Boekrecensie: Wereldbroden

Boekrecensie: Wereldbroden @ Lauriekoek.nlIn wereldbroden vind je 100 recepten voor brood vanuit de hele wereld. Ik vind het zelf altijd een fascinerend idee: hoeveel versies er bestaan van een recept. Hoeveel variatie er wel niet mogelijk is binnen een thema, dat je ergens altijd je eigen draai aan kan geven. Bij brood denken we vaak aan een standaard rechthoekig brood van de supermarkt. Terwijl er zoveel meer is!

In Nederland kunnen we naast Nederlands brood als we op zoek gaan ook Frans brood krijgen, Turks brood, of hier in Arnhem en omgeving Duits brood, waar ik toevallig erg van houd. In wereldbroden gaan ze verder dan dat, ook brood uit Jamaica, de VS, Ierland en Japen komen bijvoorbeeld aan bod. Bij sommige dingen vraag ik me af: is de pita echt Grieks en de Laugenbrot echt Zwitsers? Veel broodjes gaan inmiddels toch ver over hun eigen landsgrenzen heen. Of zijn al lang in een groot gebied bekend en geliefd.Boekrecensie: Wereldbroden @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Wereldbroden @ Lauriekoek.nl

Groot boek

Wereldbroden heeft een lekker koffietafelformaat, dus het bladert heel lekker. Het blijft ook goed open liggen op tafel, handig als je aan het bakken bent. De mooie foto’s van alle verschillende broden komen zo door het formaat van het boek goed uit. Van echt ieder brood en broodje is er een foto. Met aan de linkerkant van het recept de ingrediënten en aan de rechtkant en brood zoals het er uit moet zien.Boekrecensie: Wereldbroden @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Wereldbroden @ Lauriekoek.nl

Verschillende soorten brood

Onder brood valt van alles, pannenkoekjes zoals blini’s, gefrituurde broodjes zoals luchi, gestoomde broodjes zoals bao buns, met spijs gevulde broodjes zoals anpan. Sommige broodjes zijn meer bedoeld als ontbijt, andere meer als snack of hapje, weer anderen zijn een maaltijd op zich. De recepten kennen geen inleiding en er is verder ook weinig achtergrond informatie. Hoewel ik van sommige broden al wel wat weet mis ik dit element toch een beetje. Google dus vooral, zodat je weet wat je eet, hoe je het moet eten en wat de achtergrond is.Boekrecensie: Wereldbroden @ Lauriekoek.nl

Hier en daar een bijzonder ingrediënt

Bij de meeste broden kom je met het meel aanbod uit de supermarkt een heel eind. Voor andere ingrediënten moet je even op zoek. Voor de chapati uit India heb je bijvoorbeeld atta nodig, dat kun je online heel makkelijk vinden en bestellen tegenwoordig en veel toko’s verkopen het ook, net als tapioca. Voor meel als gerstemeel en teff kom je met een natuurwinkel een heel eind en als je een grote bestelling wil doen van een bepaald type meel zijn er gespecialiseerde bakwinkels en molens met webwinkels.Boekrecensie: Wereldbroden @ Lauriekoek.nl

Hoewel ik hier en daar wel wat achtergrondinformatie mis zijn de recepten prima. De foto’s zijn prachtig en dankzij de wondere wereld van het online winkelen kun je een broodwereldreis maken. Gewoon in je eigen keuken en uit je eigen oven. De geur van versgebakken brood krijg je er gratis bij.Boekrecensie: Wereldbroden @ Lauriekoek.nl

Wereldbroden
Sophie Depuis-Gaulier
Uitgeverij Forte culinair
€29,99

Posted by on 12 november, 2021

LEAVE A COMMENT