Kerstedities van kooktijdschriften 2019

Kerstedities van kooktijdschriften 2019 @ Lauriekoek.nlHet is weer bijna kerst! Voor veel kooktijdschriften de reden om uitgebreid uit te pakken zodat je een uitgebreid kerstmenu kan samenstellen. Ik nam de verschillende tijdschriften alvast voor je door, zodat jij het tijdschrift kunt kopen wat het beste bij je past. 

De kersttijdschriften van 2019

Dit jaar is de spoeling wel wat dunner geworden dan voorgaande jaren. Jamie magazine bestaat zowel in Engeland als Nederland niet meer. Nieuw is ook dat Elle Eten na dit november/december ophoudt met als tijdschrift te bestaan. Mocht je hem nog willen lezen dan is dit jaar je laatste kans. Hierna geven ze nog een keer per jaar een tijdschrift uit.

Zelf speel ik overigens regelmatig ‘vals’ door een Engels tijdschrift te kopen. Daarin is meer keuze en ik Engeland zijn er vaak ook nog twee edities om uit de kiezen. Vaak zijn daar zowel het november- als het decembernummer van een tijdschrift in kerstsfeer. Mocht je een goed gesorteerde kiosk in je buurt hebben dan is dat dus een optie. Of je laat iets thuisbezorgen via Atheneum. BBC Good Food's Vega winterspecial @ Lauriekoek.nl

Als laatste zijn er natuurlijk de gratis supermarkt magazines. Zoals de Allerhande van Albert Heijn, die vorig jaar kritiek kreeg omdat er teveel vegetarisch in zou hebben gestaan.

Delicious.

Kerstedities van kooktijdschriften 2019 @ Lauriekoek.nl

Goed, wat staat er in in de Delicious deze kerst? Een menu om met kinderen van de genieten, recepten gebaseerd op jeugdherinneringen em een simpel en snel menu van Janneke Philippi. Er is veel aandacht voor kalkoen en witte kerstdesserts. Als je de Allerhande van vorig jaar te vegetarisch vond, zou ik als ik jou was dit jaar voor de Delicious gaan, er staat welgeteld een vegamenu in. Als vegetariër vind ik dat niet echt veel. De spruitjessalade en pommes Anna, het had van mij wel iets avontuurlijker gemogen.

Foodies

Bij Foodies is het wat moeilijker om achter de inhoud van het tijdschrift te komen voor je het koopt. Voor het verrassingseffect misschien? Foodies belooft een vegetarisch menu van maarliefst 7 gangen. Waar de Delicious Yvette van Boven heeft, heeft Foodies Hidde den Brabander voor de chocoladerecepten. Er is aandacht voor glutenvrij bakken en er is een taart die je op drie verschillende manieren kunt versieren. Ook hier is aandacht voor vlees alleen gaat het bij Foodies om lamsbout.

Elle Eten


Elle Eten is in november voor het laatst verschenen en wel feestelijk maar niet per se in hogere kerstsferen. Wel vind je er een vegetarisch diner in samengesteld door Joke Boon. Er staan verder Franse gerechten uit het nieuwe Franse kookboek van koken met Karin en een triffle in van de befaamde Isabella Beeton. Kortom genoeg om een je feestelijk kerst bijeen te koken. Deze Elle voelt bijzonder vegavriendelijk aan. In de voorspellingen voor 2020 valt ook te lezen dat veganistische kaas en plantaardig eten een blijvertje zullen zijn.

Kersteditie van Allerhande

De Allerhande tenslotte, hoe hangt de vlag er dit jaar bij? Weer te vegetarisch? Niet vegetarisch genoeg? Het valt mij op dat Allerhande bij veel recepten twee opties geeft. Waarvan soms een vegetarisch. Woorden zoals “wild” en “coquilles” staan groot op de pagina’s. Al is er tussen die woorden echt meer dan genoeg vegetarisch te vinden. Pasteitjes met jackfruit bijvoorbeeld. Alleen bij de afdeling hoofdgerechten vind ik de vega optie wel heel erg weggestopt. Hij valt onder de afdeling “wellington”. Ik ben benieuwd wat de andere lezers er dit jaar van vinden.

Als je geen genoeg kunt krijgen qua kerst kookpret raad ik je van harte aan ook mijn blogpost over kerst kookboeken te lezen. Het boek van Gaz is inmiddels ook in het Nederlands verschenen en ook Donna Hay heeft dit jaar een kerst kookboek gepubliceerd.

Boekrecensie: Vegan Party @ Lauriekoek.nl

Posted by on 16 december, 2019

2 Comments

 • Janne

  6 januari, 2020

  Ik heb de veganistische pompoenrollade en de veganistische tiramisu gemaakt uit de kerst-Allerhande. De pompoenrollade is geroosterde pompoen gevuld met spinazie en champignons, en is niet echt een hoofdgerecht terwijl je dat van een rollade wel zou verwachten. Het is wel lekker, al zou ik wat sterker en hartiger kruiden dan AH aanraadt. De tiramisu leek me twijfelachtig, want er gaan best rare ingrediënten in, maar hij was een absoluut succes. De “room” maak je met opgeklopte aquafaba en kokosyoghurt, en de koekjeslaag is koffie, amaretto en digestivekoekjes. Je krijgt een wat lichtere tiramisu, omdat hij niet zo vettig is. Hij is heel smaakvol.

  • Laurie

   6 januari, 2020

   Wat cool dat je van alles geprobeerd hebt! Ik heb zelf deze kerst chocolademousse gemaakt met water. Dat klinkt heel raar en onlogisch maar dat werkt ook uitstekend. Het resultaat is een superlichte, heel puur smakende chocolade mousse die ook helemaal veganistisch is. Dat recept kwam trouwens niet uit de Allerhande maar van Anna Jones.

LEAVE A COMMENT