Groente Uit Zee

groenteuitzee01Zeewier is een wonderlijk goedje. Ik weet nog goed dat ik wat zeewier kreeg toegestuurd om te reviewen. Het was iets waar ik weinig ervaring mee had en ik vond niet alles even lekker. Toch wist ik dat zeewier wordt gezien als het voedsel voor de toekomst. Toen mistte ik recepten en informatie, maar nu is er dit kookboek van Lisette Kreischer met antwoorden op de vragen die ik toen had. Lisette is ook een van de bedenkers van de Dutch Weed Burger, eerder recenseerde ik van haar al het boek Plant Power. Ook dit boek is, net als Plant Power en de Dutch Weed Burger, veganistisch.

Het boek begint met een hoop informatie over zeewier, dat is niet gek, want niet alleen ik weet weinig van zeewier, ik denk ook de gemiddelde thuiskok zal er weinig van weten. Fijn dus dat het met uitleg begint. Er komt van alles voorbij, de verschillende soorten, voedingsstoffen, wat je er culinair mee kan, wat er goed bij zeewier past. Hoe het geteeld en geoogst wordt en belangrijke do’s en don’ts.

Na de basics volgen de recepten, 50 in totaal. Daarvoor heb je natuurlijk zeewier nodig, een ingrediënt wat nog niet super algemeen verkrijgbaar is. Toch zijn er wel manieren om er aan te komen, webwinkels, de natuurvoedingswinkel of de visboer. In die hoek moet je het zoeken. Bij de natuurwinkels kun je ook terecht voor de overige minder bekende ingrediënten in dit boek, zoals edelgist en tamari.groenteuitzee02groenteuitzee04

Als je de ingrediënten eenmaal in huis hebt, dan kun je de recepten makkelijk op een doordeweekse avond bereiden. Bereid je voor op de smaak van de zee en umami, die moeilijk te beschrijven hartige smaak. Er komen in dit boek veel herkenbare dingen voor, die een zeewier twist hebben gekregen zoals pesto, pannenkoeken, piccalilly, pizza, oh en een huisgemaakte versie van de bovengenoemde befaamde Dutch Weed Burger. Ik weet nu al dat met alleen dat recept mensen al heel blij zullen zijn.

groenteuitzee03
Soms als ik beginnende vegetariërs of veganisten spreek, zijn ze bang dat ze niet veel meer overhouden om te eten. Ik denk dat die angst onterecht is, er zijn altijd nieuwe dingen te ontdekken. Zelfs voor iemand die al lang geen vlees of vis meer eet zoals ik. Zoals in dit geval zeewier.

Mocht je er ook klaar voor zijn om nieuwe smaken te gaan ontdekken. Smaken uit de zee in dit geval, dan is dit je boek.

Groente Uit Zee
Lisette Kreischer
Uitgeverij Kosmos
€ 24,99

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 27 oktober, 2015

LEAVE A COMMENT