Boekrecensie: Een Nieuwe Manier van Koken

IMG_7026[1]
Als ik van een ding een beetje een punthoofd krijg de laatste tijd, is het wel de gewoonte van media om vrouwen die goed kunnen koken meteen het stempel “de nieuwe Nigella” op te stempelen. Natuurlijk begrijp ik dat Nigella Lawson voor veel mensen de maat der dingen is, het is een fantastische vrouw, maar van mij mogen vrouwen als Anna Jones, Gizzy Erskine en Daisy Lowe gewoon hun fantastische zelf zijn, zonder daar meteen allerlei vergelijkingen op los te laten. Geen nieuwe Nigella dus, maar “gewoon” Anna Jones, want haar nieuwe boek “Een Nieuwe Manier van Koken” recenseer ik vandaag.
IMG_7031[1]

Meer snelle recepten in Een Nieuwe Manier van Koken

Ik ben al fan van Anna sinds haar vorige boek Een Nieuwe Kijk op Eten, daar heb ik menig recept uit gekookt en ik vond werkelijk alles lekker. Zelfs de door sommige zo gehate pizza van bloemkool vond ik dus lekker, haar recept werkte gewoon voor mij. Goed, mijn verwachtingen waren dus hoog gespannen, want ik hoop natuurlijk op meer spannende recepten. Recepten die allemaal prima voor een doordeweekse dag kunnen om precies te zijn. Het was Anna namelijk opgevallen dat vooral de snelle en eenvoudige recepten uit haar boek het meest werden gemaakt. Ze kwam dus tot de conclusie dat haar nieuwe boek vooral recepten voor drukke dagen moesten bevatten, zodat je toch aan het eind van de dag iets gezonds op tafel kunt zetten zonder uren in de keuken te staan.IMG_7035[1]

Indeling naar tijd

De 150 recepten zijn ingedeeld over hoofdstukken zoals “in de tijd die nodig is om de tafel te dekken” en “in twintig minuten bereid” er zijn is ook een hoofdstuk voor 30 minuten en voor een feest in veertig minuten. Uiteraard worden ook het en de zoete lekkernijen niet vergeten. Anna verwacht dat je ook dat je af en toe aan voorraadkoken doet, niet strikt iedere week, maar als je een uurtje over hebt. Dat kunnen of voorbereidingen zijn, zoals het koken van peulvruchten voor maaltijden later in de week aan de hand van zeer uitgebreide instructies, het maken van tofu op basis van kikkererwten of het zelf maken van granola.
IMG_7033[1]

Een nieuwe manier van koken is vegetarisch

Het hele boek is vegetarisch. Er staan ook flink wat glutenvrije en veganistische opties in, die zijn achterin het boek apart aangegeven. Ik tel bijvoorbeeld al 97 veganistische recepten. De focus van het boek ligt op gezond, veel groente, peulvruchten er wordt gezoet met ahornsiroop en kokosbloesemsuiker. Het wordt nooit zo “gezond” dat het doorslaat naar de verkeerde kant en ook nooit teveel superfoodachtig. Het is evenwichtig en precies genoeg van alles.

Mijn persoonlijke favorieten

Mijn persoonlijke favorieten zijn recepten die op een hele bakplaat passen en zo makkelijk zijn dat je het amper koken kunt noemen, zoals zachtgeroosterde courgette met krokante kikkererwten. Ok, in dit geval heb je ook nog een koekenpan nodig, maar het is supermakkelijk en superlekker. Platbrood met avocado en tahin en olijven is ook een verrukkelijke combinatie en zo kan ik wel door blijven gaan. Ik heb niet met een stopwatch in de keuken gestaan, maar er zitten zeker recepten bij die bijzonder snel klaar zijn.
Het hele boek is ook voorzien van prachtige foto’s. Alles spat van de pagina’s af. Dat kan ook bijna niet anders van Anna Jones is onder andere stylist voor Jamie Oliver. Ze heeft ooit zijn kookopleiding Fifteen doorlopen.IMG_7032[1]

Wellicht komt er een derde kookboek van Anna. Dat hoop ik van harte, tot die tijd ga ik vrolijk door met het koken uit haar twee boeken. En ik zal nooit met iemand Nigella vergelijken, beloofd.

Een Nieuwe Manier van Koken
Anna Jones
Uitgeverij Fontaine
€ 29,95

IMG_7040[1]

Posted by on 29 februari, 2016

2 Comments

 • Hanneke

  29 februari, 2016

  Je maakt me nieuwsgierig naar dit kookboek. Heb afgelopen weekend besloten mijn kookboekenkast eens grondig uit te mesten en tientallen boeken moeten het veld ruimen (waaronder al mijn Jamie’s en bijna al mijn Nigella’s). Enerzijds omdat ik het overzicht verlies. Anderzijds om ruimte te maken voor boeken die echt iets vind toevoegen. Ik ga dit boek zeker doorbladeren. Vond haar eerste boek erg mooi/goed/lekker!

  • Laurie

   29 februari, 2016

   Als je haar eerste boek prettig vond is dit boek ook echt wat voor jou. Ik hoop dat Jamie ooit nog eens met een vegetarisch kookboek komt, of Nigella. Lijkt me leuk.

LEAVE A COMMENT