Boekrecensie: Modern Baking

Boekrecenise: Modern Baking @ Lauriekoek.nlDonna Hay is een begrip in, volgens mij komt ze ieder jaar wel een keer langs bij Master Chef Australië. Ze heeft tv programma’s, had een eigen tijdschrift en natuurlijk kookboeken. Ze heeft styling vaardigheden waar ik als blogger nog een puntje aan kan zuigen. Wat doe je dan als blogger, als er een bakboek genaamd Modern Baking van haar hand verschijnt? Precies dan recenseer je dat. 

Bakken, de grote liefde van Donna Hay

Voor Donna Hay is bakken magisch, het is haar grote liefde in de keuken. Aldus de tekst op de achterkant. Ik kijk ook graag op 24Kitchen hoe ze bijvoorbeeld zonder enige moeite karamel maakt. Alles is altijd tot in de puntjes gestyled, dat is bij andere programma’s ongetwijfeld ook zo. Maar hier valt het extra op, altijd dezelfde blauwe spatel, de witte frisse achter en ondergrond. Het eindresultaat altijd tip top in orde.

Oog voor detail een belangrijke eigenschap

Haar oog voor detail is niet alleen een goede eigenschap op stylingsgebied, het zorgt er denk ik ook voor dat ze oog heeft voor hoe je een goed recept maakt en dat ze een heel team om zich heen heeft verzameld dat zo goed begrijpt wat ze wil dat ze binnen haar stijl kunnen werken. Die tijdloze stijl houdt ze al jaren consequent vast bij zo ongeveer alles wat ze doet. Iets waar ik veel respect voor heb. Boekrecenise: Modern Baking @ Lauriekoek.nl

Boekrecenise: Modern Baking @ Lauriekoek.nl

Boekrecenise: Modern Baking @ Lauriekoek.nl

Modern baking

Zoals de titel Modern Baking doet vermoeden, is het de bedoeling dat dit bakboek modern is. Als ik dat hoor ben ik altijd benieuwd waar ik dat in terug kan zien. Veel van de basisrecepten in bakken zijn namelijk al jaren hetzelfde, want ze werken uitstekend. Maar mijn antwoord had ik snel gevonden: in de indeling zie je dat de indeling is gemaakt op basis van een hoofdingrediënt (chocolade, karamel en koffie, suiker en specerijen, fruit en room en melk), daaronder valt altijd een quick fix en een fresh en light gedeelte.

Quick fix

In het quick fix gedeelte, te herkennen aan de blauwe kleur van de pagina’s hier, vind je recepten die je heel snel kunt maken. Om ze zo snel te maken heb je wel wat kant-en-klare gekochte producten nodig. bijvoorbeeld kant-en-klare granola, gekochte brownies of gekocht ijs. Vervolgens maak je hier zelf binnen no-time een indrukwekkend gerecht mee wat snel je cravings bevredigd. Het is een beetje vals spelen eigenlijk. Maar goed Donna Hay doet het dus ook.

Fresh en light

Het fresh en light gedeelte is gevuld met recepten waar word gekozen voor “natuurlijkere” keuze’s. Dadels in plaats van suiker, rauwe cacao, oersuiker, kokosolie. Dit voor mensen die zich hier letterlijk of figuurlijk beter bij voelen. Ik zou willen zeggen dat dit gedeelte van het boek het meest trendy aanvoelt. Je kunt dus per ingrediënt kiezen waar je voor wil gaan, voor snel, voor een wat “lichtere” optie, of voor classics. Alles is te vinden in het boek. Want in deze moderne wereld willen mensen deze keuzes graag.

Boekrecenise: Modern Baking @ Lauriekoek.nl

Boekrecenise: Modern Baking @ Lauriekoek.nl

Al met al is dit een echt Donna Hay boek. Het misstaat niet op de koffietafel, het is een goed formaat, er staan prachtige foto’s in. De receptuur is prima. Dit is wat ik er van verwachte en ik krijg het ook. Wat ik ook leuk vind is dat een paar van de recepten die ik wilde maken naar aanleiding van haar programma op 24Kitchen ook in het boek staan. Wat ik bijzonder prettig vind is dat termen als “quick fix” en “fresh & light” niet vertaald zijn, want dat had zonder twijfel tot iets tenenkrommends geleid.

Modern Baking
Donna Hay
Uitgeverij Spectrum
€35

Posted by on 4 december, 2018

LEAVE A COMMENT