Boekrecensie: Zeewier & Co

Boekrecensie: Zeewier & co @ Lauriekoek.nlAls je zeewier op het stand ziet liggen denk je er misschien niet over na, maar veel soorten zijn prima eetbaar. Hoewel het op sommigen over komt als iets nieuwerwets, wordt het al heel lang door mensen gegeten. Voor de mensen die kennis willen maken met zeewier is er nu dit kookboek waarin in ieder recept iets van zeewier verwerkt zit. 

Vleesvervanger van de toekomst?

Zeewier heeft de naam de eiwitbron van de toekomst te zijn, net als insecten trouwens. Ze komen beiden regelmatig voorbij. Soms wordt het zelfs heel duaal voorgesteld, of we gaan allemaal aan de insecten of aan het zeewier, alsof het alleen nog maar een kwestie is van waar de meerderheid voor kiest. Volgens mij is het nog geen gelopen race, ik vol de discussie met veel interesse. Wat vast staat is dat het zeker waar is dat zeewier een unieke smaak maar ook een bepaalde voedingswaarde meebrengt.Boekrecensie: Zeewier & co @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Zeewier & co @ Lauriekoek.nl

Umami vegetarisch

Ik denk dat als ik het bij mezelf na ga ik vooral meer zeewier ben gaan eten via de Aziatische weg. Nori van de sushi uiteraard, kombu in bouillon voor de typische umami kick of furikake over de rijst. Zelf houd ik ook erg van de sushi die getopt is met zeewier. Oh en vergeet de Dutch Weedburger niet, de veganistische burger die in mijn persoonlijke vleesvervanger top 10 staat. Zeewier heeft ook een grote waarde voor de vegetarische keuken omdat het dus een bepaalde umami met zich meebrengt. Iets wat heel belangrijk is in vegetarische en veganistische gerechten en waar in het verleden niet altijd aandacht voor was.
Boekrecensie: Zeewier & co @ Lauriekoek.nl

Lisette Kreischer en Azië

Lisette Kreischer de uitvinder van de Dutch Weedburger schreef trouwens een tijdje geleden ook al een compleet veganistisch kookboek over koken met zeewier. Daarnaast zijn er nog een paar verschenen maar het liep nog niet echt storm qua zeewier kookboeken. Het zou natuurlijk kunnen dat we aan het absolute begin van het momentum zitten of dat zeewier dus wat indirecter bij ons binnenkomt via de Aziatische keuken. Ik denk dat momenteel vooral het laatste het geval is.

Heel gewone recepten

Zeewier & Co kiest duidelijk niet voor de Aziatische keuken. Nee, de recepten zijn eigenlijk opvallend gewoon. Falafel, lasagne, tosti’s, bananenbrood of pannenkoeken, een beetje de greatest hits op receptengebied, maar dan met zeewier er in verwerkt. Nou zou het natuurlijk kunnen dat mensen zeewier zo onbekend vinden dat ze het misschien eng vinden om te proberen. Een bekend gerecht met zeewier maken kan dan natuurlijk helpen, maar ik vind de recepten op een of andere manier wel erg veilig. De recepten zijn trouwens meestal vegetarisch en heel soms met vis.Boekrecensie: Zeewier & co @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Zeewier & co @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Zeewier & co @ Lauriekoek.nl

Zeewier kan ook zoet

Zelfs als zeewier ergens een andere draai aan geeft vraag ik me af hoeveel recepten voor bliss balls, chai en pesto mensen nodig hebben. Wat ik wel leuk vind zijn de zoete gerechten omdat dat wellicht een route is die mensen niet snel zouden bedenken als ze aan koken met zeewier denken, terwijl hartig ook heel goed samen gaat met zoet. Ik mis een beetje de recepten waar je zelf niet op zou kunnen komen. Voor mij zijn dat dan bijvoorbeeld goede bouillons die je kunt trekken zonder vlees of vis, daar kun je echt versteld van staan. Dat soort recepten vind je in Zeewier & Co helaas niet.
Boekrecensie: Zeewier & co @ Lauriekoek.nl

Zeewier koop je niet overal

Zeewier kopen is in Nederland mogelijk (niet per se heel eenvoudig), maar het is niet zeker dat je ook zeewier uit Nederland te pakken hebt. Dat heeft te maken met dat het aanbod uit Nederland niet enorm is. Met de schoonheid van het water en een groter aanbod in het buitenland. Volgens mij is Bretagne nu de plek waar ik het meeste zeewier uit zie. Natuurlijk kan dat in de toekomst zeker veranderen. Ik luisterde laatst een podcast waarin iemand bepleite dat de vissers van nu in de toekomst een zeewier farm kunnen beginnen, dus wie weet wat de toekomst wat dat betreft nog brengen gaat. De schrijfster van Zeewier & Co heeft zelf ook een winkel waar je 100% biologisch zeewier kunt kopen.

Zeewier & Co laagdrempelig zeewier proberen

Julie Delnoulez wil dat iedereen die Zeewier & Co leest kennismaakt met zeewier en ze makkelijk op kan nemen in hun dagelijks leven. Dat is met deze recepten geen probleem, het zijn hele dagelijkse laagdrempelige recepten die misschien al heel regelmatig maakt. Als je echter iets verder wil gaan en ook andere experimentelere kanten van koken met zeewier wil verkennen, of met minder alledaagse meer Aziatische recepten, dan heeft dit kookboek je weinig te bieden.Boekrecensie: Zeewier & co @ Lauriekoek.nl

Zeewier & Co
Julie Desnoulez
Uitgeverij Good Cook
€19,95

Posted by on 31 maart, 2023

LEAVE A COMMENT