HAK in pak

Ik kreeg post van HAK of eigenlijk een pakje HAK in pak. Want HAK, bekend van de groenten en peulvruchten in een pot heeft nu dus pakjes en zakjes. De bekende inhoud in een rechthoekige vorm of zak.

Waarom in pak?

Misschien denk je nu waarom in pak? Nou volgens HAK zit er veel plantaardig materiaal (wel 90%) in de verpakking en hebben de pakjes een lage CO2 voetafdruk. In vergelijking met blik en glazen pot 2/3e minder CO2. Zelf heb ik ook de indruk dat zo ook de negatieve vooroordelen die sommige mensen hebben over eten uit glas of blik zo worden omzeild. Niet dat er van die vooroordelen ook maar iets klopt er is echt niets mis met glas of blik, maar toch. Oh en de pakjes hebben leuke felle kleuren en vallen daarom ook goed op in het schap. Trouwens volgens mij is HAK in pak vooral als aanvulling bedoeld. De potjes blijven ook gewoon verkrijgbaar.

Makkelijk in gebruik

Pakjes zijn ook zo mogelijk nog makkelijker in gebruik dan de potjes. Je kunt de hele bovenkant openscheuren en de boontjes, mais of linzen er zo uit schudden. Er zijn mensen die beweren dat boontjes die bijvoorbeeld in stazak zitten nootachtiger zijn en boontjes uit een pot vaak weer wat zachter. Hoe dit pakje wat dat betreft scoort vind ik moeilijk om te zeggen. De kikkererwten uit stazak vind ik net iets harder en nootachtiger dan de pot- en blikvariant, maar ik reken alle peulvruchten gewoon goed, want ze zijn rijk aan vezels en plantaardige eiwitten. Als je ze toevoegt aan je dieet is dat ook weer goed voor de planeet.

Producten uit Nederland

Leuk om te weten. Heel veel van de groenten en peulvruchten van HAK komen uit Nederland. De kidneybonen komen voor 100% uit Nederland. De witte en zwarte bonen deels, maar ik twijfel er niet aan dat er aan gewerkt wordt daar ook 100% van te maken. Ze zijn ook bezig om over te schakelen van het Planet Proof label naar biologisch. Het zijn van die dingen die je niet ziet als je een potje bonen uitzoekt in de supermarkt maar die ik wel belangrijk vind om te weten.

Chili sin carne

HAK heeft ook kant-en-klare gekruide bonenmixen, zoals deze chili sin carne schotel. Even opwarmen en klaar ben je.

Ik weet niet wat het is, maar ik miste een beetje oomph. Eigenlijk is het met een potje of twee bonen of bonen, mais en wat tomaten een fluitje van een cent om zelf chili te maken, dus dat blijf ik dan ook gewoon doen. Als ik het nog eens zou eten zou ik proberen er een nachoschotel van te maken of als basis te gebruiken binnen een gerecht. Los is het voor mijn smaak wat saai.

HAK vind je bij de supermarkt in het conservenschap, in grote en kleine verpakking. Wie slim is houdt de aanbiedingen goed in de gaten, want deze producten zijn regelmatig in de aanbieding bij diverse supermarkten.

Posted by on 25 juni, 2024

LEAVE A COMMENT