Boekrecensie: Vegan de wereld rond
Vegan de wereld rond is het project van Eveline Delnooz. Ze verzamelde voor dit kookboek recepten van over de hele wereld. Voor haar kookboek had ze contact met 34 mensen uit 30 landen, die haar voorzagen van 120 recepten. Eveline werkte de recepten uit tot duidelijke recepten en zette ze op de foto. Als ik het zo omschrijf klinkt het kort, maar zo als ze zelf vertelt in het voorwoord van haar boek is ze er 5 jaar mee bezig geweest.
Ik ken Eveline al een tijdje, ik leerde haar jaren geleden kennen, Lauriekoek bestond toen nog niet eens. Ik weet dat ze goed veganistisch kan koken en dat ze dat ook alweer een tijdje doet met haar bedrijf Eveline Cooks. In het begin gaf ze ook al eens een klein kookboekje uit met veganistische recepten, ik heb het nog steeds liggen. Toen waren er nauwelijks veganistische Nederlandstalige kookboeken te krijgen. Iets wat nu totaal anders is.
Vegan en de wereld
Eveline was er dus van doordrongen dat inmiddels heel veel veganistische recepten al een keer gedeeld zijn. Tijdens het verzamelen van recepten heeft ze dus haar best gedaan om ook gerechten te vinden die nog niet iedereen kent. Eveline ontmoete mensen op reis door Europa, maar deed ook oproepjes waar dan weer mensen op reageerden. Voorin het boek worden de recepten per land en per gang weer gegeven. Bij het lijstje van landen begint het bij Afghanistan en het eindigt bij Zuid-Korea.
Het idee is volgens mij dat mensen recepten gaven die of al veganistisch waren of die heel makkelijk veganistisch te maken zijn door iets voor een plantaardige variant te vervangen. Ieder persoon uit ieder land heeft zijn eigen inleiding met hoe die persoon Eveline’s leven binnenkwam. Daarna volgen een paar recepten. Dat kan van alles zijn, een heel gerecht, een dip, een toetje, ontbijt of een snack.
Onbekend maakt (on)bemind
Persoonlijk vind ik de landen die ik het minst ken het leukste. Ik ben van mening dat het continent Afrika op kookboekengebied echt onder vertegenwoordigd is. Dus het recept voor injera is bij mij van harte welkom, al betekent dat trouwens wel fermenteren en het daarmee is het een van de ingewikkeldste recepten in het boek. Gelukkig zijn de meeste recepten op een doordeweekse avond te maken. Bij veel recepten is groenten de hoofdmoot. Het boek leunt niet heel sterk op vlees of zuivel vervangers. Dat is fijn want niet iedereen vind die lekker en ze zijn niet altijd overal te krijgen.
Doordat er recepten uit de hele wereld in staan zijn er soms ook ingrediënten nodig die wat moeilijker verkrijgbaar zijn. Denk aan bruine kikkererwten, teff, berbere of curryblaadjes. De toko heeft veel, maar mijn ervaring sinds de coronacrisis is ook dat echt van alles online te bestellen is. Al geeft Eveline ook af en toe aan wat een goede vervanger zou kunnen zijn. Bij ieder recept staat een foto van het eind resultaat en elk recept heeft nog een eigen kleine inleiding, van die kleine opmerkingen zoals dat het iemands lievelingsgerecht uit hun kindertijd is maken mij blij.
Zijn er ook punten van kritiek? Ja hoor, zo staat op de achterkant dat Eveline 10 jaar werkt als vegan chef en in de inleiding 7. Welk van de getallen is juist? en soms zie ik in recepten dingen die iets duidelijker kunnen, als chef moet je er soms aan denken dat er ook mensen aan de slag gaan met je boek die niet zo vaak in de keuken staan. Als je aardappels moet koken tot ze zacht zijn, dan is een tijdsindicatie misschien wel handig. Het zijn echt kleine dingetjes maar wel handige dingetjes. De foto’s van de personen zijn volgens mij soms aangeleverd en soms zelf gemaakt, daarom verschillen ze zichtbaar in kwaliteit.
Traditioneel vegan?
Is het echt traditioneel? Als je een recept van iemand krijgt dan wordt het gekookt, dan is het een levend recept. Iedereen mag aan ieder recept zijn eigen draai geven. Is baklava met vegan boter niet traditioneel? Of wat te denken van spaghetti met broccolisaus? De Italiaanse Alessandro at het in zijn jeugd. De delithoy uit Konkani van Rahul die uit de Westkust van India komt, lijkt me IN dit licht ook traditioneel. Het is in de eye of the beholder. Eveline geeft trouwens ook Nederlandse veganistische recepten voor appelbeignets, kersenvlaai en uiensaus.
Vegan de wereld rond is een boek met allerlei recepten Eveline heeft er duidelijk heel veel tijd en liefde in gestopt. Ze heeft het zelf uitgegeven, leerde zichzelf bovendien ook nog eens allemaal nieuwe skills aan om alles grotendeels zelf te kunnen doen. Petje af. Ik stel me zo voor dat zoveel mensen en gerechten leren kennen een enorme verrijking is. Ik ga via deze gerechten ook zeker wat nieuwe gerechten leren kennen.
Vegan de wereld rond
Eveline Delnooz
Geen uitgeverij (je kunt het boek kopen op de website van Eveline)
29,99
Laatste reacties