 oktober, 2017

      Nou in ieder geval niet steriel proberen te maken met kokend heet of heet kraanwater. Want daar gaat ie dus kapot van. Gewone keukenazijn is prima, je hoeft niet op zoek te gaan naar een speciaal percentage azijn. Gelukkig ook maar want in Nederland is het best moeilijk om azijn met speciale pecentage’s te vinden. Over het al dan niet steriel maken is trouwens ook discussie, de meeste mensen die ik spreek spoelen hun potten alleen maar even goed om en gaan dan aan de slag. Mortier Pilon komt eind dit jaar met een pot die wel tegen (heel) heet water kan, mocht je dus overwegen om nog een pot van dit merk te kopen dan kan het dus goed zijn om nog even te wachten. Succes!

      • marion wetzels

        17 oktober, 2017

        ha Laurie, dank voor je snelle reactie. Nee, ik koop even geen nieuwe van dit merk want met een gewone weckpot gaat het vooralsnog prima. Ik ga binnenkort jouw methode uitproberen en hoop op succes. Dank vast, groet Marion

        • Laurie

          17 oktober, 2017

          Graag gedaan! Denk je er wel aan dat als je een weckpot gebruikt er zich druk in de weckpot kan opbouwen? Af en toe moet je die even burpen zoals dat heet. Even snel de deksel open en dan weer dicht doen zodat de lucht kan ontsnappen. Anders kan de pot in het ergste geval exploderen.

  • Nanon

    10 november, 2017

    Andere weck pot tip. de weck pot dicht doen zonder rubber ring. Werkt als een trein. Bacteriën schijnen niet om hoekjes te kruipen.

LEAVE A COMMENT