Recept: Provençaalse Salade van Maartje
Een tijdje geleden was een vergadering van de jongerenvereniging van de Partij voor de Dieren. Met de inhoud van deze vergadering zal ik jullie verder niet lastigvallen. Ik wil het graag hebben over de cateraar van de middagpauze. Het bijzonder lekkere eten werd namelijk verzorgd door Maartje Borst, een culinaire enthousiasteling met een eigen cateringsbedrijf. Mij leek het leuk om een recept van haar met jullie te delen (met toestemming uiteraard).
Op Maartje’s website vind je een overzicht van haar werk, cateringsopdrachten (met veel foto’s!), plantaardige recepten en niet te vergeten haar weblog. Oplettende lezers hadden haar uiteraard al herkend, want ze staat ook met een recept voor meatless meatballs in Wat de Pot Schaft van Lisette Kreischer. Hieronder geen balletjes, maar een spannende salade.
Lauwwarme Provençaalse Salade met Krokante Venkel en Lavendelvinaigrette van Maartje
Voor ca. 4 personen
Ingrediënten:
- Een venkelknol
- 600 g sperzieboontjes
- Een mooie rode ui
- 100 gram meel
- Een flesje bier
- 3 takjes eetbare lavendelbloemetjes (er zijn soorten die niet geschikt zijn) of wat lavendelknopjes.
- Een scheutje rode wijn
- 2 ingesneden teentjes knoflook
- 4 eetlepels amandelen
- Goede olijfolie
- Plantaardige olie om in te bakken/frituren (bijvoorbeeld zonnebloemolie, rijstolie, kokosolie of milde olijfolie)
Bereiding:
1. Haal de puntjes van de sperziebonen en breek de lange bonen in tweeën. Blancheer ze kort, tot beetgaar. Spoel de boontjes daarna af met koud water zodat het garingsproces stopt en de boontjes mooi groen worden en blijven. Doe terug in de pan met het deksel erop zodat ze lauwwarm blijven.
2. Was ondertussen de venkel. Snijd het groen eraf. Snijd de knol doormidden, en snijd nu vanuit het midden mooie dunne plakjes (zie foto). Zorg dat je het harde middenstuk erin laat zitten, dat houdt de verschillende laagjes van de groente aan elkaar.
3. Snijd ook de ui in zeer dunne ringen.
4. Rooster de amandelen in een droge koekenpan lichtbruin, en laat afkoelen op een bordje.
5. Verwarm in een klein pannetje de balsamico, rode wijn, twee ingesneden teentjes knoflook en de lavendeltakjes. Als je geen lavendel hebt kan je ook een ander kruid gebruiken, bijvoorbeeld tijm, rozemarijn of munt. Kook dit in tot een mooie vloeibare siroop. Pas wel op dat het niet té droog kookt, dan krijg je het niet meer van de bodem en het is zonde als het transformeert in een teerachtige massa! Haal de lavendel en knoflook eruit en klop er met de garde een flinke scheut olijfolie door zodat er mooie zwarte balsamico-spikkeltjes in de olijfolie ontstaan.
6. Verhit de frituurolie in een daarvoor geschikte pan, of verhit een laag olie in een koekenpan. Ondertussen maak je het tempura-beslag: meng de meel met een mespunt bakpoeder wat zout en het (koude) bier. Je moet zoveel bier toevoegen tot het op pannekoekenbeslag lijkt. Het beslag moet vooral niet te dik zijn, maar zeker ook niet te dun, zo’n beetje de consistentie van dikke ongeklopte room. Haal de venkel door het beslag en bak de plakjes tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.
7. Leg de sperzieboontjes op een bord, daarop de rode ui. Sprenkel er wat lavendel-vinaigrette over, en leg daarop de venkel. Strooi er tenslotte de amandelen over. Serveer eventueel met bijvoorbeeld een lekker graan- of pastagerecht, een mooi stuk brood of met geroosterde aardappeltjes.
Eet smakelijk!
Laatste reacties