The Amsterdam Coffee Festival

coffee21Heb ik hier ooit al verteld dat ik van koffie houd? Vast wel! Daarom leek het mij ook heel leuk om naar het koffiefestival in Amsterdam te gaan. Heel veel goede koffiemensen bij elkaar, dat moet heel veel goede koppen koffie opleveren die ik dan weer op kan drinken terwijl ik over de nieuwste koffietrends hoor. Music to my ears.

Heel veel goede koffie

Mijn verwachtingen werden op koffiegebied echt ruimschoots overtroffen, nog nooit dronk ik zoveel goede koffie achter elkaar. Heb je wel eens dat je ergens komt en dat je de koffie maar afslaat omdat je niet weet of het slootwater is of niet? Het koffiefestival is zeg maar compleet het tegenovergestelde, je kunt bijna niet weigeren omdat je weet dat het met de kwaliteit en de zetwijze wel goed zit.

coffee13

coffee12

coffee08

coffee38

coffee09

Uitgenodigd door Illy

Ik werd uitgenodigd door Illy, die een grote stand had en ook een speciale kas op het terrein waar allerlei workshops werden gegeven door experts die daarvoor speciaal naar Amsterdam waren gekomen. Zo kon je bijvoorbeeld leren over wat goede koffie goed maakt maar ook over bijvoorbeeld aroma’s. Illy had tevens een speciale boom op hun stand met kaartjes waarmee je boeren kon bedanken voor de koffie.  #thanks4thecoffee

coffee33

coffee32

coffee44

coffee30
Tijdens het festival was ook ook getuige van cupping. Dat is koffie slurpen met een speciale lepel en weer uitspugen. Zo kun je goed de smaak van de koffie beoordelen. Zelf hoop ik ooit nog bij een koffiefabrikant mee te mogen doen met een cuppingsessie, om te zien of ik cupping talent heb. Tot die tijd vind ik koffie gewoon opdrinken prima.

coffee11

Koffie en thee

Naast koffiestands waren er op het koffiefestival ook aanbieders van thee, Simon Levelt zette hun thee met populaire koffiezetmethodes. Leuk om te zien. Ook was er een Engels theemerk met een hele fancy manier van zetten in glazen bollen. Waarbij de verpakking moest uitbeelden uit welke regio de thee kwam.

coffee40

coffee39

coffee41

coffee26

coffee25

Een ander merk wat mij opviel is Lemon Poppy, thee uit Albanië in hele takjes met volgens de oprichtster veel ijzer. Hoeveel ijzer precies dat wist ze niet, maar het was in ieder geval lekkere thee, met een delicate smaak, die ook heel licht ijzerachtig is. De variant met wilde tijm vond ik ook erg lekker, goed in balans met de thee en de verpakking was erg vrolijk.

coffee01

Uiteraard waren er ook flink wat stand aanwezig zich meer hadden toegericht op producten die je naast de koffie kunt eten. Bijvoorbeeld Just Nuts, met een aantal nieuwe repen (zoet en hartig), I Just Love Breakfast muesli (ik nam een zakje mee voor thuis) en chocolade van El Sauco.

coffee35

coffee31

coffee22

coffee34

El Sauco verkocht trouwens de chocolade met desembrood van Pump Street Bakery die momenteel onder Engelse koks behoorlijke vaak langs komt op Instagram. Het verhaal achter Pump Street Bakery is trouwens behoorlijk geniaal. Een man gaat op zijn 70ste terug naar de plaats waar hij vandaan komt en begint, omdat iedereen zijn brood zo lekker vindt, een bakkerij. En nu is er ook chocolade.

coffee29

Coldbrew en koffiefrisdrank

Maar waren er trends vraag je je misschien af? Ja, er vielen mij dingen op. Cold brew, oftewel koude koffie, langzaam gezet met koud water. Daar moet je van houden. Ook waren er diverse frisdranken op basis van koffie. Zelf heb ik niets geproefd wat ik echt bijzonder lekker vond. Het smaakte onaangenaam, of ronduit waterig met een vleugje koffie op de achtergrond.

