Boekrecensie: Grow food anywhere
Een tuinboek met de titel Grow food anywhere is erg optimistisch. Veel boeken over tuinieren gaan er nog steeds vanuit dat je een half landgoed tot je beschikking hebt. Natuurlijk voor sommige mensen zal dat de realiteit zijn, maar er zijn veel mensen die klein wonen en het met een postzegeltje aan grond, balkonnetje of misschien zelfs alleen een vensterbank moeten stellen.
Houd rekening met de wensen van je gewassen
Grow food anywhere begint met een pleidooi om gewassen te geven wat ze nodig hebben, in plaats van te kijken naar wat jij wilt moet je ook kijken naar wat de plant nodig heeft. Als het op tuinplanten aankomt is dat een hele gangbare manier van doen. maar voor eetbare gewassen minder. Veel gewassen hebben net zo goed een wenslijstje om tot bloei te komen. Als je beter naar het wensenlijstje van je planten kijkt, krijg je minder de strijd om planten in leven te houden, hoef je minder onnodig mest toe te voegen en behaal je een betere oogst.
Er zijn geen moeilijke plekken
Er zijn veel gewassen die je kunt proberen en voor elk plekje is er wel een plant te noemen, zelfs de schaduwrijke hoek achter je schuur. Veel van die opties zijn nog niet zo bekend. Een voordeel van het proberen van nieuwe soorten en het inzetten op de juiste plant op de juiste plek is dat je minder met overschotten zit. Je krijgt een gelijkmatigere aanvoer en hebt meer kleine oogsten van verschillende soorten gewassen. Dus geen overschot aan courgettes of bonen. Je mag dus nooit meer zeggen dat bepaalde plekken in je tuin moeilijke plekken zijn.
Zones
Om je eigen tuin of plek in kaart te brengen en je gewassen af te stemmen zijn er omschrijvingen van zones. Er zijn 8 verschillende: Zonnig en beschut, zonnig open en droog, zonnig en vochtig, open en koud, halfschaduw, schaduwrijk en vochtig, schaduwrijk en droog. Zone 8 is een bijzondere, want dat is in huis! Je krijgt per zone omschrijvingen van planten die het er goed doen, in welke verschillende zones de planten zich thuisvoelen, als dat er meerdere zijn. Voor zonnig open en droog zijn dat bijvoorbeeld quinoa, amarant, artisjok, maar ook oregano, zeekool en tuinmelde. Aan het eind van iedere klimaatzone vind je een tuinproject het bouwen van plantensteunen voor plekken waar veel wind staat bijvoorbeeld, of hoe je je eigen paddenstoelen kweekt.
In huis
Ik was extra nieuwsgierig naar de zone 8, de zone in huis. Met dwergtomaten, erwtenscheuten, schijfcactussen, microgroenten, citroengras en citrus. Zelfs gember en granaatappel, agave en chilipeper kun je binnenhuis kweken. Daarbij moet je wel een kweekrek maken en met kunstlicht aan de slag. Verticaal tuinieren dus, binnenhuis. Schijnbaar kun je het kunstlicht dat daar voor nodig is gewoon online kopen. Ik zie op Instagram altijd advertenties voor van de dure kweeksets, maar je kunt het dus ook doe-het-zelven.
Aan alles is gedacht
Natuurlijk kun je als je een tuin hebt all out gaan en zelf je regenwater opvangen, een kweekkas maken of laten bouwen en je compost en bemesting maken. Overal is aandacht voor in het boek. Grow food anywhere een uitgave van de RHS en waar eerder nog wel eens werd aangeraden om gif (of “gewasbeschermingsmiddelen” zoals ze ook wel worden genoemd) te spuiten, vind ik dat gelukkig nergens in dit boek. Wat er wel instaat is een overzicht met verschillende plagen en wat je er aan kunt doen, op een milieuvriendelijke wijze. Zelfs aan onkruid is gedacht, er staat in Grow food anywhere een project om dat te lijf te gaan…. met karton!
Door het hele boek heen staan foto’s ter verduidelijking en inspiratie. Niet ieder tuincentrum heeft alle planten die in het boek genoemd worden. Sommige variëteiten vind je alleen bij kwekers of gespecialiseerde tuincentra. Sommige daarvan versturen per post. Zaden kun je wel vaak online bestellen. Als je echt alleen een vensterbankje hebt is foto’s zien van tuinen en kassen misschien een beetje ontmoedigend, maar als je wel een tuin hebt, zoals ik, leest het juist als een aanmoediging. Eten kweken kan overal, dus doe het ook vooral overal. En ik vind het ook heel leuk dat er planten voorbij komen waarvan ik niet wist dat je ze kon eten, zelfs dahliabollen.
Grow food anywhere
Lucy Chamberlain
Uitgeverij Good Cook
€29,95
Laatste reacties