Bananenmeel

IMG_8332[1] Bananenmeel is het nieuwe amandelmeel en de nieuwe boerenkool, volgens het grote wilde internet althans. Het zijn vergelijkingen die ik niet zelf heb bedacht. Zelf vind ik het vooral leuk dat je, zelfs als je denkt dat je nu alles wel gezien en geproefd hebt, je altijd weer nieuwe dingen kunt vinden. Zelf op meelgebied. Er is nu dus naast bijzondere melen als kastanjemeel en linzenmeel nu dus ook bananenmeel.

Natuurlijk kun je keurig elke dag verse bananen in huis hebben voor het geval je er iets mee wil bakken, maar deze zongedroogde biologische tot meel vermalen bananen zijn langer houdbaar. Altijd leuk om op voorraad te hebben.

Negatieve calorieën?

Op crappy websites lees ik ook alweer gekke dingen zoals dat bananenmeel een soort negatieve calorieën zouden zijn waarvan je dan op magische wijze niet dik wordt. Wat voor mensen verspreiden dit soort praat? Dat zou ik wel eens willen weten. Ik zou zeggen eet met gezond verstand. Niet teveel en vooral planten, zoals Michael Pollan zegt. En negatieve calorieën bestaan gewoon simpelweg niet.

Bananensmaak?

Terug naar het meel, je zou zeggen dat het gigantisch naar bananen smaakt. Dat is de grap, dat doet het dus niet echt! Het is behoorlijk neutraal, zoetig en een beetje nootachtig van smaak. Zoals ik op de Bio Beurs al leerde, je kunt er uitstekend lekkere pannenkoekjes van bakken. Wat ik ook tof vind is dat bananenmeel glutenvrij is en dat mensen die glutenvrij moeten eten er weer een optie bij hebben. Goed, ik ging thuis natuurlijk ook meteen voor de pannenkoekjes.

Het eerste wat ik rook toen ik het pak open deed was de geur van bananen. Rijpe gele bananen, het meel zelf is bruin en nogal klonterig dus heb ik het voor ik er pannenkoeken van maakte gezeefd. Ik bakte de pannenkoeken naar dit recept op de website van de Nieuwe Band. Ik maakte kleine pannenkoekjes, want ik kwam er achter dat die een stuk beter om te draaien waren, grote vallen sneller uit elkaar.
IMG_8340[1]

IMG_8343[1]
Je hoeft deze pannenkoeken niet onder te smering met allerhande zoet beleg, ze zijn zoet genoeg van zichzelf door de smaak van het meel. Tijdens het bakken komt er trouwens ook een heerlijke bananengeur vrij. Ik stond tijdens het bakken heel tevreden boven de koekenpan.

Twee soorten

Er zijn trouwens twee soorten bananenmeel. Deze is gemaakt van de zoete banaan die je in de fruitschaal vindt, maar er is ook bananenmeel zoals de de meeste toko’s die verkopen. Die is gemaakt van de bakbanaan die, zoals de naam al doet vermoeden, niet rauw te eten is. De bakbanaan kun je pas verwerken als ie donkerbruin bijna zwart van kleur is. Dit bananenmeel kun je dus rauw gebruiken door pap en smoothie, met dat van de toko kan dat niet. Kijk als je een recept wil maken dus goed welke soort meel je moet hebben want ze verschillen onderling.
bananenmeel04
Je vindt dit biologische bananenmeel in de biologische winkels, zoals Estafette (daar heb ik het hier in Arnhem in ieder geval zien staan) De advies verkoopprijs is €4,45 voor 250 gram.

Posted by on 16 maart, 2017

15 Comments

  • Janne

    21 maart, 2017

    Het viel mij ook al op toen ik in de biowinkel was voor kikkererwtenmeel. Leuk dat je het hebt uitgeprobeerd!
    Irritant dat veel pannenkoeken van niet-standaard recepten snel uit elkaar vallen. Ik heb dus pannenkoeken van kikkererwtenmeel geprobeerd (hartige) en die bakten ook nog eens vreselijk aan. Nou ja, dat is dan maar een argument om een goede pan te kopen 😛

