Proefdiervrij: Het Vervolg

Leaping BunnySinds het dierproevenverbod voor cosmetica is het er helaas niet duidelijker op geworden. Recent schreef ik een blog artikel over Lavera en Sante, beide merken stonden te boek als proefdiervrij. Helaas bleek dit niet meer te kloppen. Zelf verkeerde destijds ik ook in de veronderstelling dat deze merken proefdiervrij waren, anders had ik ze uiteraard nooit voor mijn blog beschreven. De ethische waarden die ik in mijn leven hanteer gelden natuurlijk ook voor mijn persoonlijke blog.


Keurmerken zoals ik eerder in deze blogpost beschreef zeggen nu alleen nog iets over het natuurlijke en/of veganistische of vegetarische karakter van het product. Over het proefdiervrijegedeelte durven of willen ze geen garanties meer geven. Eerder was me al opgevallen dat in het reglement van Natrue een soort maas in de regels zat. Er staat uiteraard nooit letterlijk zoiets in als “maar als uw land toch dierproeven verplicht, dan mag het van ons” nee helaas, zoiets moet je tussen de regels doorlezen.

Voor veel bedrijven lonkt China, als groeimarkt. China verplicht voor veel cosmetica dierproeven. Met andere woorden, producten die niet op dieren zijn getest, komen er daar niet in. Hierdoor verandert het al dan niet proefdiervrij zijn van merken dagelijks. In theorie is het niet kopen van cosmetica die op dieren is getest makkelijk, maar in de praktijk wordt het steeds moeilijker. Ook ik maakte hier op mijn blog en dus ook in mijn echte dagelijkse leven een fout. Ik ben immers ook maar een mens.

LippenbalsemOmdat alle omstandigheden rond het proefdiervrij zijn van een merk in theorie dagelijks kunnen veranderen stel ik voor dat je goed naar het leaping bunny logo en de proefdiervrij lijst van PETA blijft kijken. Deze lijst is accuraat en wordt regelmatig geüpdatet. Maar nog veel belangrijker: blijf kritisch en maak vooral je eigen keuzes, jij moet je er immers goed bij voelen!

Toch heb ik alle komende blog onderwerpen op cosmetica gebied nogmaals door genomen. Alles zit wat dat betreft snor. Merken die niet meer proefdiervrij zijn heb ik hun “proefdiervrij” tag ontnomen om verwarring te voorkomen.

Interessante links
http://gingerrrama.wordpress.com/2012/10/11/weleda-update
http://naoki.nl/2013/08/16/dierproeven-op-cosmetica-in-china-deel-2
http://leapingbunny.org
http://www.peta.org/living/beauty-and-personal-care/companies/default.aspx

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 29 augustus, 2013

LEAVE A COMMENT