coffee20

coffee17

Ook nog lang niet op z’n retour is chai, bijvoorbeeld van Chalo, een Belgisch merk dat veganistisch chaipoeder maakt. Ik heb het geprobeerd en ja: goedgekeurd.

coffee45

coffee46

Single estate en faitrade koffie

Voor duurzaamheid was ook aandacht. Veel koffieaanbieders zijn natuurlijk voornemens om  middle-of-the-road koffie, die je bij de supermarkt koopt, aan te bieden. Ze wille iets bijzonders, iets unieks en zijn vaak single estate waardoor er een goede band met de plantage ontstaat en er invloed kan worden uitgeoefend op de manier waarop daar gewerkt wordt. Dit levert misschien niet direct een Max Havelaar keurmerk op (wat ook niet voor ieder bedrijf betaalbaar of haalbaar is),maar wel een bepaalde soort vertrouwen. Hetzelfde verhaal geldt voor sommige kleine chocolademerken.

coffee14

coffee42

coffee43

coffee37

Plantaardige melk is een trend in koffieland

Duurzaamheid kwam ook terug in het feit dat Oatly er havermelk presenteerde speciaal voor in de koffie. Zelf had ik het al eens geprobeerd (het wordt verkocht bij Marqt, mocht je hiermee thuis aan de slag willen gaan), maar bij mij was het een mislukking. Als het op een professionele manier wordt bereid, is het al heel wat beter te pruimen, want de cappuccino van Oatly zelf was wel lekker. Goed om te weten! Alpro was er ook met drie soorten melk voor de koffie: kokos, soja en amandel. De amandelmelk was een primeur, die kende ik nog niet, maar toen ik vroeg of ik hem mocht proberen bleek dat hij was deze zomer beschikbaar is. Houd het in de gaten zou ik zeggen. Cappuccino op basis van hun kokosmelk, kon ik wel proberen en die was lekker, de hele lichte kokos smaakt werkt goed bij koffie. En als je daar geen zin in hebt is er altijd nog de neutralere sojavariant.

coffee02

coffee05

coffee03

coffee04

Herbruikbare bekers genoeg

Voor verpakkingen, koffiebekers en -koppen kon je hier ook goed op het festival terecht. Zo was er een fabrikant van biologisch afbreekbare koffiebekers en een bedrijf wat hele grappige opvouwbare koffiebekers aanbood. Uiteraard was Keep Cup was van de partij. Ze hadden zelfs speciale herbruikbare koffiebekers met Starwars thema. Naast bekers met Sea Shepherd logo, waarvan de helft van de opbrengst naar Sea Shepherd ging. Nieuw van hen zijn ook dubbelwandige bekers, om je drankje langer warm te houden.

coffee06

coffee15

coffee16
Supermooie koffiespullen bij Kinto

Bij de stand van het Japanse merk Kinto verpande ik mijn hart aan een beker. Of nou ja als ik heel eerlijk ben eigenlijk aan alle spullen die er stonden. Typisch geval van “shut up and take my money”. Eigenlijk was er maar een probleem, ze verkochte niets op de beurs, ze verwezen alleen naar verkoopadressen in Amsterdam. Nadat ik de beurs verliet ben ik dus linea recta naar een van de adressen gegaan. Om een beker te scoren. Zo mooi vond ik die.

coffee10

coffee07

Toen ik de beurs verliet bedacht ik mij dat ik dit vaker moet doen. Naar beurzen als de Biobeurs gaan of het Amsterdam Coffee Festival. Het is heel leuk om mensen te ontmoeten, op de hoogte te blijven en dingen te proeven. Natuurlijk zal ik mijn bevindingen hier blijven delen, want dat geeft mij energie.

coffee28

coffee27

coffee24

coffee36

coffee18

coffee19

coffee23

Het Amsterdam Coffee Festival is een terugkerend evenement. Er zijn ook edities op andere plekken, namelijk Londen en New York. Meer informatie vind je op de website van de mensen achter het Coffee festival.

Posted by on 13 maart, 2017

LEAVE A COMMENT