    • Laurie

      21 maart, 2017

      Een anti-aanbak pan gaat je waarschijnlijk niet bijzonder veel verder helpen. Dus als je een pan gaat kopen hoef je daar in ieder geval geen rekening mee houden. Lees vooral de review van de groene anti-aanbak pan die ik ooit schreef en de reacties. Dan weet je waarom ik geen fan ben.
      Recent is het mij een paar keer gelukt om per ongeluk de perfecte pudla te bakken van kikkererwtenmeel. Het recept vind je op mijn blog. De foto is een pietsie onsmakelijk maar het is heel lekker. En als het mislukt kun je er heel makkelijk een scramble van maken en smaakt het nog steeds goed. Gelukkig.
      Dat de niet standaard pannekoeken snel uit elkaar vallen klopt. Vooral de recepten waar weinig gluten inzitten doen dat. Bij kikkererwtenmeel kan het echt helpen het beslag een tijdje te laten staan. Veel recepten met bonen meel of teff worden ook gefermenteerd, misschien dat dat ook wel helpt om te binden. Mocht je het geheim of het perfecte recept ontdekken, laat het me dan vooral weten.

      • Janne

        25 maart, 2017

        Dankjewel voor je uitgebreide antwoord! Waarschijnlijk zat het ‘m vooral in geduld als ik jouw recept vergelijk met wat ik heb gedaan, ik heb echt geen kwartier gebakken op laag vuur. En het kan ook best dat ik het beslag niet lang genoeg heb laten staan. Dit weekend misschien maar een nieuwe poging. Een goede scramble maken is trouwens ook nog wel een kunst, bij mij werden de stukken te dik en erg taai.
        Ik heb nu een rvs koekenpannetje, zo eentje met van die kleine putjes in de bodem. Je moet goed je best doen om daar dingen niet in aan te laten bakken en meestal een hoop vet gebruiken. Als wat je wilt bakken dan dat vet opneemt heb je een probleem. Bij m’n ouders ben ik fan van hun zware emaillen koekenpan, die bakt nooit aan en wordt heel gelijkmatig verwarmd. Inderdaad, bij een keramische anti-aanbaklaag kun je maar beter uit de buurt blijven 😀

        • Laurie

          25 maart, 2017

          Ik ben ook fan van gietijzer ik heb nu een koekenpan van Staub, gekregen na het Greenpan gedoe en die doet het nog steeds uitstekend. Aanrader!

        • Janne

          27 maart, 2017

          Nou, ik heb het gisteren weer geprobeerd en het is me zowaar gelukt om een hele kikkererwtenpannenkoek te krijgen. (De eerste die ik probeerde werd wel scramble, maar in ieder geval nog dunne stukken dus dat was wel goed.) Ik heb het recept van de groene meisjes gebruikt. Die noemen het “vegan omelet”. Daar staat namelijk de hoeveelheid water aangegeven, dat vond ik wel zo veilig. Hoewel het misschien een beetje te veel water was.
          Het kostte inderdaad vreselijk veel geduld. Als je de koek probeert te keren en hij is nog een beetje nat en slap in het midden dan gaat het fout, want dan blijft hij daar kleven. Ik had hem nu op laag vuur, maar ik denk dat iets hoger wel had gekund want nu duurde het zeker meer dan een kwartier.

        • Laurie

          27 maart, 2017

          Oefening baart kunst. 🙂

    • robbert schubert

      21 november, 2017

      BANANENMEEL
      Even de feiten.De bananenmeel van de toko kan je WEL gebruiken.Je moet weten waarvoor je het wil gebruiken.
      Het meel van de onrijpe ´bakbanaan´ bevat veel zetmeel en smaakt NIET naar banaan.
      Meel van de banaan zoals jullie dat zien in de supermarkt is zoet omdat het van rijpe bananen is gemaakt.Minder zetmeel om dat het wordt omgezet in suikers door de vrucht.
      Graag informatie pas plaatsen als je op de hoogte bent van een product.Of hebben jullie de informatie overgenomen van ´De Nieuwe Band’ die gebaat zijn met de verkoop van hun product?

      • Laurie

        21 november, 2017

        Ik begrijp niet helemaal wat je zegt? Als jij vind dat je het zetmeelrijke meel van de toko wel rauw kunt eten en je doet dat dan mag dat van mij. Ik ken niemand die dat doet maar je mag helemaal zelf weten wat je eet. Dit is geen meel van de toko maar meel van de normale rijpe banaan. Ik verwachte dat het daarom zoeter zou smaken,omdat het meer natuurlijke suikers bevat. Dat deed het niet. Dat is mijn mening, die mening deel ik hier, op mijn blog. Meningen zijn geen feiten, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken.
        Als iets een samenwerking met een merk is en ik daar geld voor krijg, dan moet ik dat vermelden op mijn blog. Ik heb geen samenwerking met De Nieuwe Band en ik krijg geen geld om hun product te promoten.

