Boekrecensie: Keukenmythes

img_7963Je hebt van die eeuwig terugkerende discussies, of patat nou patat heet of friet en welke snijplank nou het beste is: plastic of hout …of misschien toch glas? En de een beweert dat alle alcohol verdampt tijdens het koken, de ander beweert nog stellig van niet. Natuurlijk is van een potje lekker bakkeleien in de keuken nog nooit iemand slechter geworden, maar nu is er dit boek, Keukenmythes, voor misschien wel het enige echte antwoord op kookgerelateerde vragen.

We komen nooit van misverstanden af

Het grappige is trouwens dat sommige kookgerelateerde misverstanden gewoon terug blijven komen, omdat kookboeken ze gewoon klakkeloos van elkaar overnemen. Zo lees ik zo nu en dan nog steeds terug dat je per se eiwitten moet combineren in een maaltijd, omdat je anders geen complete proteïne hebt en ander ingewikkeld gedoe, terwijl al lang bewezen is dat op dezelfde dag deze dingen eten prima is. Zo overleven misverstanden, eindeloos. Ik neem het je dus niet kwalijk als je ook niet meer weet wat je moet denken.

Waar of niet waar?

Dit boekje werkt eigenlijk heel simpel het begint met een theorie, dan volgt de praktijk en nog een hele korte conclusie, waar of niet waar. Natuurlijk wordt in het praktijkgedeelte uitgelegd waarom wel of niet, zodat je in discussies kunt uitleggen waarom je iets denkt. Het enige antwoord in dit boekje waar ik het trouwens niet mee eens ben is de bewering dat honing gezonder is dan suiker. Honing is ook suiker. Je eet het niet voor je gezondheid maar omdat het lekker is, daar is niet mis mee. Je bent niet ineens gezond “suikervrij” bezig als je 200 gram honing in je taart doet in plaats van suiker. Wat andere bloggers dan ook mogen beweren.

Dit boekje is ontzettend geschikt voor mensen die net beginnen met koken, zoals studenten, of voor de ene persoon die altijd alles beter lijkt te weten maar waarvan je aan zijn kennis twijfelt. Geef het voor sinterklaas, zou ik zeggen. Zelfs mensen die niet super culinair ingesteld zijn zullen het leuk vinden. Je wint er misschien niet iedere discussie mee, maar je hebt er wel wat aan als je gaat koken.

Keukenmythes
Chris van Zutphen
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
€9,99

Posted by on 23 november, 2016

LEAVE A COMMENT