Lima Tahini

TahiniAls iemand enthousiast wordt van nieuwe soorten tahin bij de natuurwinkel, volgens mij is er dan een vrij grote kans dat het een vegetariër of veganist betreft. Dit van oorsprong Midden-Oosterse goedje leent zich voor van alles: dressing, sauzen, door de hummus, op brood/rijstwafel. Erg lekker!
Lima heeft een aantal nieuwe soorten tahin op de markt gebracht. Deze zijn allen biologisch. Twee ervan zijn zoete varianten, een met dadels en een met rozijnen. Dat is een prettige variatie op de “gewone” tahin. Tahin of sesam wordt wel vaker gecombineerd met dadels of rozijnen in Midden-Oosterse gerechten (zoals halva). Leuk dat ze nu ook samen in een potje in de biowinkel te vinden zijn. Daarnaast is er ook een crunchy tahin.

TahiniNet als met gewone tahin en ook notenpasta, vormt er zich al gauw een laagje olie bovenop in de pot. Dat is geen probleem of teken van een slecht product. Er staat iedere pot een grappig tekeningetje met dat je goed moet roeren. Dat is goede raad, anders begin je met een vette brij en eindig je met zo’n droog bodempje. Ik vindt dat roeren altijd wel iets hebben.

Sesamzaadjes hebben iets hartigs, dat goed contrasteert met zoet (wie houdt er nou niet van dadels en rozijnen?). Misschien koop je bij Xenos wel eens van die sesamkoekjes die aan elkaar geplakt zijn met suikerstroop, dan weet je wat ik bedoel. De tahin van Lima bevat overigens echt alleen sesam en een beetje olie en de toevoeging (dadels of rozijnen) ook als enige toevoeging. Verder niets. Je ziet de stukjes dadel en rozijn daardoor ook echt goed zitten in de tahin. Tahini

Tahin (mits van niet geroosterde sesam) is een goede bron van vezels, gezonde vetten (omega 3) en calcium. Dat is nog eens een extra reden om het eens te proberen als je het niet al eens geprobeerd hebt.

Posted by on 18 februari, 2014

4 Comments

 • Hanneke

  18 februari, 2014

  Ik denk dat je een tikfoutje hebt gemaakt Laurie. Zie onderstaande zin:

  Net als met gewone tahin en ook notenpasta, vormt er zich al gauw een laagje olie bovenop in de pot. Dat is EEN probleem of een teken van een slecht product.

  Ik neem aan dat EEN, GEEN moet zijn….;-)

  • Laurie

   18 februari, 2014

   Hoi Hanneke,
   Ja ik zie het nu ook, ik heb het aangepast. Bedankt voor het kritisch meelezen. 🙂

 • Milou

  18 februari, 2014

  Waren ze ook lekker ? 🙂

  • Laurie

   18 februari, 2014

   Dingen die mij aan halva doen denken en aan die lekkere koekjes van Xenos beoordeel ik als lekker. Maar dat is natuurlijk persoonlijk. Ik ben sowieso een tahin groot verbruiker. 🙂

LEAVE A COMMENT