Mijn Kookboeken Top 12

Als een ding wel een grote zwakte van me is, is het waarschijnlijk dat ik geen kookboekenhandel voorbij kan lopen zonder er binnen te lopen. En als ik er binnenloop is de stap naar de aanschaf van een mooi kookboek nog maar klein. Regelmatig krijg ik ook de vraag wat nou echt een leuk vegetarisch kookboek is, en op die vraag heb ik eigenlijk veel te veel antwoorden, vandaar dat er waarschijnlijk nog vele top tiens zullen volgen hier op dit blog. Zodat je kan zien wat er zoal te krijgen is. Vergeet ook niet dat veel bibliotheken een enorm assortiment aan kookboeken te leen hebben. Ga daar zeker eens kijken zeker als je student bent of als je graag zuinig aan doet met je geld. In willekeurige volgorde, want echt een top tien bepalen zou voor mij ondoenlijk zijn.Plenty
Yotam Ottolenghi

Hèt boek met groente in de hoofdrol. Er komt geen vlees aan te pas, soms wel zuivel of ei, maar dit is gemakkelijk weg te laten of te vervangen. De foto’s zijn om te watertanden en het geeft je echt weer een originele kijk op de groenten die je misschien dagelijks eet maar op zo veel meer manieren bereid kunnen worden.

 

World Food Café ClassicsChris & Carolyn Caldicott

Gerechten van over de hele wereld. Soms met exotische ingrediënten, soms met hele dagelijkse ingrediënten en allemaal vegetarisch. Het is ook prima geschikt voor veganisten, want veel zuivel komt er niet aan te pas. Verder zit het boek vol met prachtige foto’s van het land waar het gerecht vandaan komt. Er staan maar een paar desserts in het boek, een stuk of vijf, dan kan je als nadeel zien, maar voordeel is dat ze allen erg lekker zijn.

 

Puur Plantaardig
Jacinta Bokma & Antoinette Hertsenberg

Puur plantaardig is een kookboek met recepten die je op drukke doordeweekse dagen gemakkelijk kan koken en de titel zegt het al puur plantaardig, zonder vlees-, melkproducten en eieren dus. In dit boek staat onder andere de befaamde brownie en een super lekkere pasta met avocado en zeekraal.

 

Ayurveda KookboekLies Ameeuw

Ik volg geen vedisch dieet, maar ik vind het leuk om verschillende dingen uit te proberen. Door dit boek was ik aangenaam verrast, er wordt nauwelijks zuivel in gebruikt, wel veel verschillende kruiden en granen. Er staan naast warme gerechten en heerlijke soepen ook leuke baksels in die niet moeilijk. maar wel lekker zijn. Veel verstand heb ik er niet van, maar de vedische keuken verschilt voor mij niet veel van de Indiase keuken en dat is sowieso een heerlijke keuken voor vegetariërs. De opmaak van dit boek is een beetje spiritueel. Veel pastel kleuren, daar moet je van houden, maar wel mooie foto’s.

 

Lisette In LuilekkerlandLisette Kreischer

Heerlijke taartjes, brownies, muffins en zelfs croissant zonder dierlijke producten. Geschikt voor alle lekkerbekken op deze aardbol, en dus ook voor mensen met een zuivel- of eiwitallergie, of mensen die geraffineerde suiker liever mijden.

 

 


De Dikke Vegetariër – Mark Bittman

Eigenlijk is dit het kookboek wat je moet kopen als je het huis uitgaat, vegetarisch wil eten en moet leren koken. Een goede tip: bestel dit boek bij een buitenlandse internetboekhandel, omdat je op die manier soms wel twintig euro bespaart en als student heb je niet veel geld, nietwaar? Ook voor veganisten een heel goed boek, er staat veel in uitgelegd met tekeningen, maar foto’s ontbreken helaas.

 

Donderdag Veggiedag Kookboek
Miki Duerinck & Kristin Leybaert

Dit boek lijkt me een prima boek om cadeau te doen. Het bevat veel simpele maaltijden, voor doordeweeks, met foto’s. Altijd prettig, zodat je alvast kan watertanden bij wat je gaat koken. Verder staat er leuke ideeën in, om bijvoorbeeld zelf originele vleesloze borrelhapjes te maken. Bij elk recept staan ook nog variatie tips en tips om de maaltijd geschikt te maken voor veganisten.

 

Met Mest en Vork –  Alma Huisken & Doortje Stellwagen

Een tuiniersboek en receptenboek ineen.Eer staan naast vleesrecepten, ook veel vegetarische recepten in en er wordt zelfs prima aangegeven wat er geschikt is voor veganisten. Naast een kookboek is het vooral ook een mooi tuiniersboek met verhalen en tips en niet te vergeten hele mooie foto’s van dieren, planten en het landschap. Om bij weg te dromen.

 

Mega VegaSam Stern

Deze jongeman is hier in Nederland relatief onbekend, maar in Engeland zo ongeveer de nieuwe Jamie Oliver. In dit boek staan ontbijt-, lunch-, vier uurs- en avondmaaltijdrecepten, en natuurlijk nog toetjes. Sams zus is veganist, dus aan veganisten wordt in dit boek zeker gedacht, de rest van de recepturen zijn volledig vegetarisch. De Nederlandse vertaling is helaas een beetje vreemd. Het is ‘populair´ geschreven, wat als jongerentaal door moet gaan, maar dat is niet helemaal gelukt. Dit probleem zou je kunnen omzeilen door de Engelse versie te kopen. Op dit moment schijnt dit boek bij de Slegte verkrijgbaar te zijn.

 

Het River Cottage Veg Everyday
Hugh Fearnley-Whittingstall

Het boek is vorige maand in Nederland uitgekomen. Ik heb het niet al te lang geleden gekocht en ik ben er nu al blij mee, de linzensoep was verrukkelijk. Er staat duidelijk bij wat veganistisch is en wat niet. De opmaak van het boek en de foto’s passen goed bij elkaar.

 

 

Super Natural Every Day Heidi Swanson

Prachtige fotografie in combinatie met lekkere recepten. Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom dit nog niet in Nederland is uitgegeven.

 

 

 

500 Vegagerechten – Deborah Gray

Dit is eigenlijk een heel eenvoudig kookboek en honderd procent veganistisch. Hierin staat onder andere een goed recept voor pannenkoeken, maar ook heel veel opties voor het avondeten. Bij veel gerechten staan ook nog variatietips. Wat ook handig is bij dit boek zijn de tips voorin, met onder andere hoe je een ei vervangt en welke linzen zich het best in welk gerecht laten verwerken.

Posted by on 1 maart, 2013

1 Comment

  • Daniëlle

    2 maart, 2013

    Leuk, daar staat best wat tussen dat ik niet ken. De bieb is een goed idee (dat ik daar voor kookboeken niet eerder aan gedacht heb!), want ik ben niet rijk, haha.

LEAVE A COMMENT