Mijn favoriete films over eten

Films over eten @ Lauriekoek.nlEten en films gaan uitstekend samen. Daarvan getuigt alleen al de gigantische snoepafdeling waar je doorheen moet als je naar de film wil in de bioscoop. Er zijn ook films waarin eten een grote rol of een opvallende bijrol heeft. Iedereen heeft wat dat betreft wel favorieten. Ik natuurlijk ook, daarom leek het mij leuk om mijn lijstje met jullie te delen. Deel ook vooral jou favoriete films weer met mij. Vind ik leuk.

Julie and Julia

Dit is een van mijn favorieten. Sowieso is het een geniaal idee om je door een heel dik kookboek heen te koken.Mocht je dat ooit gaan doen, tip mij dan. Momenteel volg ik iemand op Instagram die zich door het bakboek van Mark Bittman heen aan het bakken is. Super vermakelijk om de successen en de mislukkingen voorbij te zien komen.

Chocolat

Chocolade is een uitstekend onderwerp voor een film. Elke keer als ik deze film voorbij zien komen kijk ik toch weer, om te zwijmelen denk ik, als ik heel eerlijk ben. En om te zien hoe een heel dorp leert te genieten. Van chocolade en andere dingen.

Ratatouille

De schattigste rat ooit is een geanimeerde rat die ook nog eens goed kan koken. Hierna wil je ratatouille maken, gelukkig staat het internet vol met goede recepten en het prima vegetarisch en veganistisch te bereiden.

Charlie and the chocolate factory

Ik had net zo goed James en de reuzenperzik kunnen neerzetten hier. Alleen draait het hierbij meer om eten, vandaar dat ik deze film eerder noem. Zowel de versie van Tim Burton als de jaren ’70 versie vind ik om verschillende redenen geniaal. Bekijk ze gewoon allebei. Ook is dit de tweede keer dat ik een Johnny Depp film tip. Het zal wel toeval zijn. Roald Dahl heeft ook een geniaal griezelkookboek vol met de meest gekke recepten. Ik heb een exemplaar in mijn bezit wat ik koester.

Wallace and Grmmit a day out

Hierin ontdekken Wallace and Gromit dat de maan gemaakt is van kaas. Een prima reden om er heen te gaan lijkt mij.

Chef

Een verhaal over een kok die stopt bij een chic restaurant om een foodtruck te beginnen. Terwijl hij dit doet herstelt hij de banden met zijn familie. Hij herontdekt zijn passie voor koken.

Spirited away

Hierin speelt eten toch een best belangrijke rol. Ouders veranderen in varkens en tafels waarop grote hoeveelheden voedsel staan uitgestald. Ik ben niet zo thuis in dit type films en ik moet nog altijd titels zoals Howls Moving Castle bekijken. Het is een schande ik weet het, ik blog vast teveel.

Toast

Een film waarin de memoires van Nigel Slater verfilmd zijn. Yep, de Nigel van de kookboeken, die eigenlijk niet alleen een kookboeken schrijver is maar ook nog eens een heel goed schrijver.

Documentaires

Naast films, wil ik ook nog graag enkele documentaires tippen die wat mij betreft de moeite waard zijn om te kijken.

Sour grapes

Een documentaire over hoe mensen in de val van een bijzonder goed georganiseerde oplichter trapten. Zelfs als je wijn maar saai vindt, is deze documentaire heel vermakelijk.

Cooked

Ik blijf deze documentaire serie van Michael Pollan maar herhalen. Het is kijkt beter dan zijn laatste boek leest en je krijgt echt zin om zelf te gaan koken. In deze serie komt trouwens ook Samin Nosrat van het geniale kookboek Zout, Vet, Zuur, Hitte voorbij om kookles te geven aan Michael. Vergeet ook de gelijknamige serie op Netflix met Samin zelf niet. Echt een plezier om naar te kijken.

Good thing await

Wonderlijk mooie documentaire over een eigenwijze boer.

Noma my perfect storm

Een documentaire over wat er omgaat in het hoofd van chef Rene Redzepi.

Jiro dreams of sushi

Documentaire over een chef die zijn leven aan sushi heeft gewijd.

 

 

Posted by on 28 december, 2019

1 Comment

  • Lydia

    28 december, 2019

    Ken je ook The Hundred-Foot Journey? Geweldige film en echt een aanrader als je van films over eten houdt!

LEAVE A COMMENT