Herbruikbare rietjes

Herbruikbare rietjes @ Lauriekoek.nl
Nu de tijd van zomerse drankjes weer is aangebroken, is het tijd om het herbruikbare rietje in de schijnwerpers te zetten. Een rietje geeft nou eenmaal extra flair aan je drankje, dat begrijp ik meteen. Daarom zet ik alle herbruikbare rietjes voor je op een rij in deze blogpost.
Natuurlijk zijn alle hier genoemde rietjes bpa vrij, want ze zijn namelijk noch van plastic noch gecoat met plastic.

Bambu bamboe rietje en het Greenpaxx rietje van siliconen

Bamboe is bijvoorbeeld een goed alternatief voor plastic. Het is licht, ziet er leuk uit, drinkt goed. Wel na gebruik goed afspoelen, want deze kan, in tegenstelling tot alle andere hier genoemde rietjes niet in de vaatwasser. Het siliconen rietje van Greenpaxx kan dat wel en die is op een handige manier in elkaar te vouwen voor tijdens het vervoer. Beide rietjes zijn verkrijgbaar bij internetwinkels als Greenjump.
Herbruikbare rietjes @ Lauriekoek.nl

Glass Dharma glazen rietje

Dit rietje is verkrijgbaar in meerdere diktes zodat ie precies in de deksel past waar je hem in wil hebben. Bijvoorbeeld je Masonjar deksel. Het is gemaakt van een speciaal soort glas dat tegen een stootje kan. Op deze foto zie je de speciale smoothievariant (het recept van onderstaande smoothie vind je hier).
Herbruikbare rietjes @ Lauriekoek.nl

Ecojarz roestvrijstalen rietje

Dit rietje is van metaal en heeft een lichte knik. Het rietje heeft één standaard formaat. Het is, net als het glazen rietje hierboven verkrijgbaar in de webshop van Mason Madness.
Herbruikbare rietjes @ Lauriekoek.nl

Klean Kanteen

Klean Kanteen heeft nu ook herbruikbare rietjes, deze zijn deels gemaakt van rvs en deels van siliconen. Siliconen zijn in tegenstelling tot wat mensen denken geen plastic (er zit dus geen bpa in). Lees hier meer over deze rietjes.Klean Kanteen herbruikbare rietjes - Lauriekoek.nl

Wil je rietjes die je toch wel weg kunt gooien? Denk dat eens aan papieren rietjes (zie Mason Madness, Pipoos, Hema of Xenos) of rietjes van biologisch afbreekbaar plastic (verkrijgbaar bij sommige Ekoplaza’s en bouwmarkt Eco-logisch). Die zijn net iets minder milieuvriendelijk dan een rietje wat je jarenlang kunt hergebruiken, maar het is toch een stapje in de goede richting. Let wel op: papieren rietjes worden snel slap in je drinken, dus als je je drankje lang wil laten staan met een rietje erin is het misschien niet de allerbeste optie.

Posted by on 20 mei, 2015

9 Comments

 • Jan Van Schil

  24 februari, 2019

  Beste,
  Ik ben rolstoel gebruiker met een zware handicap die dagelijks heel wat plastiek rietjes gebruik
  Ik ben al een tijdje opzoek naan een alternatief voor de plastiek rietjes die er met de tijd toch gaan verdwijnen
  Dat mag van metaal zijn of anders materiaal (maar GEEN bamboe of papier aub)
  Moet wel van boven gebogen zijn … MAAR HET BELANGRIJKSTE 33 CM LANG ZIJN
  EN 0.5 CM opening
  Ik hoop dat jullie mij (en nog vele andere) kunnen helpen
  Tot snel
  Groetjes
  Jan

  • Laurie

   24 februari, 2019

   Ha die Jan. Laatst zat ik hier over na te denken, nadat ik een artikel had gelezen dat er op wees dat juist mensen met een handicap veel gebruik maken van zogenaamd “single use plastics”. Voor hen is het vaak veel lastiger om tot goede alternatieven te komen. Iets waar weinig aandacht voor is vanuit de zero waste community of mensen die plastic willen verbieden.

