Boekrecensie: Kook dit boek

Boekrecensie: Kook dit boek @ Lauriekoek.nl
Kook dit boek, wel handig een kookboek dat je op de gebiedende wijs toespreekt. Vooruit, koken! Wat heb je aan een kookboek waar je niet uit kookt? Precies. Dit kookboek is bedoeld om je een betere kok te maken, het is een soort van basis kookboek waarin de recepten je verschillende dingen leren. Als ze onder de knie hebt kun je dan gaan improviseren. Het is volgens mij ook het eerste kookboek wat ik recenseer met QR-codes. Die codes gaan dan weer naar filmpjes van kooktechnieken.

Molly Baz

Molly Baz werkte bij Bon Apetit. net als Claire Saffitz en Alison Roman. Voor zover ik heb kunnen achterhalen zijn Saffitz en Baz er echt weg. Dit was naar aanleiding van het feit dat aan het licht kwam dat er grote ongelijkheid en een giftige werksfeer heerste bij het tijdschrift (en online platform). Sindsdien werkt ze voor zichzelf. Koken met recepten vond ze altijd suf, ze wilde chef-kok worden en die gebruiken geen recepten. Nu houdt ze van recepten en ontwikkelt ze zelfs. De recepten kloppen, houden rekening met tijdmanagement en beantwoorden je vragen.

Opvallende vormgeving

Het eerste van aan Kook dit boek opvalt is de opvallende vormgeving met de langgerekte letters en andere bijzondere lettertypes, maar ook de fotografie. Hoewel ik denk dat je achteraf het beste kunt zien wat toen mode was, is het nu in de mode om te fotograferen met flinke schaduw, met soms wat flets uitgevallen kleuren. Het is een hele opvallende stijl die ik eerder al zag bij Banketbakker van Claire Saffitz en River Cafe en Alison Roman. Het ziet eruit alsof ze toevallig zijn genomen maar bij voedselfotografie is zelden iets toevallig.Boekrecensie: Kook dit boek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Kook dit boek @ Lauriekoek.nl

Basisinformatie

Het boek begint met een overzicht van wat handig is om in de keuken te hebben, qua materiaal en apparatuur en ingrediënten. Daarna volgt een verhandeling over zouten, want zout maakt eten lekker. Er bestaat zoiets als de drievingerige snuf, ik had geen idee! Nu wel. Wat verder aan bod komt is een introductie van de 7 basissmaken (zoet, zout, bitter, umami, vet, pittig en zuur)m mondgevoel en textuur. En er is een checklist voor als je eten een beetje mwah is uitgevallen, zodat je kunt nagaan wat er verbeterd kan worden. Alles wordt aan het eind samengevat in Molly’s gouden regels.
Boekrecensie: Kook dit boek @ Lauriekoek.nl

Recepten

De recepten zijn ingedeeld naar ingrediënt (groenten, peulvruchten), maar ook naar moment (lekkere trek) Kook dit boek is zeker niet vegetarisch, er staan zelfs behoorlijk wat recepten met vlees in. De vegetarische recepten die er in staan, bevatten vaak kaas. Voor veganisten is het helaas niet het meest geschikte boek. Er zijn een paar recepten die meteen mijn aandacht trokken. Appeltaart met miso, de goede manier om popcorn te maken, geroosterde mais met sambal-sesamboter en zoete aardappel met pinda-chilisalsa.Boekrecensie: Kook dit boek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Kook dit boek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Kook dit boek @ Lauriekoek.nl

v

 

Oppeppers

Achterin is er nog een hoofdstuk met oppeppers voor je eten, ingedeeld na de 7 verschillende smaken. Zoals sauzen of vinaigrettes om iets op te peppen met tips over hoe je ze kunt gebruiken. Daar houd ik van. Ook geeft Molly Baz nog een lijstje geeft met leessuggesties. Daarop komen een aantal andere boeken voor die ik zelf leuk vind, zoals Season, Zout vet zuur hitte van Samin Nosrat en Bakken met zuurdesem van Bryan Ford.

De QR-codes zijn slim bedacht, bij sommige dingen werkt beeld toch goed. Er staat veel uitgelegd in het boek, maar het voelt niet als een strenge handleiding. Het boekt oogt heel modern en ik heb het idee veel boeken van dit kaliber vegetarische of beter gezegd vleeslozer zijn, maar met de recepten die er zijn ben ik tevreden. Koken maar!Boekrecensie: Kook dit boek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Kook dit boek @ Lauriekoek.nl

Kook dit boek
Molly Baz
Uitgeverij Good Cook
€35

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 20 december, 2021

LEAVE A COMMENT