Philips Baristina
Ik kon er bijna niet om de Philips Baristina heen de afgelopen tijd. Ik denk dat de algoritmes hebben besloten dat ik tot de ideale doelgroep voor dit product ben. Dat komt een soort van goed uit, want mede daardoor(?), heb ik de kans gehad om een Baristina uit te proberen. Ik kan jullie er nu dus van alles over vertellen en dat ga ik uiteraard ook doen.
Opvolger van de Senseo
Baristina is de wat chiquere opvolger van de Senseo. Ik heb niet heel veel positiefs te zeggen over Senseo, als ik ergens koffie aangeboden kreeg, probeer ik altijd subtiel te kijken welk apparaat er stond om bij een vermoeden van Senseo vriendelijk te kunnen bedanken. In de pads die er in moesten ging eigenlijk standaard te weinig koffie, wat resulteerde in een slappe bak (en ja, óók bij een dark roast variant). Je kon er ook andere dranken mee maken, maar die smaakte dan weer naar koffie. Kortom niet een apparaat om blij van te worden. Geen wonder dat de Baristina is bedacht, er was een hoop om te verbeteren.
Compact apparaat
Baristina is er in de kleuren wit en zwart. Het is een vrij smal apparaat, handig als je een klein aanrecht hebt. Je kunt hem ook makkelijk verplaatsen, want hij is heel licht. Wat meteen opvalt is de portafilter met geel handvat (er zijn overigens ook andere kleuren handvaten). Bovenin een reservoir waar verse koffie bonen in kunnen en achteraan het apparaat zit een smalle bak die je vult met water. Er is een soort verhoging waar je je koffiekopje op kunt zetten, die is los en open kan (handig met schoonmaken). Je kunt deze ook weghalen als je beker er niet onder past, wat snel gaat met een mok van een beetje formaat.
Koffie maken met de Baristina
Koffie zetten met de Baristina is heel eenvoudig. Je zet een beker onder het apparaat en zorgt dat er water en bonen in het apparaat zitten. Je schuift (of ‘swipet’ volgens eigen zeggen) de portafilter naar rechts, drukt op het knopje voor een espresso of lungo en drukt desgewenst de extra intensiteitsknop in. Het apparaat begint bonen te malen, die in het portafilter vallen. Daarna maakt die met een “zwoep” beweging en met een brommend geluid komt er koffie in je kopje. Een kind kan de was doen.
Beperkt instelbaar
Naast de keuze voor espresso of lungo en de extra intensiteit, kun je de hoeveelheid koffie in je kopje aanpassen. Dit doe je door de espresso of lungo knop 5 seconden ingedrukt te houden, tot het gaat knipperen. Vervolgens zet je de koffie en druk je nogmaals op de knop wanneer je de juiste hoeveelheid koffie in je kopje hebt zitten. Op deze manier kun je deze volume inprogrammeren. Het apparaat onthoudt de laatst ingestelde stand, dus een keer goed instellen levert je keer op keer het zelfde resultaat op. Voor espresso gaat het om een hoeveelheid tussen 30 en 70ml, lungo kan tussen 70 en 240ml worden ingesteld. Het spreekt voor zich dat je bij meer volume, meer water gebruikt en daardoor je koffie minder sterk wordt.
Zelf vullen
Je kunt de portafilter zelf met al gemalen koffie vullen (wat handig is als bij decaf), al zit niets bij het apparaat waardoor je de koffie in aan kunt drukken. Het apparaat is er heel erg opgericht dat je in een enkele swipe koffie kunt zetten, dat voordeel is er dan niet meer. Je kunt tegenwoordig in iedere supermarkt koffiebonen kopen en zijn er allerlei online winkels die je bonen kunnen opsturen. Omdat er geen pods of pads zijn die bij het apparaat horen kun je helemaal je eigen koffie kiezen. Je zit nergens aan vast. Wat heel prettig is.
Minder geschikt voor het maken van grote mokken koffie en groepen
Het is een apparaat voor als je zelf, of samen even een kopje koffie wilt maken. Als je veel mensen over de vloer hebt een veel koffie tegelijk nodig hebt, omdat iedereen een kopje wil is het een beetje onhandig. Je moet dan snel achter elkaar de portafilter legen en omspoelen. Regelmatig de bonen en het water bijvullen. Het kost op die manier allemaal veel meer tijd dan met een ouderwets apparaat een grote kan zetten. Dus als je die situatie regelmatig bij de hand hebt is dit misschien niet het apparaat waar je naar zoekt. Een grote mok koffie zetten gaat ook niet, want dan moet je twee tot drie keer achter elkaar koffie zetten en steeds de portafilter legen.
