Handige keukendingen: de keukenschaar

Keukenschaar @ Lauriekoek.nlWat moet een mens zonder schaar? Dat is zo’n vraag die zich aan je opdringt als je hem weer eens niet kan vinden. In deze serie over handige keukendingen bespreek ik keukenspullen die vaak over het hoofd worden gezien maar toch handig zijn om te hebben. Met als doel om een mooie, handige lijst te hebben samengesteld als de decembermaand is aangebroken met fijne keukendingen die niet per se een grote pan zijn of een dure keukenmachine, maar desondanks toch zeer de moeite waard. Wie het kleine niet eert is het grote niet weert, dat idee. Vandaag: de keukenschaar.

Ooit had ik geen keukenschaar, maar gewoon een grote schaar in de keuken. Dat werkte best aardig maar ze gingen uiteindelijk allemaal wel een keer ten onder. Omdat ze kwijtraakten en ik ze echt niet meer kon vinden, omdat ze gingen roesten, of verbogen na een iets te hardhandig klusje. Bij gebrek aan überhaupt scherpe scharen had besloot ik tot een upgrade. Ik ging naar de kookwinkel en kocht een keukenschaar, alwaar de mevrouw achter de toonbank zei dat ik geen spijt zou krijgen van mijn aanschaf.

Wat is een keukenschaar?

Misschien vraag je je nu af, wat maakt een keukenschaar een keukenschaar? Ik denk dat het hem vooral zit in een bepaalde stevigheid die andere huishoudelijke scharen niet per se hebben. Er zit een holte in het midden volgen mij voor het kraken van noten, wat ik er nooit mee doen. De punten zijn van rvs en ook heel fijn en de schaar kan uit elkaar zodat je hem goed kan schoonmaken en kun je hem ook laten slijpen. Je kan er door behoorlijk stevige dingen mee doorknippen. De “ogen” van de schaar zijn van een beetje ruw plastic, waardoor ze ook als je handen vochtig zijn nog steeds goed vasthouden.
Keukenschaar @ Lauriekoek.nl

Ook handig buiten de keuken

Zelf snoei ik er momenteel ook al mijn tuinplanten mee. Uiteraard ontsmet ik hem van te voren en daarna goed met alcohol. Ik snij er ook snijbloemen mee, ook als ze keihard zijn gaat dat eigenlijk heel goed. Ik knip er ook wel eens kruiden mee fijn, of lente uitjes, als ik heel lui ben. Allemaal geen enkel probleem. Ook bij van die irritante blisterverpakkingen is de schaar er zo doorheen.

Twee scharen

Ik heb zelf twee merken, die allebei prima functioneren. Waarom ik er twee heb? Nou net nadat ik de schaar had gekocht en er inderdaad geen spijt van had heb ik hem achter de koelkast laten vallen. Die koelkast kon niet van zijn plek tot we gingen verhuizen. Dus kocht ik een tweede. De eerste kwam inderdaad weer tevoorschijn bij de verhuizing en nu heb ik er dus echt weer twee. Ik moet zeggen er zijn slechtere items om er twee van in huis te hebben. Beide scharen die ik heb zijn trouwens door zowel links- als rechtshandige mensen te gebruiken, wat fijn is, want mijn vriend is linkshandig.
Keukenschaar @ Lauriekoek.nl

Sinds mijn aanschaf van een keukenschaar koop ik een stuk minder scharen. Ik raad dan ook iedereen een goede keukenschaar (of twee) aan.

Posted by on 3 juni, 2024

LEAVE A COMMENT