Grote pan, kleine pan

Grote pan kleine pan @ Lauriekoek.nlJaren lang was er van overtuigd dat groot beter was, als er ook maar ergens een grote variant van was dan verkoos ik die boven te kleine. Ik begreep (en begrijp!) mensen die geen kleine pannetjes in huis hadden, maar “soepketels” ook helemaal. Je weet nooit wie er langskomt. Het is handig als je hele familie langskomt en je hebt altijd extra om in te vriezen. Het is royaal. Toen kwam Corona en zag ik dingen toch in een iets ander licht.

Al aan het begin van de pandemie gingen mensen in mijn omgeving meer koken. Ze gingen zich verdiepen in wat ze in de keuken nodig hadden. Zelfs als ze daar daarvoor niet echt voor hadden geïnteresseerd. De pandemie dwong ze naar binnen en ze wilden er nu het beste van maken. Dus kochten ze een pan, op een gegeven moment kon winkelen bijna alleen nog maar via internet. Online lijkt 32 centimeter doorsnede helemaal niet zo groot, tot de pan voor je staat. Ik kan er hier voor waarschuwen maar ik denk dat je het echt zelf ervaren om het echt te snappen.

Steeds minder kooktijd

Veel van mijn leeftijdsgenoten wonen alleen of met zijn tweeën. Hebben een supermarkt om de hoek, of laten boodschappen komen, al dan niet via een flitsbezorger. Pannenmerken en tijdschriften zijn heel goed in het laten zien van wat ik met een jaren ’50 polygoonjournaalstem “het huisgezin” zou noemen. Ik geloof dat de gemiddelde kooktijd minder dan 20 minuten is. Als je een pan zoekt voor elke dag, dan is voor een grote pan kiezen niet logisch. In mijn omgeving zie ik hoe populair bakplaatgerechten zijn is dan is in een bakplaat of braadslee in investeren misschien zelfs handiger.

De juiste grootte

Als ik zelf kijk naar wat ik thuis het meeste gebruik dan zijn dat mijn Le Creuset die in mijn hoofd “heel groot” is maar in werkelijkheid “maar” 24 cm is. Het kan nog veel groter, kijk maar eens bij de kookwinkel. Het kan maar het hoeft niet, 24 cm is perfect voor mij. Wat mensen ook vaak niet weten is dat als je een pan van 32 cm op een verkeerde gaspit zet de pan niet gelijkmatig verdeeld wordt. Zo krijg je ongelijkmatig verhit voedsel en de pan beschadigd. Zoals Bart Simpson zou zeggen “meh”.Hoe krijg je je geemailleerde gietijzeren pan weer schoon @ Lauriekoek.nl

Bij inductieplaten zoals die van mij ligt het nog ingewikkelder, ik heb geen vrije zone. Dus ik heb maar verwarmbare zones van 20 cm, de handleiding is wat dat betreft heel onduidelijk. Het lijkt er niet op dat er schade ontstaat, maar echt ideaal is het waarschijnlijk ook niet. Mijn 32 (als je goed meet misschien wel 34!) cm doorsnee koekenpan blijf ik gebruiken, maar als ik heel eerlijk ben naar mezelf had hij misschien wel een maatje kleiner gemogen. Want zoals ik al eerder zei, een pan van 32 cm is echt heel groot.

Kleine pannetjes

Ooit kreeg ik een klein gietijzeren pannetje van Lodge hooguit 20 cm doorsnee. Ik weet nog dat ik dacht dat ik het weinig zou gebruiken. Het leek wel een gourmetpannetje en met gourmetten heb ik treurige associaties. Nou, dat bleek ik dus helemaal mis te hebben. Ik rooster er nootjes in, bak een eitje, bak een vegaburger, zelfs Amerikaanse pannenkoekjes bak ik er in. Ik voel veel genegenheid voor dat kleine pannetje en omdat het gietijzer is zonder emaille weet ik dat ik er de rest van mijn leven plezier van ga hebben.Pannen inbranden, hoe doe je dat? @ Lauriekoek.nl

Grote pan? Kleine pan!

Corona riep bij mij ook de vraag op hoe vaak je die speciale grote pannen voor als er familie langskomt nou gaat gebruiken. Ik ben groot voorstander van spullen die elke dag kan gebruiken. Special dingen apart leggen voor een speciale gelegenheid die misschien wel nooit komt, daar ben ik geen fan van, dat neemt alleen maar ruimte in. De afgelopen periode heeft dat gevoel voor mij nog eens extra versterkt. Koop je pan daarom niet te groot, maar het juiste formaat.

Posted by on 24 november, 2021

LEAVE A COMMENT