Alleen koffie, geen melkbereidingen
Het apparaat maakt dus geen cappuccino of andere melkbereidingen. Er is wel een melkopschuimer in de Baristina serie, net als een klein prullenbakje waar je de portafilter op kunt uitkloppen. Die moet je los aanschaffen en heb ik ook nog niet voor je uit kunnen proberen. Ik maakte mijn eigen cappuccino met mijn oude trouwe French press, die ik gebruik om melk op te schuimen. De melk warm ik op in een pannetje dat ik temperatuur met mijn superdeluxe keukenthermometer. Dit duurt ongeveer even lang als het zetten van twee keer een sterke espresso. Dus met een beetje timing, heb ik mijn grote beker cappuccino evengoed goed vrij snel voor elkaar.
Hoe zit het met de smaak?
Hiervoor zette ik koffie in een Mokkapotje op het fornuis zet met zelf gemalen koffie erin. Ik denk dat ik dat om eerlijk te zijn, nog wel het allerlekkerste vind. Toch vind ik deze koffie bepaald niet slecht. Sowieso stukken beter dan de Senseomachine. Natuurlijk smaakt het niet, nét zoals koffie van een echte barista. Ik zou het omschrijven als degelijke koffie. Als je cremalaag de aanwijzing vind dat koffie goed is, dan is het fijn om te weten dat die aanwezig is. Voor een goede koffie moet je uiteraard goede bonen gebruiken. Ik merk ook dat, omdat het makkelijker is om te zetten ik net iets vaker een koffie zet.
Schoonmaken van de Baristina
Na het zetten kun je de portafilter er uit trekken en legen in de prullenbak, de koffie wordt een compact blokje dat er makkelijk uit valt. Even naspoelen met water en klaar.
Nu blijft er ook na het drogen toch nog een klein beetje water achter. Als je meermaals achter elkaar koffie zet, zul je merken dat er bij het malen, nog een beetje koffie uitdruppelt en dat valt dat net niet in het opvangbakje, maar er net naast. Helaas lijkt hier niet heel erg goed over te zijn nagedacht. Ook de geribbelde zuil van het apparaat zelf is wat moeilijk schoon te maken, vooral beneden en boven waar twee lagen plastic samen komen. De binnenkant van het apparaat reinigen is gek genoeg niet mogelijk, hij kan op geen enkele manier geopend worden. Dus zelfs al zou je het willen proberen, je komt er niet in. Je moet ‘m van buiten af en toe even afnemen op de plek waar de koffie en het water uit komt.
Wil je meer, dan betaal je ook meer
Ik zie allerlei echte koffieliefhebbers al zeuren over dit apparaat. Zo kun je bij de Baristina de malingsgraad van de koffie niet aanpassen voor een sterker eindresultaat. Je kunt enkel de hoeveelheid water per kopje en de hoeveelheid koffie per maling aanpassen. Aan of uit, meer standen zijn er niet, of je moet zelf met de hand de portafilter vullen met eigen gemalen koffie, maar dat schiet het doel van de handigheid een klein beetje voorbij. Ik zie mensen zeggen dat je de koffie in het bonenreservoir niet kunt omwisselen, omdat mensen koffie met en zonder cafeïne willen zetten. Allemaal dingen waarvoor er ongetwijfeld een apparaat bestaat dat dat wel kan. Waardoor de prijs van zo’n apparaat ook hoger is en je misschien een cursus moet doen om die goed te leren bedienen. Het is maar net of je dat er voor over hebt.
Baristina is een no-nonsense apparaat
De Baristina is eigenlijk een heel no-nonsense koffiemachine, met maar drie knopjes, een portafilter en voldoende water en koffiebonen kun je elke dag op een knop drukken voor een kop koffie. Je hebt er geen pads of pods voor nodig wat een hoop afval scheelt. De koffie die er uit komt is prima te drinken. Het is wat het is en pretendeert ook niet iets te zijn wat het niet is. Als je net als Joop van B&B vol liefde bent en je eigen state of the art koffiemachine meeneemt als je bij iemand gaat logeren in Frankrijk, dan is dit niet je apparaat. Maar dat weet je zelf ook wel als je zo iemand bent.
Je kunt de Philips Baristina vinden bij alle (online)winkels die Philips verkopen.
Nigel
22 november, 2024Leuke review!
Als echte koffieliefhebber kan ik je argumenten inderdaad begrijpen. Wij hebben ‘m ook getest op https://koffiemachine.org/philips-baristina/ – daar hebben we ontdekt dat dit toch best een goed apparaat is als je niet veel over extractie e.d. weet.
Maar weet je dat wel, dan zijn er in deze prijsklasse toch ook wel goede apparaten beschikbaar. Je betaalt niet perse meer voor een apparaat met meer opties. Welke precies vertellen we in onze review. Maar het is al met al een leuk apparaat, zeker als je geen verstand hebt van koffie.. net wat je zegt!