In en rond de keuken in tijden van Corona

Mijn "nieuwe" keuken - Lauriekoek.nlJa dan zit je ineens gedwongen thuis. Saaie boel! Of toch niet? Ik denk dat er genoeg te bedenken is om je binnen in huis ten tijden van Corona crisis mee bezig te houden. Omdat ik mij met Lauriekoek op koken en eten concentreer heb ik daar wat ideeën over op een rijtje gezet.

Denk aan anderen

Vooropgesteld: Ga niet hamsteren. Ik begrijp hoe raar het voelt om alleen te kopen wat er op je lijstje staat als mensen om je heen systematisch schappen aan het leeg kieperen zijn in hun winkelwagentje. Mij overvalt ook een raar gevoel als ik dat zie. Toch weten we dat er genoeg is, als iedereen kalm blijft. Probeer jezelf daar aan te herinneren in zulke situaties. Probeer ook na te gaan of mensen in je omgeving hulp nodig hebben, bij de boodschappen of met het halen van medicijnen. Als je voor jezelf en anderen in de keuken aan de slag gaat, denk dat goed aan de hygiëne in de keuken. Was je handen! Daar hoef je geen fancy handgel voor te hebben. De allergoedkoopste zeep volstaat prima, gewoon een stuk ouderwetse zeep. Is het geen geweldige uitvinding? Zing een vrolijk liedje om aan de benodigde 20 seconden te komen.Soap Lift - Lauriekoek.nl

Bekijk wat je al in huis hebt

Bekijk vooral ook eerst eens wat je allemaal al in huis hebt. Veel mensen hebben al meer dan één pak pasta of rijst in huis. Haal het allemaal eens uit de kastjes en bedenk wat je daarmee kunt eten. Uit onderzoek is gebleken dat mensen voorraad graag laten staan voor het geval dat en dat het zo vaak ver over de datum gaat. Laat het zo ver niet komen. Als je de kastjes hebt leeg gehaald kun je natuurlijk altijd nog aan iets beginnen wat “stress cleaning” heet. Lekker de stress van je afboenen. Was de allesreiniger op? Je kunt altijd wat afwasmiddel of misschien zelfs wat douchegel gebruiken als sop.Voorraadkast @ Lauriekoek.nl

Think global, act local

Over boodschappen gesproken: als je lokale favoriete winkel nog open is. Ga dan vooral daarheen! Als je er niet koopt dan redden ze het niet. Zo simpel is het. Voor restaurants geldt dat ze het momenteel zwaar hebben, soms verkopen ze nu alvast cadeaubonnen voor als ze weer open zijn. Je kunt overwegen zoiets te kopen als je het belangrijk vindt dat ze blijven bestaan. Of laat bezorgen, steeds meer restaurants bieden nu bezorging aan. Deer Mama @ Lauriekoek.nl

Kook recepten die tijd kosten

Ga recepten koken die veel tijd kosten! Maak gevulde pasta, begin met een zuurdesemstarter, bak een brood, maak zelf bladerdeeg, kook een 3-gangen diner met alles uit je keukenkastjes. Trek bouillon van restjes groenten, kook die gedroogde bonen. Er zijn vast van die recepten waarvan je ooit dacht “ooit als ik tijd heb” ik denk dat die “ooit” van toen nu wel eens aangebroken zou kunnen zijn. Stort je er op! Online vind je waarschijnlijk alle recepten die je nodig hebt. Zelf bonen koken @ Lauiekoek.nl

Je kunt trouwens ook nog steeds online een kookboek bestellen, misschien is nu wel de juiste tijd, dan heb je iets om naar uit te kijken. Het hoeft trouwens niet per se bij Bol.com of Amazon, veel lokale boekhandels hebben ook gewoon een online winkel. De Nederlandse post blijft vooralsnog gewoon bezorgen. Stuur ook gelijk een kaartje aan iemand waar je niet langs kan gaan.

Er is zelf een speciale hastag op Instagram voor mensen die aan het bakken zijn geslagen #bakecorona Bakken is ook leuk als je kinderen hebt. Wellicht leren ze al afwegend spelenderwijs nog wat van getallen en inhoudsmaten. Appeltaart @ Lauriekoek.nl

Luister een podcast, stort je op Youtube

Tijd voor ontspanning? Overweeg eens een culinaire podcast! Ik heb verschillende lijstjes. Ook uitstekend geschikt om te luisteren tijdens het koken. Youtube is ook een goede bron van programma’s The Supersizers Go … met Sue Perkins en Giles Coren over eten in de verschillende tijden in de geschiedenis. Alle programma’s met Heston Blumenthal, oude programma’s van Nigella Lawson. Je kunt echt heel prettig de uren verspillen op deze manier. Veel koks, bloggers en deskundigen bieden ook gratis lessen en lezingen online aan. Houd dat in de gaten. Culinaire Podcasts @ Lauriekoek.nl

Verlies je op Pinterest

Ik weet niet hoe het met jullie zit maar als ik eenmaal aan het pinnen sla op Pinterest verlies ik de tijd. Er is altijd nog wel een droomkeuken die gepind moet worden op mijn kleurrijke keukenbord. Of een recept voor de receptenpagina.

En vergeet niet

Neem ook op tijd afstand van social media en tv. De informatiestroom blijft maar doorgaan, dat kan maar je kunt altijd zelf een pauze inlassen. Wel zo prettig.

Posted by on 18 maart, 2020

2 Comments

 • J. Middelhuis

  25 januari, 2021

  Hey Laurie ik ben een echte bourgondiër kook graag maar nu heb ik Corona. behalve griepverschijnselen en kortademig ben ik mijn smaak en geur kwijt. Dat maakt dat mijn plezier in eten en koken op een laag pitje staat. zelfs als ik met mijn neus boven parfum of koffie hang ruik ik helemaal niets :o(
  Ik hoop echt dat dit terug komt.
  groeten José

  • Laurie

   26 januari, 2021

   Je bent zeker niet de enige! Om mij heen hoor ik het van meer mensen. Ook mensen die qua beroep met eten werken. Ik hoor ook van mensen dat het uiteindelijk hun geur en dus ook hun smaak weer terug komt. Ik hoop dat dat bij jou ook het geval zal zijn.

LEAVE A COMMENT