  • Tanja

    7 oktober, 2017

    Hoi Laurie
    Ff een toevoeging niet alleen van zwarte bakbananen kan je lekkere dingen maken . Ook van de groene. Vaak hartige dingen zoals bijvoorbeeld wraps, soep en burgerbuns. Bakbananen is een hele fijne vervanger als je geen granen mag.:)

    • Laurie

      7 oktober, 2017

      Dit is geen groen bananenmeel, dat is wel anders qua voedingswaarden dan de gewone gele banaan. Het klopt dat bananenmeel, gemaakt van groene of gele banaan, een fijne optie is voor mensen die geen granen kunnen eten. Alhoewel er gelukkig nog altijd pseudo granenmelen zijn zoals boekweit, quinoa en teff. Want alleen banaan lijkt mij dan weer een beetje saai.

  • Nely Babin

    22 januari, 2019

    Hallo leuk blog! Ik was en ben nog op zoek naar het goede bakbananenmeel, dus de reclame van “de nieuwe band” is niet duidelijk in deze het zijn zoete bananen en ik wil het juist gaan eten vanwege de resistentie naar de koolhydraten, dan worden ze niet afgebroken naar glucose maar dienen als voedsel voor de bacterieën in je darm, ik heb diabetes 2 en ook de mogelijkheid ermee te kunnen bakken en tegelijkertijd minder koolhydraten binnen te krijgen die worden opgenomen is dus ook wel handig. Maar ik weet nu in ieder geval dat het om zoete bananen gaat, ze zijn wel familie maar de uitwerking van het eten ervan ligt nogal verschillend.

    • Laurie

      23 januari, 2019

      Ik weet niet of je het met het woord “reclame” mijn blogpost bedoeld maar dit is geen reclame. De Nieuwe Band heeft mij niet betaald om positief te doen over bananenmeel. Als dat het geval zou zijn zou er volgens de reclame regels ook bij moeten staan dat het om een advertorial gaat.
      Het is inderdaad zoet bananenmeel, over of je het kan eten als je diabetes type 2 hebt weet ik niet zoveel, want ik ben geen dokter. Ik zou een goede diëtist raadplegen.

  • Nely Babin

    17 mei, 2020

    Hallo goedemiddag,
    Zoekende naar groene bananen kwam ik ook hier uit en miste het meel dat gemaakt is van onrijpe (groene)bakbananen. Dus liefst rauw gedroogd beneden 50 graden mag het rauw heten. Van dit groene bakbanaanmeel kan je brood bakken natuurlijk zonder gluten maar de vorm van de koolhydraten wordt voor een groot deel niet opgenomen, waardoor je er geen insulinespikes en suikerspikes van krijgt ( hoera) ideaal voor insulineresistente mensen en mensen die diabetes hebben, en grote voordeel het microbioom wordt er door gevoed met gunstige koolhydraten. Als je er een broodje van bakt heb je weinig nodig, als je er een cake van bakt doe er dan geen suiker bij maar een gewenst zoetmiddel zoals stevia b.v.

  • Clara M. V Dijk

    3 juni, 2021

    Is het mogelijk om van gewassen en gedroogde bananenschillen een meel te maken? Ik las dat arme kinderen in het verre Oosten de zachtere binnenkant van de schil aten… wel tragisch!
    Ps woon on Arnhem heb glutenallergie…

    • Laurie

      3 juni, 2021

      Je kunt bananenschillen gewoon eten, de hele schil dus, de binnen en de buitenkant. Alleen is dat in Nederland niet gebruikelijk. Ik denk dat het wel mogelijk is om er zelf een poeder van te maken. Met een voedseldroger en heel veel geduld, ik vraag me dan alleen af of het aan stroom niet meer kost dan het uiteindelijk aan meel oplevert. Nog afgezien dat voedseldrogers soms ook best wel wat geluid produceren, dus of je nou de hele tijd in dat geluid wil zitten..
      Er bestaan ook curry recepten met bananen schil, in India word bananen schil in sommige recepten ook gebruikt om een stevige “vlezige” structuur te geven aan vegetarische gerechten. Dat kan ook glutenvrij. Ik zou wel de schil van hele rijpe bananen gebruiken, die zijn dunner en minder stug.

LEAVE A COMMENT