Boekrecensie: Ecofabulous koken in alle seizoenen

Boekrecensie: Ecofabulous koken in alle seizoenen - Lauriekoek.nlVandaag voor mij een kleine Ecofabulous trip down memory lane en voor sommigen van jullie misschien ook wel! Dit was een van de eerste veganistische kookboeken die in mijn bezit kreeg (ik heb het nog steeds!). Het was zeker het eerste Nederlandse kookboek, want er waren 10 jaar geleden amper veganistische kookboeken. Soms vraag ik me af of als ik toen had geweten dat er nu regelmatig Nederlandse veganistische kookboeken verschijnen, of ik dat dan had geloofd. In 10 jaar kan een hoop veranderen.

Ecofabulous koken in alle seizoenen is nog steeds een gewild kookboek

Het veganistische chocolade-bananenbrood uit dit boek heb ik heel regelmatig gemaakt. Ik denk dat ik het recept niet uit mijn hoofd weet maar het scheelt niet veel. Ik wilde dit boek afgelopen jaren wel eens cadeau doen aan mensen. Als ik dan zocht in de tweedehands afdeling van bol.com werd er soms wel 100 Euro voor deze titel gevraagd. Dus alleen daarom is het goed dat een herdruk is verschenen. Je mag als verkoper op bol.com natuurlijk best 100 Euro vragen voor een tweedehands kookboek. Erg netjes vind ik het echter niet. De meeste kookboeken hebben nooit voor die verkoopprijs in de boekhandel heeft gelegen toen ze nieuw waren.Boekrecensie: Ecofabulous koken in alle seizoenen - Lauriekoek.nl

Ecofaboulus in een nieuw jasje

Deze nieuwe uitgave is compacter en sommige recepten zijn in een nieuw jasje gestoken. Mijn favoriet het chocolade-bananenbrood staat er nog steeds in (pagina 108). De sfeer van het originele boek is gebleven, de indeling natuurlijk ook, want het heet natuurlijk niet voor niets “koken in alle seizoenen”. Zoals Lisette in het voorwoord ook al aangeeft zijn gerechten die 10 jaar geleden heel nieuw aanvoelden inmiddels echt helemaal ingeburgerd. Zoals de chocolademousse met avocado of de “spaghetti” van courgette, die ik nog steeds courgetti weiger te noemen.Boekrecensie: Ecofabulous koken in alle seizoenen - Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Ecofabulous koken in alle seizoenen - Lauriekoek.nlChocolade-bananenbrood uit de vernieuwde editie

Boekrecensie: Ecofabulous koken in alle seizoenen - Lauriekoek.nlChocolade-bananenbrood uit de eerste editie

Nog steeds een prima kookboeken tip voor beginnende veganisten

Ik denk dat dit nog steeds een goed boek is voor mensen die de veganistische keuken willen leren kennen. Veel recepten hebben een oud-Hollands gevoel. Anderen zijn juist heel nieuw en zullen mensen die niet bekend zijn met veganistisch eten uit hun comfort zone halen. Het is een goede mix en het voelt allemaal niet te ingewikkeld. Al is het wel handig om een natuurwinkel in de buurt te hebben voor sommige ingrediënten. Persoonlijk waardeer ik ook de afwezigheid van super foods en dieettips.Boekrecensie: Ecofabulous koken in alle seizoenen - Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Ecofabulous koken in alle seizoenen - Lauriekoek.nl

Gelukkig geen dieetboek en geen super foods

Dat is iets wat ik 10 jaar geleden waarschijnlijk ook niet had kunnen bedenken. Dat plantaardig eten voor mensen een dieet zou worden zoals er al zoveel andere diëten zijn. Aan de ene kant begrijp ik dat er mensen zijn die vegetarisme en veganisme indelen in de dieet hoek. Zeker gezien de huidige trends. Aan de andere kant denk ik dat vegetarisme en veganisme ook met iets anders te maken hebben. Dierenleed willen vermijden bijvoorbeeld en het voor ogen hebben van een leefbare planeet voor iedereen.Boekrecensie: Ecofabulous koken in alle seizoenen - Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Ecofabulous koken in alle seizoenen - Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Ecofabulous koken in alle seizoenen - Lauriekoek.nl

Man en plant

Mocht je met smart zitten wachten op een nieuw kookboek van Lisette, dan moet je nog even wachten. Deze zomer verschijnt een nieuw boek van haar hand. Dat ze samen zal schrijven met Maartje, die je kunt kennen van Koffie ende Koeck. Het zal gaan over mannen en plantaardig eten en ik houd je uiteraard op de hoogte.

Wie weet waar de volgende 10 jaar heen gaan, zowel qua Lauriekoek als qua kookboeken, ook daarnaar ben ik heel benieuwd. Jullie ook? Stukje chocolade-banenenbrood anyone?

Ecofabulous koken in alle seizoenen (herziene uitgave)
Lisette Kreicher
Uitgeverij Orlando
€ 19,95

Posted by on 13 mei, 2018

LEAVE A COMMENT