Boekrecensie: Patisserie Coucou

Boekrecensie: Patisserie Coucou @ Lauriekoek.nlPatisserie Coucou is vernoemd naar de oma van Enzo Pérès-Labourdette, die haar kleinkinderen altijd met “Coucou mes cheris!” begroette als ze na een lange reis bij haar waren aangekomen. Zij leerde bakken van Mamie Raymonde, Enzo’s overgrootmoeder die graag recepten verzamelde. Ook aan de andere kant had hij een grootmoeder die van bakken hield. Later als jongvolwassene miste hij de baksels die hij vroeger at leerde hij bakken. Fast forward en nu is er een plantaardige variant van ieder recept, met de ingrediënten van nu.

Boekrecensie: Patisserie Coucou @ Lauriekoek.nl

Zoals vrijwel ieder bakboek begint Patisserie Coucou met een inleiding over bak en kookgerei wat handig is en een introductie van de ingrediënten. Van tofu tot aquafaba en zuivelalternatieven tot rozen en oranjebloesemwater. Er wordt uitgelegd wat het is en hoe je het gebruikt tot waar je het kunt kopen. Dit is een veganistisch bakboek, er zijn altijd mensen voor wie vegan bakken nieuw is, dus een kleine introductie als deze is fijn.

De recepten

De recepten zijn verdeeld over de hoofdstukken: patisserie, taart en cake, koekjes, sweets, zoet brood, hartig, desserts en drankjes. Omdat dit een persoonlijk boek is heeft ieder recept een uitgebreide inleiding, over waar de naam van een gerecht vandaan komt, of hoe hij aan een recept is gekomen. Ook in de recepten zelf zitten soms leuke kleine zinnetjes zoals dat je het deeg moet omhullen met je handen alsof je een vissenkom vastpakt. Of dat je je geen zorgen hoeft te maken als je deeg in verschillende porties oprolt “samen gaan we doen alsof dit nooit is gebeurd”.
Boekrecensie: Patisserie Coucou @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Patisserie Coucou @ Lauriekoek.nl

Foto’s en tekeningen

Bij ieder recept zit een foto van het eindresultaat. Gestyled op van die onderzetters, ook wel doilies genoemd in het Engels, of schaaltjes die mijn oma mooi had gevonden. De baksels zien er uiteraard heerlijk uit en af en te komt Enzo Pérès-Labourdette zelf ook even in beeld. Waar ik ook heel enthousiast over ben zijn de illustraties door het hele boek heen, op de cover en bij recepten. Deze zijn door Enzo Pérès-Labourdette zelfgemaakt, want hij kan niet alleen goed bakken, hij is ook illustrator. Sommige mensen kunnen echt alles.
Boekrecensie: Patisserie Coucou @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Patisserie Coucou @ Lauriekoek.nl

Ingrediënten

Natuurlijk zijn de ingrediënten zoals bloem en suiker en zout onmisbaar voor het bakken. Daarnaast wordt er ook plantaardige boter, plantaardige melk en ook bijvoorbeeld gecondenseerde kokosmelk gebruikt. De meeste van die producten kun je tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen, maar voor speciale ingrediënten als kleurstoffen, pectine of rozenwater zul je het beste bij de speciaalzaken als bakwinkels of kookwinkels kunnen kijken. En anders zijn ze online eigenlijk altijd wel te bestellen, net als de speciale plantaardige producten, als je die niet in je buurt kunt vinden.
Boekrecensie: Patisserie Coucou @ Lauriekoek.nl

Niet de usual suspects

Waar je in veel bakboeken en vooral in veganistische bakboeken vaak toch de usual suspects als bananenbrood en bliss balls terugvindt, is daar hier geen sprake van. In dit boek staan onder andere recepten voor Indiase fudge met saffraan en rozenblaadjes, chocolade-saucisson, mounaknoopjes met anijssuiker, alemendrados, oolongcrème-karamel en harissa-karamelkoeken. De Franse en Engelse invloed van beide grootmoeders, de Indiase invloeden van zijn opa, ze zijn allemaal duidelijk terug te zien in de recepten. Net als de persoonlijkheid van Enzo Pérès-Labourdette zelf natuurlijk.
Boekrecensie: Patisserie Coucou @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Patisserie Coucou @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Patisserie Coucou @ Lauriekoek.nl

Ander type bakboek

Ik merk dat kookboeken steeds minder vaak vermelden dat ze compleet vegetarisch zijn. Met veganistische kookboeken is het nog niet helemaal zo, maar dat komt er vast aan. Bij bakboeken heb ik toch altijd het idee dat daar het meest moest worden uitgelegd “dat het allemaal niet zo ingewikkeld is”, maar dat we hier ook langzaam aan afscheid van aan het nemen zijn met als resultaat een ander leuker type vegan bakboek. Er zijn mensen die beweren dat veganistisch eten een trend was waar we nog wel vanaf gaan komen. Dat geloof ik niet, veganistisch en vegetarisch eten bestaat al een hele tijd en het zal blijven.
Boekrecensie: Patisserie Coucou @ Lauriekoek.nl

Patisserie Coucou 
Enzo Pérès-Labourdette
Uitgeverij Nijgh cuisine
€38,99

Posted by on 16 april, 2024

LEAVE A COMMENT