De Blauwe Tomaat

De Blauwe Tomaat @ Lauriekoek.nlGisteren deed ik mijn boodschappen voor het eerst in een heuse SRV wagen, ook wel bekend als De Blauwe Tomaat. Dit is niet zomaar een SRV wagen, dat doet de naam ook al wel een beetje vermoeden. Het doel van de Blauwe Tomaat is om voedsel te verkopen dat anders wordt weggegooid en (uiteraard) tegen eerlijke prijzen, zodat iedereen voor zijn of haar boodschapjes bij de Blauwe Tomaat terecht kan.

De Blauwe Tomaat staat een paar dagen per week op verschillende, vaste standplaatsen in diverse wijken van Arnhem (momenteel zijn dat Malburgen, Geitenkamp en ‘t Broek) Dus stapte ik op de fiets naar een van de standplaatsen. Aanbellen bij klanten of potentiële klanten dat doen ze niet. Je kunt er gewoon zelf binnenstappen. Binnen trof ik een grote selectie brood aan, slechts één dag oud en dus nog supergoed, geleverd door Tom van Otterloo. Een bakker waar ik sowieso graag brood koop, omdat hij goed brood heeft maar ook omdat hij oog heeft voor duurzaamheid. Ik tref wel vaker producten van hem bij initiatieven als deze. De Blauwe Tomaat @ Lauriekoek.nl

De Blauwe Tomaat @ Lauriekoek.nl

Brood, groente en fruit

Groenten en fruit ontbrak ook zeker niet. Kromme komkommers, bloemkolen, grote bonkige vleestomaten en natuurlijk heel veel appels, want we zitten in het appelseizoen. De eigenaresse en initiatiefneemster van De Blauwe Tomaat vertelde me dat inkopen op dit moment een uitdaging is. Door de droogte van de afgelopen maanden zijn veel oogsten minder dan verwacht en de groenten en fruit kleiner dan normaal. Daardoor is er nog weinig B-keuze verkrijgbaar. Op zich vind ik dat heel goed nieuws, want ik vind B-keuze sowieso een heel stomme term. De B-producten zijn vaak net zo lekker, zo niet lekkerder dan de grote glimmende uniforme varianten, maar worden puur op uiterlijk beoordeeld. Al maakt het het voor de Blauwe Tomaat wel wat lastiger natuurlijk om aan groente en fruit te komen.

Naast versproducten heeft De Blauwe Tomaat ook in een aantal houdbare producten in de wagen tegen een eerlijke prijs, zodat je in principe een hele maaltijd zou moeten samenstellen met de producten uit deze mobiele winkel.

De Blauwe Tomaat @ Lauriekoek.nl

De Blauwe Tomaat is er voor iedereen

Ik nam brood mee, ui, bloemkool een paar tomaten en een komkommer en dat voor maa € 2,75! Ik vermeld dat erbij omdat ik dat heel goedkoop vind. Toch heb ik er vertrouwen in dat de Blauwe Tomaat producten de juiste prijs rekent, zodat iedereen er nog iets aan over houdt. Vaak hoor ik mensen over dat duurzame dingen veel geld kosten en daardoor niet toegankelijk zijn voor iedereen. Ik denk dat dit voor heel veel mensen toegankelijk is. Ze richten zich niet per se op een type bepaald klant. Juist iedereen is welkom en ze proberen de drempel laag te houden. Super sympathiek. Vandaar ook dat ik er hier aandacht aan besteed op mijn blog. De Blauwe Tomaat @ Lauriekoek.nl

Mocht je nog op zoek zijn naar vrijwilligerswerk: De Blauwe Tomaat draait op vrijwilligers en ze zoeken nog vrijwilligers. Voor meer informatie en standplaats kun je het beste terecht op de Facebookpagina van de Blauwe Tomaat. De Blauwe Tomaat rijd alleen rond in Arnhem. Mocht je initiatieven kennen in je eigen stad of dorp die hier op lijken, dan mag je daar natuurlijk altijd over vertellen in de comments.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 21 september, 2018

LEAVE A COMMENT