Boekrecensie: Bonen Erwten Linzen

Boekrecensie: Bonen Erwten Linzen @ Lauriekoek.nlBonen, erwten, linzen. Met peulvruchten kun je alle kanten op. Dat blijf ik op mijn blog graag herhalen. Ik ben daarin niet de enige, Jenny Damberg ging ook van bonen houden. Je hebt er geen koelkast voor nodig, ze zijn gezond en je kunt ze prima zelf koken. Het is budgetvoedsel en je kan er alle kanten mee op. Wat wil een mens eigenlijk nog meer?

De bonenbasis

Bonen Erwten Linzen begint bij de basis; hoe kook je zelf bonen. Jenny Damberg komt met een interessante methode om bonen te koken. Ze vertelt dat je ze kunt koken in een oven in een braadpan met de deksel erop. Nog nooit van gehoord, maar ik ga het zeker de volgende keer dat ik bonen kook proberen. Zelf week ik mijn bonen altijd twee dagen. Oh, ik voeg altijd zout toe aan het kookwater. Ik merk niets aan de kooktijd of aan de velletjes van de bonen.Boekrecensie: Bonen Erwten Linzen @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Bonen Erwten Linzen @ Lauriekoek.nl

Kiemen en tofu

Na de basis volgt een handleiding om zelf bonen te kiemen en een introductie van alle soorten bonen en linzen en wat je er mee kunt doen. Ook wordt er uitgelegd hoe je zelf tofu maakt, wat best een projectje is, maar het is wel leuk om te leren hoe de tofu in de winkel nou eigenlijk tot stand is gekomen. Buiten dat word je zo de trotse bezitter van okarapulp die overblijft na het maken van sojamelk en daar kun je culinair ook weer allerlei kanten mee op. In het Bonen Erwten Linzen kookboek worden er bijvoorbeeld donuts mee gemaakt.Boekrecensie: Bonen Erwten Linzen @ Lauriekoek.nl

Soms vegetarisch, soms niet

Het kookboek is niet per se 100% vegetarisch. Heel vaak wel, maar soms wordt er ook vlees of vis gebruikt. Er komen klassieke gerechten met linzen en bonen voorbij, zoals hummus, ribolita en linzencurry, maar ook dingen die relatief onbekend zijn, zoals kikkererwtentofu. Vrijwel alle recepten hebben een foto van het eindresultaat en door het boek heen vind je ook mooie bonenillustraties. De meeste gerechten van in de categorie “avondeten” Er zijn twee zoete opties: de donuts en merengue van kikkererwtenvocht. Over Bakken met Bonen recenseerde ik een tijdje geleden trouwens dit kookboek.Boekrecensie: Bonen Erwten Linzen @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Bonen Erwten Linzen @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Bonen Erwten Linzen @ Lauriekoek.nl

Bonengerechten uit allerlei landen

Er komen gerechten uit allerlei wereldkeukens voorbij. Soms zal je voor ingrediënten even naar de toko of naar de natuurwinkel moeten. Dat zijn ook de plekken waar je vaak veel keuze hebt in gedroogde bonen, erwten en linzen. Ook zijn het de winkels waar ze wel goed verkocht worden, want hoe langer een boon droog is, hoe langer het ook weer duurt om hem gaar te koken. Een versere gedroogde boon kan dus aanzienlijk schelen in de kooktijd. Als je geen rekening houdt met een langere kooktijd en de pan pas vlak voor je gaat eten op het vuur zet (zoals Jenny Damberg voorstelt in dit boek) is dus een risico. Ik heb in het verleden wel eens bonen 4 uur lang gekookt voor ze gaar waren.

Ik weet dat er mensen zijn die bij bonen en linzen een sober idee hebben, maar ik denk dat veel van de gerechten uit Bonen Erwten Linzen ook passen bij bijvoorbeeld het kerstdiner. Ze zijn echt feestelijk genoeg en steeds meer mensen zijn bewust op zoek naar een vegetarisch of veganistisch kerstmenu. Bonen passen daar prima bij.Boekrecensie: Bonen Erwten Linzen @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Bonen Erwten Linzen @ Lauriekoek.nl

Bonen Erwten Linzen
Jenny Damberg 
Uitgeverij Becht
€18,99

Posted by on 13 december, 2019

4 Comments

 • Janne

  15 december, 2019

  Ik denk dat je in de zin “Vaak is dat een plek waar ze wel goed verkocht worden” een woord mist, of anders snap ik niet wat dat te maken heeft met dat soms bonen wel 4 uur gekookt moeten worden. Ook op een paar andere plekken lijk je je zinnen niet helemaal af te maken. Misschien even nalezen nog? Meestal maakt het me niet uit, maar soms snap ik niet meer wat je bedoelt 😉

  • Laurie

   15 december, 2019

   Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt? Ik verwijs in de zin ervoor naar de natuurwinkel, dus het gaat over de natuurwinkel. Ik leg ook uit dat het handig is om relatief verse bonen te gebruiken, omdat ze anders heel lang moeten koken. Want hoe langer een boon gedroogd is, hoe langer het duurt voordat hij gaar is.
   De opmerking dat het je “meestal niet uitmaakt” baart mij zorgen. Ik doe mijn uiterste best om een goed begrijpelijk blog te runnen. Al mijn blogpost worden nagekeken op stijl en spellings fouten.

   • Janne

    18 december, 2019

    Je schrijft: “Soms zal je voor ingrediënten even naar de toko of naar de natuurwinkel moeten. Dat zijn ook de plekken waar je vaak veel keuze hebt in gedroogde bonen, erwten en linzen. Ook zijn het de winkels waar ze wel goed verkocht worden, *want* hoe langer een boon droog is, hoe langer het ook weer duurt om hem gaar te koken.” Door hoe je “want” gebruikt, lijkt het alsof bonen goed verkocht worden in natuurwinkels want het duurt lang om ze gaar te koken. Dat leek me niet logisch, dus ik ging ervan uit dat je ergens een woord vergeten was. Nu begrijp ik dat je het aanraadt om bonen te kopen bij een natuurwinkel, want doordat de bonen daar minder lang in de schappen liggen is de kooktijd korter. Het spijt me, maar dat kon ik niet begrijpen uit de oorspronkelijke tekst.
    Wat ik probeerde te zeggen was juist dat ik over het algemeen prima begrijp wat je bedoelt, ongeacht of je hier en daar een leesteken vergeet of een spatie te veel gebruikt. Fijn dat je je blogposts naleest op stijl- en spellingsfouten. Ik kan het me voorstellen dat je soms ergens overheen leest en dat is totaal menselijk en totaal geen probleem.

    • Laurie

     18 december, 2019

     Fijn dat het nu duidelijk is wat ik bedoelde te zeggen. 🙂 Ik denk ook dat hoe vaker ik naar een tekst kijk, hoe meer ik over alle fouten heen kijk. Gelukkig heb ik genoeg mensen die mij scherp houden.

LEAVE A COMMENT