   Ik ben even een rondje gaan zoeken maar ik kan niet 1,2,3 vinden wat je zoekt. Voor de opening an 0.5 cm zou je snel terecht komen bij brosilicaatglas maar dat zou een behoorlijk kwetsbare toestand worden. RVS lijkt me dan beter, maar ook die kan ik niet vinden in 33 cm, noch die van siliconen. Nu is het zo dat de herbruikbare rietjes trend nog niet zo oud is. Er is dus nog hoop dat er op termijn iets wordt uitgevonden dat aan je eisen voldoet. Zelf zit ik dicht bij het vuur wat dat betreft. Ik houd het voor je in de gaten en als ik iets vind waarvan ik denk dat het zou kunnen voldoen dan laat ik het je hoogst persoonlijk weten.

 • Mathilde Wansdronk

  28 maart, 2019

  Hoi, ik heb net 8 rvs-rietjes besteld via Bol.com voor mijn vader. Ze zijn gebogen en 21,5cm lang (dus niet 33cm) en 5mm doorsnede. Inclusief 3 schoonmaakraggers. Van Now4You voor E10,90 zonder verzendkosten. Ik zie nergens langere rietjes dan 25cm.

  • Laurie

   29 maart, 2019

   Bedankt voor het meedenken Mathilde. Nou denk ik niet dat bol.com alle rietjes heeft die er op dit moment te krijgen zijn in het assortiment hebben. Ik hoop dat je geen aandelen in het door jou genoemde bedrijf hebt. Bedrijven als Clean Kanteen zijn bijvoorbeeld een b corp, die bijvoorbeeld hogere standaarden hebben op sociaal niveau. Dat kan je niet niet vergelijken qua prijs, alleen met een andere b corp.
   Er komen constant nieuwe opties bij en ik denk echt dat er nog wel iets op deze vraag gevonden gaat worden. Dat het er nu nog niet is wil niet zeggen dat het er niet komt. Maar nu begin ik mijn eigen al gegeven reactie te herhalen.

 • Noa

  11 augustus, 2019

  op aliexpress hebben ze goedkoop een metalen rietje ander op https://www.savetheturtles.ca/?variant=29385575268449 maar die zijn rond de 14 euro 5% daarvan wordt gedoneert

  • Laurie

   11 augustus, 2019

   Ali Express is niet duurzaam, er is geen kwaliteitscontrole geen veiligheidscontrole (op weekmakers, zware metalen), ze vallen niet onder EU wetgeving, intellectueel eigendom word er op grote schaal geschonden. Ik vind dat niet iets wat ik als blogger hier zou moeten of zou moeten willen promoten. Ik noem dat liever B corps, bedrijven die duurzaamheid en goed met mensen omgaan belangrijk vinden.
   De link die je noemt is naar een buitenlandse webwinkel, hier in Nederland kun je ook gewoon rietjes kopen, ik zou dan gewoon zelf een gift doen naar de ocean clean up en het rietje gewoon bij Dille en Kamille of Green Jump kopen. Zo val je gewoon onder het Nederlandse consumentenrecht en steun je een Nederlands bedrijf da anders dan Ali Express wel gewoon BTW afdraagt. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

 • linda

  2 oktober, 2019

  De Oxfam wereldwinkels verkopen herbruikbare rietjes. Er zit een borsteltje bij om ze schoon te maken.
  Dat is in een klap ecologisch en fairtrade samen.

 • Froukje Andriesma

  20 maart, 2023

  Hoe achterlijk wil je het hebben… papieren rietjes in plastic verpakt

  • Laurie

   20 maart, 2023

   Ik weet niet precies waar dit over gaat? Geen van de rietjes in deze blogpost kwam in plastic. Ze waren onverpakt of zaten in een klein kartonnen doosje.

LEAVE A COMMENT