Boekrecensie: Elke dag bakdag

Boekrecensie: Elke dag bakdag @ Lauriekoek.nlAls je van bakken houdt dan probeer je dat zo vaak als mogelijk te doen en is elke dag bakdag. Dat geldt ook voor Jayne Jubb en daarom vind je in Elke dag bakdag 60 recepten voor allerlei feestdagen zoals Koningsdag, maar ook andere speciale gelegenheden zoals het NK tegenwindfietsen. Het doet mij een beetje denken aan sociale media waar het elke dag een andere zoetigheid centraal staat. Al lijkt daar ook niemand te weten waarom precies, maar wat maakt dat uit? Als je maar kunt bakken. 

BuiksloterBakery

Jayne Jubb runt samen met haar man Sjoerd thuisbakkerij BuiksloterBakery. Dat is niet de bakkerij die je misschien gewend bent. Ze sturen een mailingslist rond met wat ze gaan bakken en elke vrijdag kun je je bestelling afhalen. Bij Jayne en Sjoerd thuis, waar ze ook alles bakken. Brood en zoetigheden. Hoewel er 400 mensen op hun mailinglist staan willen ze geen bakkerij openen. Ze willen geen vestiging die in een keten verandert, ze willen het voor zichzelf leuk houden en het persoonlijke van de bakdagen niet kwijt.

Jayne Jubb

Door de 60 recepten heen vertelt Jayne die oorspronkelijk uit Engeland komt hoe ze in Nederland is beland. Over haar opleiding aan Ballymaloe, een befaamde kookschool terwijl haar man Sjoerd aan Le Gordon Bleu een opleiding deed en over het idee om een bakkerij te beginnen en hoe dat gaat, de goede dingen en de bloopers, apparatuur die namen hebben gegeven en het gemis van haar vriendin Mel. Het geeft een beeld van de mensen achter de BuikSloterbakery en achter dit boek. Het is echt leuk om te lezen. Elk recept heeft ook een minstens zo persoonlijke inleiding.Boekrecensie: Elke dag bakdag @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Elke dag bakdag @ Lauriekoek.nl

Zoetigheden en brood

De recepten in Elke dag bakdag zijn ingedeeld naar maand, dus alles staat lekker door elkaar. Er staan recepten in voor brood en broodjes, cake, taart, brownies, Engelse klassiekers zoals Victoria sponge cake en Engelse scones en gembercake of hot cross Paasbrood. Qua brood vind je in het boek basisrecepten voor brood, maar ook pinda-chilibrood of Hollands kaasbrood waar hele blokjes kaas in zijn verwerkt. Er wordt met symbooltjes gewerkt om aan te geven wat glutenvrij, gistvrij, vrij van geraffineerde suikers, lactosevrij of veganistisch is. Ik heb een paar verschillende soorten glutenvrij brood voorbij zien komen en ook wel veganistische opties, maar een groot gedeelte is toch met gluten en vegetarisch in plaats van vegan. Bij ieder recept staat een foto van het eindresultaat, mooi gestyled in een pastel kleurpalet waardoor de baksels mooi uitkomen. Er wordt niet echt gebruik gemaakt van moeilijke ingrediënten, met een supermarkt kom je een heel eind.
Boekrecensie: Elke dag bakdag @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Elke dag bakdag @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Elke dag bakdag @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Elke dag bakdag @ Lauriekoek.nl

Niet kneden

Qua broodrecepten wordt in Elke dag bakdag gebruik gemaakt van een methode waarbij vrijwel niet gekneed wordt. Jayne leerde deze methode kennen dankzij de bekende bakker Dan Lepard in The Guardian. Ze geloofde niet dat het zou werken. maar het werd een groot succes. Je kneed hoogstens 10 seconde (“snelle kneed”), dus als je niet van kneden houdt, zit je met dit boek goed. Al het brood met gluten wordt zo gemaakt.  Op een paar recepten na heb je niet perse een keuken machine of staande mixer nodig. Dus als je weinig apparaten in huis hebt is dat ook geen probleem, al heb je natuurlijk wel een oven en een paar goede vormen nodig.Boekrecensie: Elke dag bakdag @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Elke dag bakdag @ Lauriekoek.nl

Elke dag bakdag

Ik vind het concept van de BuiksloterBakery heel goed bedacht. Heel veel mensen hebben een baktalent dat ze met anderen willen delen, terwijl ze misschien niet de verantwoordelijkheid van een winkel willen. Zo kan je toch je baktalent delen terwijl je daarnaast je handen vrij houdt om ook andere dingen te doen. Ik krijg ook het gevoel dat de recepten in het boek daarom al vaak gemaakt en door allerlei mensen geproefd zijn. Het is bijna jammer dat ik me niet bij de mailinglist van de bakkerij kan aansluiten. Het klinkt allemaal zo leuk als ik het boek lees. Gelukkig kan ik wel iedere dag inclusief vrijdag de recepten maken.
Boekrecensie: Elke dag bakdag @ Lauriekoek.nl

Elke dag bakdag
Jayne Jubb
Uitgeverij Becht
€26,99

Posted by on 21 maart, 2023

LEAVE A COMMENT