Boekrecensie: Elke dag feest

Boekrecensie: Elke dag feest @ Lauriekoek.nl
Je moet van elke dag wat maken, ook op je bord. Dat is de kern van Elke dag feest, het nieuwe kookboek van Maartje Borst. Het boek volgt de seizoenen en wat die aan groenten, fruit en kruiden te bieden hebben. Alle recepten zijn veganistisch. 

Good busy

Maartje kun je kennen van Koffie ende Koeck in Amsterdam, waar ze haar gasten van allerlei lekkernijen voorzien. Je kunt haar ook kennen van haar kookboek Taart ende koeck vol veganistisch baksels, of van Family.eat.plant, een kookboek over allerlei families die veganstisch eten, met recepten die heel geschikt zijn voor gezinnen. Dat boek kwam dit jaar uit, dit is dus het tweede boek dit jaar wat (mede) van haar komt wat verschijnt. Good busy zeggen we dan in goed Nederlands.

Vier seizoenen

Het kookboek elke dag feest is ingedeeld naar de vier seizoenen: lente, herfst, winter en zomer. In elk hoofdstuk vind je allerlei recepten, van salade, tot taart tot drankjes. Bij de recepten voor drankjes vind je ook illustraties zoals in taart ende koeck ook al kon vinden. Iets wat ik erg leuk vind, want ik houd van illustratie in kookboeken. Het geeft een bepaalde levendigheid, het is zeker niet alleen voor kinderen.
Boekrecensie: Elke dag feest @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Elke dag feest @ Lauriekoek.nl

Basisingrediënten

In het begin van het kookboek vind je een hoofdstuk basisingrediënten. Hierin verteld Maartje over de verschillende ingrediënten die je in je voorraadkast moet hebben. Zeker bij de veganistische ingrediënten zoals opklopbare slagroom of bakboter (margarine) is dat belangrijk, want merken kunnen best wel verschillen in samenstelling en eigenschappen en dat maakt uit voor het eindresultaat. Het is fijn als iemand gewoon merken en namen noemt. In het basishoofdstuk vind je ook recepten voor desembrood, deeg, pasta, sauzen, verschillende soorten vegan kaas en vegan charcuterie.
Boekrecensie: Elke dag feest @ Lauriekoek.nl

Geen kant-en-klare vleesvervangers

Geen kant-en-klare vleesvervangers in Elke dag feest. maar juist veel vleesvervangers om zelf te maken. Zoals saltimboca, seitan rosbief, scallops gemaakt van knolselderij, piri piri oesterzwammen. Hier en daar wel veganistische kazen, die je of zelf kunt maken of kunt kopen. De meeste ingrediënten kun je bij iedere winkel vinden, gespecialiseerde vegan producten zoals vegan gecondenseerde melk, of glutenpoeder kun je online makkelijk vinden en kopen.

Duidelijke recepten

De recepten variëren van gerechten die ik als avondmaaltijd zou eten, zoals een salade met gegrilde peer, tot recepten die ik voor een etentje zou maken zoals, open lentelasagne. Bij ieder gerecht staat een mooie foto van het eindresultaat (genomen door Lisette Kreischer), tussendoor vind je hier en daar nog een sfeerfoto, vaak met Maartje erop. Elk recept heeft een persoonlijke inleiding van Maartje zelf, hier en daar bevatten de recepten ook nog extra tips. De recepten zijn duidelijk en geven goede aanwijzingen, zo vermeldt Maartje bijvoorbeeld een paar keer dat je niet zuinig moet zijn met zout.
Boekrecensie: Elke dag feest @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Elke dag feest @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Elke dag feest @ Lauriekoek.nl

Of je nou voor je zelf, voor een gezin, of liever voor een groep kookt, eten met de seizoenen geeft inspiratie om het beste te maken van wat het seizoen biedt. Het biedt opties om eens flink uit te pakken bij feestelijke gelegenheden, maar ook voor een gewone dag. Voor mensen die veganistische kaas willen maken vind je in dit kookboek ook goede recepten. Vegan kaas die nu commercieel verkrijgbaar is weliswaar verbeterd, maar staat wel nog in de kinderschoenen. Zelf ben ik nog geen goede tegengekomen. Zeker als je veganistisch eet, is het de moeite waard om zelf te gaan experimenteren.
Boekrecensie: Elke dag feest @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Elke dag feest @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Elke dag feest @ Lauriekoek.nl

Elke dag feest
Maartje Borst
Uitgeverij Kosmos
€29,99

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 28 december, 2021

LEAVE A COMMENT