Boekrecensie: 7 Regels om een goede keuken te (h)erkennen

7regels @ Lauriekoek.nl

Roberta Shira geeft in haar boek 7 regels die kunnen helpen bij het vormen van een oordeel. Als je ergens gaat eten, kun je daar daarna je mening over geven. Online of offline. Alleen als je een goede recensie wil schrijven, waar let je dan precies op? Wie beoordeelt wat goed is en wat niet? De Italiaanse restaurantrecensent 

7 regels

Aan de ene kant vind ik het een beetje kinderachtig om overal regels voor te bedenken. Aan de andere kant zijn de punten die Shira in haar boek naar voren brengt allemaal waar. Het is ook niet alleen een gids die je kunt gebruiken bij het recenseren van sterrenrestaurants, maar het is juist ook bedoeld om de kroeg op de hoek, of het diner bij mensen thuis te beoordelen. Roberta Shira vroeg zich af waarom recensenten hun criteria niet bekend maakten, net zoals de bekende restaurantgidsen. Nou weet ik niet of alle blogs zo officieel zijn dat ze echt ergens een criteria lijst hebben liggen. Ik heb bijvoorbeeld zelf ook geen redactiestatuut. Toch is het op zijn minst een goed idee om voor jezelf een lijstje te hebben wat je belangrijk vind en dit boek kan je uitstekend helpen om zoiets voor jezelf te formuleren. Blogger of niet.

Nuttige tips

Het boek begint met een aantal nuttige tips. Hoe schrijf je een goede recensie? Hoe beoordeel je een gerecht wat ingrediënten bevat die je niet lekker vindt? Moet een recensent kunnen koken? Moet je jezelf bekend maken als recensent aan het restaurant is kwestie? Ook geeft Roberta verschillende tips over hoe je jezelf als recensent steeds kunt blijven verbeteren. Criteria als ingrediënten en techniek, die kende ik wel maar ik heb ook zeker het nodige geleerd. Zo leerde ik kijken naar het plan van een kok en ook om de waarde te beoordelen. Wat ik ook prettig vind is dat wordt uitgelegd wat je moet doen als je een gerecht wil terugsturen. Dat geval had ik eigenlijk nog nooit bij de hand gehad tot vorige week. Ik heb het toen precies zo aangepakt als ik uit dit boek had geleerd. Ik heb drie punten genoemd die volgens mij niet klopte. Stiekem was blij dat ik wist hoe ik nu wist hoe ik het aan moest pakken.

Wat zou Roberta van bloggers vinden?

Er zijn nog wel een paar dingen die ik mis over bloggers, het komt zo nu en dan wel voorbij, maar het zou nog iets meer aandacht mogen hebben. De wisselwerking tussen blogs en restaurants bijvoorbeeld. Maar misschien is het in Italië nog niet zo dat bloggers van te voren naar een restaurant bellen om te vragen of er een gratis menu vanaf kan (iets wat ik zelf trouwens nooit doe). Want ik ben heel benieuwd wat ze Roberta daar van zou vinden. En waar ik ook benieuwd naar ben is wat Roberta vindt van de restaurant recensiesites die aan restaurateurs vragen geld te betalen. Zodat ze eventuele negatieve recensies kunnen weghalen, hoger verschijnen in zoekopdrachten enzovoort. Hoe moet je daar als consument mee omgaan?

Objectievere recensies

Eigenlijk zou iedereen nu het formulier uit dit boek moeten gaan gebruiken, zodat daar heel veel objectieve beoordelingen uitkomen. Bij mijn volgende recensie voor Lauriekoek ga ik het ook zeker gebruiken. In deze tijd waarin iedereen zijn mening kan geven over van alles vind ik het goed dat er boeken zoals deze verschijnen. Zodat je een eventueel oordeel op een goede manier kunt vellen en ook goed kunt uitleggen hoe je tot je mening bent gekomen.

7 Regels om een goede keuken te (h)erkennen
Roberta Shira
Uitgeverij Terra
20,-

Posted by on 4 december, 2015

LEAVE A COMMENT