Boekrecensie: Oren

Boekrecensie: Oren @ Lauriekoek.nlOren is het kookboek van Oded Oren. Hij opende zijn restaurant Oren in Londen, vlak voor de corona crisis begon. Dat was lastig, maar zijn take-away menu deed het goed en hij kreeg een kans op een band met de buurt op te bouwen. Toen het restaurant weer open mocht zat het meteen vol. In dit boek staan recepten die hij al jaren klaarmaakt in zijn pop-ups en restaurant. Ze zaten ooit in de take-away die hij maakte, of kookt hij graag thuis. Alle recepten zijn niet alleen persoonlijk maar komen ook duidelijk uit Tel Aviv. 

Oded Oren

Oded Oren is geboren en getogen in Tel Aviv, na wat omzwervingen vestigde hij zich in Londen. In dit boek vind je veel van Midden-Oosterse ingrediënten die in Nederland inmiddels ook wel verkrijgbaar zijn. Zoals ingemaakte citroen, verse kruiden, tahin, labneh. Het is belangrijk dat de ingrediënten vers zijn en in het seizoen, zodat ze vol van smaak zijn. Soms wordt er iets gevraagd als freekeh of aged feta, maar met een goede groenteboer of markt in de buurt en af en toe een bezoekje aan de Turkse super kom je een heel eind.Boekrecensie: Oren @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Oren @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Oren @ Lauriekoek.nl

Barbecue

Oded Oren noemt zijn recepten eenvoudig en de ingrediëntenlijsten zijn inderdaad niet heel lang. Toch zijn er wel een aantal opmerkingen bij de recepten. Zo wordt vaak de barbecue of grill gebruikt. Hij heeft er zelf een in zijn restaurant staan. In Tel Aviv wordt ook flink gebarbecued. In Nederland in de thuis situatie moet je die meestal speciaal aanmaken en is het weer niet altijd even zonnig. Je moet denk ik ook wel meerdere gerechten klaarmaken om tot een complete maaltijd te komen. In sommige recepten wordt bijvoorbeeld naar een saus uit een ander recept verwezen.
Boekrecensie: Oren @ Lauriekoek.nl

Misschien ben ik ook een beetje verwend geraakt door boeken zoals van Esther Erwteman en Jigal Krant. De laatste schreef zelfs een compleet vegan kookboek over Tel Aviv. In Oren staat behoorlijk wat vlees en vis, zelfs in het salade en groentehoofdstuk en het peulvruchtenhoofdstuk. Ik verkeerde heus niet in de veronderstelling dat heel Tel Aviv veganistisch of vegetarisch is, maar het is als vega is het wel belangrijk om te weten voordat je voor dit boek kiest.

Vega opties in Oren

Er staan uiteraard wel vegetarisch recepten in Oren, zoals falafel, hummus, sabich, allerlei soorten sauzen pilpelchuma of chraime. Er is gegrilde spitskool en geblakerde biet, geschroeide okra, botersla met za’tar. Je kun heus een tafel vol te koken met de vegetarische opties uit dit boek. Veganistisch wordt echter al moeilijker. Er is een grote afwezige in dit kookboek en dat zijn zoetigheden of nagerechten, die staan er niet in. Jammer, want in een review van het restaurant Oren heeft iemand het over een chocolademousse die hij de beste die hij ooit proefde noemt. Dit is zijn eerste kookboek, dus misschien dat er in een eventueel tweede kookboek wel ruimte voor is?
Boekrecensie: Oren @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Oren @ Lauriekoek.nl

Prachtige foto’s

Door het hele kookboek heen vind je niet alleen prachtige foto’s van gerechten, maar ook foto’s van Tel Aviv, de grote inspiratie voor dit boek. Foto’s van zon, zee, strand, marktstalletjes met groenten en fruit, etende mensen aan tafel. Ook Oded Oren zelf figureert zelf in sommige foto’s hij is duidelijk helemaal thuis in de stad. Als je deze zomer je barbecue wil aanslingeren en op zoek bent naar inspiratie zou Oren zomaar eens een goed boek voor jou kunnen zijn.Boekrecensie: Oren @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Oren @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Oren @ Lauriekoek.nl

Oren
Oded Oren
Uitgeverij Good Cook
€29,95

Posted by on 10 mei, 2023

LEAVE A COMMENT