Boekrecensie: Het Meat Free Monday Kookboek


“Voor een dag zonder vlees” is de slogan op het boek dat is samengesteld door Paul, Mary en Stella McCartney. Inderdaad de mode-ontwerper en de nog bekendere vader. In Engeland zijn de vegetarische producten van wijlen Pauls vrouw, Linda immer verkrijgbaar. Kortom het hele gezin leeft al tijden vegetarisch en promoot vegetarisme graag. Dit resulteerde niet lang geleden in een mooi dik boek met voor ieder wat wils.


Het boek begint met een vrij strenge inleiding waarin duidelijk uiteen wordt gezet wat er precies goed is aan een dagje minder vlees. Keurig onderbouwd met voetnoten komt alles voorbij, je gezondheid, voedselverdeling, het milieu en niet te vergeten dierenleed. Maar hierna komt gelukkig het leuke gedeelte. Het boek is opgedeeld in seizoenen zomer, lente herfst en winter. Er zijn genoeg recepten voor 52 weken vleesvrij eten. Niet alleen aan het avondeten is gedacht, maar het boek bevat ook veel recepten voor ontbijt, lunch (al dan niet om mee te nemen), snacks, en desserts. Dit maakt het boek buitengewoon compleet.

Door deze seizoensindeling van het boek eet je ook echt met het seizoen mee. De lunchideeën (bijvoorbeeld Caraibische rijst met bonen of dahl met papadums) en de meeste ontbijtjes (honing-kaneelboter, nectarinesmoothies) zijn prima praktisch uitvoerbaar. Voor de moeilijk te vinden producten staat achterin een verklarende woordenlijst. Daarnaast wordt er netjes aangegeven dat ze in Engeland grotere thee- en eetlepels hebben dan in Nederland.

De vormgeving is mooi en eigentijds en de foto’s zijn om te watertanden. Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat er in de recept relatief veel zuivel (kaas) wordt gebruikt. Recepten die geschikt zijn voor veganisten zijn niet duidelijk aangegeven, anders dan in bijvoorbeeld het Vlaamse Donderdag Veggiedag kookboek. Maar het is gelukkig niet alleen maar zuivel wat de klok slaat en veel van de recepten zijn bijzonder en met een beetje creatief vermogen prima aan te passen, niet alleen wanneer je niet van zuivel houdt maar ook als je iets niet in huis hebt.

Kortom dit boek is een goed cadeau voor de beginnende vegetariër/vleesverlater, maar ook voor de verstokte vega is het nog zeer de moeite waard. Er staan veel goede ideeën in voor een hele dag aan afwisselend en smaakvol eten, zonder vlees. Het seizoensaspect maakt dat je makkelijk recepten met groenten van een bepaald jaargetij, terugvindt in de goed ingedeelde en overzichtelijke index en de hoeveelheid aan recepten geven je genoeg inspiratie voor een meat free year!

Het Meat Free Monday Kookboek
Recepten geselecteerd door Paul, Stella en Mary McCartney
Uitgeverij Fontaine
€ 24,95

Posted by on 19 maart, 2013

LEAVE A COMMENT