Aanbevolen Culinaire Podcasts

IMG_8573[1]Weet je wat eigenlijk best raar is? Het stikt op tv van de kookprogramma’s en er is zelfs een hele eetzender in de vorm van 24Kitchen, maar radio over eten is er bijna niet. Gelukkig zijn er nu een hoop leuke podcasts over eten, zo worden saaie dingen ineens een stuk vrolijker. Koptelefoon op en gaan. Ik probeerde een lijstje te maken en ik stuitte op de ene na de andere leuke optie en dit is nog alleen maar het onderwerp eten. Kun je nagaan hoeveel toffe dingen er nog meer te vinden op podcastgebied!

Ik geef de link naar waar ze te vinden zijn op iTunes, omdat ik merk dat dat voor mij een handige manier is om ze te volgen, maar sommige podcasts zijn ook buiten iTunes te volgen. Doe vooral wat jou het beste uitkomt. Vrijwel alle podcasts zijn gratis. De meeste hebben een wekelijkse aflevering andere worden soms niet meer geüpdatet maar blijven wel te beluisteren.

De Podcasts

Mangiare. Dit is ook gelijk de enige Nederlandse optie op de lijst. Mangiare is een culinaire talkshow op NPO1.

De Engelse evenknie op BBC radio avond alias BBC Food heeft ook een eigen podcast. Recent was bijvoorbeeld Anna Jones te gast om haar liefde te verklaren aan de aardappel.

Bon Appetit magazine, het culinaire magazine heeft ook een podcast vol met gesprekken met koks, kooktips, en proeverijen.

Gastropod is meer informatief, historie, vitamines, wetenschap, het komt allemaal aan bod.

Food is the new rock. Helaas is deze podcast gestopt, maar dit is wat je denkt dat het is: muzikanten en koks die praten over eten. De oude afleveringen zijn gelukkig nog terug te luisteren

The Sporkful is niet voor foodies maar voor eters. Gekke discussies over hoe je een chipje vasthoudt, maar ook serieuzere onderwerpen komen aan bod.

Race and food. Deze podcast gaat in de op een kant van eten die onderbelicht blijft. Veel eten wordt gekookt en geteeld door mensen van “buitenaf”. Een kant aan eten die we liever niet zien en waarom worden niet westerse keukens altijd omschreven in termen als exotisch?

A taste of the past. Je raadt het al, dit is een podcast over de historie van eten en gebruiken rond eten.

Fuhment about it gaat voornamelijk over het zelf brouwen van bier maar ook zijdelings over het fermenteren van andere zaken.

Eat your words is een podcast over kookboeken en literatuur. Elke weet is er een andere auteur te gast.

Spilled milk. Twee mensen uit de comedywereld nemen een onderwerp op eet gebied en praten er vervolgens lustig op los.

Radio Cherry bomb. Dit is eigenlijk een tijdschrift, maar ook een podcast. Elke week komt er een andere kok vertellen over zijn of haar passie voor eten.

MSG podcast. Je podcast vernoemen naar een van de controversiele voedseltoevoegingen, dat is in songfestivaltaal: douze points. De afkorting staat echter voor Masters of Social Gastronomy. Gemaakt door een van mijn favoriete geschiedkundige op voedselgebied: Sarah Lohman.

A brief history of food wordt niet meer geüpdatet, maar wat geeft het? Deze podcast bespreekt de herkomst van Amerikaanse klassiekers. Maar ook dingen die we in Nederland kennen zoals courgette in cake.

First we eat. Mensen die zich voedselnerd noemen reken ik altijd goed. Allerlei kwesties komen aan bod. Historisch, maar ook andere onderwerpen zoals: is een sous vide het echt waard?

Burnt toast. Deze podcast behandelt alle onderwerpen die foodwebsite Food52 net niet halen.

Good Food Hierin komen winkeliers, boeren, deskundige en koks langs om te praten over eten in de breedste zin van het woord.

The splendid table. Hierin zijn voornamelijk in Nederland onbekende gasten te gast om te praten over culinaire thema’s

Zo, dat is een flinke lijst met gegarandeerd uren luister plezier. Mocht je nog podcast kennen die ik niet heb genoemd. Of zelf een niet culinaire podcast kennen die supertof is, aarzel dan niet om hem hier te tippen aan de rest van de wereld.

Posted by on 11 mei, 2017

4 Comments

 • Hanneke

  21 mei, 2017

  Mangiare vind ik heel tof. Leuke toon van het programma. Niet te serieus, toch kritisch.
  De andere podcasts ken ik nog niet. Bedankt voor de tips.

  • Laurie

   21 mei, 2017

   Graag gedaan! Het is een flinke lijst aan tips en ik heb nu alweer podcasts gevonden die ook op de lijst hadden gemoeten. Er zijn zoveel leuke.

 • Frederick

  12 december, 2018

  Ik vind het een leuk artikel!
  Het is en blijft een podcast maar al met al super leuk.

  • Laurie

   12 december, 2018

   Ik begrijp je comment “het is en blijft een podcast” niet helemaal. Zou je dit kunnen verduidelijken?

LEAVE A COMMENT