Boekrecensie: Eat Love Pizza

eat love pizza voorkant kookboek @ Lauriekoek.nl
In Gent zit een restaurant wat al een tijdje op mijn verlanglijstje staat: Eat Love, daar worden heerlijke pizza’s geserveerd. Eat Love is het bijzondere project van Valentina Gatti die na een tijd van retraite in India besloot om Eat Love te beginnen en zo de wereld een klein beetje beter te maken. Nu is er ook een beetje Eat Love voor thuis in de vorm van het boek: Eat Love Pizza.

Pizza in alle vormen en maten

Het idee achter het boek is een culinaire road trip opzoek naar pizza in al zijn verschijningsvormen. Je zou denken dat die zich helemaal in Italië heeft afgespeeld, maar dat is niet waar. Uiteraard passeert Italië maar ze zijn bijvoorbeeld ook in Amsterdam geweest of Lolland, nabij Kopenhagen. De pizza is overal en goede ingrediënten natuurlijk ook, zeker als je bereid bent er goed naar te zoeken.

Naast prachtige foto’s en verhalen over de road trip staan er natuurlijk ook veel recepten in het boek. Voor pizzabodems van tarwe en van rogge, voor focaccia en zelfs voor een glutenvrije pizzabodem. En er wordt ook aandacht besteed aan focaccia, het platte Italiaanse brood wat heel erg op pizza lijkt.eat love pizza @ Lauriekoek.nl

eat love pizza @ Lauriekoek.nl

Niet vegetarisch wel vegetarische opties

Het boek is niet vegetarisch, maar er staan zeker wel vegetarische opties in. Een van de koks die bij Eat Love werkt eet zelf ook geen vlees. Mijn ervaring is dat het bij zulke restaurants altijd goed eten is. Nicolas Decloedt zelf zegt: Ik geloof niet dat vegetarisch eten boers en lomp moet zijn, het kan ook verfijnd en elegant. Dat klinkt mij als muziek in de oren. De toppings zijn niet supertradioneel Italiaans. Denk aan pompoenpuree, gegrilde sla, kaascrème, er komt van alles voorbij. Zelf zou ik als vegetariër ook zo nu en dan een pizza maken waar eigenlijk vlees op moet, om er dan vervolgens een eigen draai aan te geven. Bij dit boek krijg ik niet echt het intimiderende gevoel dat ik perse een recept tot in de kleinste details moet volgen.eat love pizza @ Lauriekoek.nl

eat love pizza binnenkant boek @ Lauriekoek.nl

Specialistische kazen

Omdat bij sommige pizza’s gebruik wordt gemaakt van specialistische kazen, kan het handig zijn om daarvoor naar een goede kaasboer te gaan. Zeker als je graag kazen wil die vegetarisch gestremd worden. Bij buffelmozzarella kun je dat trouwens meestal wel vergeten, die worden vrijwel altijd dierlijk gestremd. Voor de gebrande tarwe kun je op internet kijken of naar een Italiaanse speciaalzaak gaan, in de meeste grote steden zit er wel een. Ook voor goed tarwemeel kun je daar waarschijnlijk uitstekend terecht.

Van dit boek krijg ik afwisselend zin om naar Italië te gaan en naar Gent en om pizza’s te bakken en/of te eten. Gevoelens die uitstekend bij elkaar passen. Ga op mini road trip om de beste ingrediënten te verzamelen met dit boek onder je armen en een goede pizza zal het resultaat zijn.

eat love pizza @ Lauriekoek.nl
Eat Love Pizza
Valentina Gatti en Agnes Goyvaerts
Uitgeverij Manteau
€ 24,99

Posted by on 18 december, 2015

LEAVE A COMMENT