Brita Waterkan

Brita08De Brita waterkan was iets wat mij altijd mateloos fascineerde. Op het Coffee Festival in Amsterdam hadden ze een stand met twee soorten koffie: een gemaakt met gewoon leiding water en een met gezuiverd water. Het een leek wel slootwater en het andere leek koffie zoals ik het ken. Ik vroeg mij af of ik als doodnormale proefpersoon het verschil zou kunnen proeven, dus nam ik de proef op de som.
Brita03

Het in elkaar zetten is heel simpel

Het experiment begon met het in elkaar zetten van de kan, dat ging eigenlijk heel eenvoudig. Het Maxtra+ filter (wat is gevuld met koolstof uit kokosnootschalen (voor chloor) en een ionen wisselaar (voor kalk)) moet wel eerst even in water weken en worden gespoeld, daarna is het klaar voor gebruik. Bij regelmatig gebruik doe je zo’n 4 weken met een  filter. In de kan zit een lampje dat aangeeft wanneer de nieuwe filter erin moet. De gebruikte filter kun je dan inleveren bij een verkooppunt, Brita recyclet die dan. Ook verkoopt Brita de filters via hun eigen webshop. Een kind kan de was doen.

Brita02

Er is ook een Brita bidon

Er is ook een Brita voor onderweg. Dat is een bidon waarin een schijfje met hetzelfde koolstoffilter gaat, dat schijfje week je voor even in het water, daarna klem je het tussen de fles en de drinktuit. BIj iedere slok wordt het water dan direct gefilterd. Ook heel eenvoudig. En ook dit schijfje moet je vervangen, alleen dit moet je zelf bijhouden.

Brita06

Brita05

Brita07

Water uit de waterkan smaakt echt anders

Nadat ik alles in elkaar had gezet was het tijd om de proef op de som te nemen. Ik was benieuwd of ik überhaupt wel verschil zou proeven, wat als dat nou niet het geval was? Het opmerkelijke was dat ik wel meteen verschil proefde. Het water smaakt door het filter zachter, aangenamer. Wonderlijk eigenlijk. Ik woon in Arnhem en dat is niet het gebied met heel hard water, maar zelfs hier kan er nog iets aan het water (wat in Nederland toch al van goede kwaliteit is) verbeterd worden. Het filteren zelf kost trouwens amper tijd. Het loopt heel rap door het filter heen, op een of andere manier dacht ik minstens paar minuten zou moeten wachten voor ik iets kon drinken, dat had ik dus mis.

Brita04

Wat word er uit het water gefilterd?

De Brita kan filtert kalk en chloor uit het water, de fles alleen chloor. Nu zit er in het Nederlandse kraanwater geen chloor, maar in veel landen om ons heen wordt, zoals in Spanje, wordt het er nog volop aan toegevoegd. Dus als je op vakantie gaat of een ander land waar ze graag chloor aan hun kraanwater toevoegen, dan is het zeker een tip om een Brita kan of fles mee te nemen. Ook hebben veel zaken die koffie en thee serveren en dit serieus nemen, een waterfilter, omdat de smaak van het water ook van invloed is op de smaak van de koffie en thee.

Als je je water filtert kunnen je apparaten langer mee gaan

Tijdens het Coffee Festival werd mij trouwens ook duidelijk dat door het gefilterde water de waterkoker waarschijnlijk langer mee gaat omdat hij minder snel verkalkt. Het klonk mij als muziek in de oren. Beter smakend water en koffie en drinken zoals het bedoeld is en minder vaak een waterkoker hoeven kopen. Ik proef het verschil in koffie en thee trouwens een stuk minder duidelijk. Al denk ik dat het voor de echte purist of liefhebber wel verschil maakt.

Ik neem mijn thee en koffie serieus

Natuurlijk ik neem mijn koffie en thee serieus. Ik betaal graag meer geld voor goede koffie en goede thee, dus ik vind het ook fijn om er alles aan doen om te zorgen dat de smaken tot zijn recht komen. Door de juiste zetmethodes, behandeling en nu dus ook water wat ik lekkerder vind smaken dan water uit de kraan. Volgens de website van Brita kan te hard water maken dat je thee of koffie te bitter wordt en een kopje koffie of thee bestaat voor 98 procent uit water.

Er is dus verschil

Ik was vooraf dus best sceptisch over het effect van het gefilterde water uit een Brita kan of fles, maar ik moet toegeven dat het wel degelijk verschil maakt, een dermate groot verschil dat zelfs ik kan proeven. In de toekomst ga ik mijn kan voor een klein smaakexperimentje zeker meenemen naar gebieden waar het water harder is. Naar mijn familie in de kop van Noord Holland bijvoorbeeld. Waar het water nog lekker hard en kalkrijk is, om te proeven of het verschil daar nog duidelijker naar voren komt.

Brita01

Een startpakket bestaande uit de Brita fill&enjoy style waterkan plus een Maxtra+ filter kost bij in de Brita webwinkel € 32,95. Je kunt producten van Brita ook in tal van andere winkels vinden zoals de Ekoplaza en de Gezond & Wel winkel. Bij de verkooppunten kun je ook je gebruikte filters weer inleveren.

Meer informatie en alle verkooppunten vind je uiteraard op de website van Brita.

Posted by on 3 april, 2017

2 Comments

  • Janne

    5 april, 2017

    Ik ben net terug van een weekje Portugal, dit had ik toen moeten weten! Ik heb er wel gewoon kraanwater gedronken maar het smaakte eigenlijk te veel naar zwembad…

    • Laurie

      5 april, 2017

      Ja dit is dus de oplossing. Ik heb het dus nog niet geprobeerd maar hiervoor is de kan echt ontworpen. Hopelijk was Portugal op het zwembadwater na fijn. 🙂

LEAVE A COMMENT