Boekrecensie: Chinees!

Boekrecensie: Chinees! @ Lauriekoek.nlChinees! is een lust voor het oog, met een soort 3d tekening op de voorkant en de bladeren die aan de zijkant rood zijn. De inhoud? Nou dat verraadt de titel al: makkelijke(re) recepten met Chinese roots.

Suzie Lee Arbuthnot

Suzie Lee won in 2020 BBC’s best home cook, een wedstrijd waarin de beste thuiskok werd gezocht (eerder gewonnen door onder andere Pippa Middlehurst). Haar ouders kwamen uit Hongkong, zelf kwam ze ter wereld in Engeland en groeide ze op in Noord-Ierland. Haar ouders hadden daar een afhaalrestaurant, met haar moeder als kok. Chinees eten bereiden stond nooit bij haar op nummer 1, omdat ze het gevoel had dat ze niet kon tippen aan haar moeder en tantes. Nu ze kinderen heeft vind ze het belangrijk om hen kennis te laten maken met de Chinese eetcultuur. Ze moest dus over die hindernis heen.

Haar moeder is inmiddels overleden en Suzie Lee voelt zich dankbaar dat ze elke dag van de Kantonese keuken mocht proeven. Ook ging de familie een keer per jaar naar Hongkong waar ze veel goede eetherinneringen aan heeft en heeft ze vele China towns over de hele wereld bezocht. Nu is ze klaar om haar Chinese kookrepertoire te laten zien aan ons. Sommige zijn van vroeger, sommige zijn zelf bedacht en andere zijn afhaalfavorieten die hier en daar zijn ze wat eenvoudiger gemaakt. Koken is een manier om in contact te blijven met haar moeder en om samen te komen met familie.
Boekrecensie: Chinees! @ Lauriekoek.nl

Niet heel erg vega

De recepten in Chinees! zijn niet bijzonder vegavriendelijk. Er staat denk ik meer vlees en vis in dan vega opties, maar door het hele boek heen staan ze er zeker wel tussen. Gerechten met tofu uiteraard en verschillende groentegerechten, of een roerbak met Quorngehakt en cashewnoten. Ook is er aan zoetigheden gedacht. Chinees melkbrood, mangopudding, amandel-pindakoekjes of wentelteefjes in Hongkong-stijl. Bij ieder gerecht staat een foto, of iets vegetarisch is wordt niet echt apart aangegeven. Hier en daar worden wel tips gegeven om iets vega te maken, of bewaren of om restjes op te maken.
Boekrecensie: Chinees! @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Chinees! @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Chinees! @ Lauriekoek.nl

Supermarkt of toko

Suzie Lee zegt dat ze bewust gebruik maakt van ingrediënten die je in de supermarkt kunt kopen. An sich is dat ook wel zo, maar ik denk dat de supermarkten in Engeland nog net iets uitgebreider zijn. Als je naar de toko gaat is het zeker dat je alles treft wat je nodig hebt. Aan de andere kant hebben ook onze supermarkten steeds meer aanbod. Ik heb het idee dat het Aziatische schap (ik vind die indeling nog steeds stom) bij mijn lokale Albert Heijn bijvoorbeeld steeds uitgebreider wordt. Veelgebruikte ingrediënten als lente ui, gember en knoflook, sojasaus en sesamolie verkopen ze vrijwel overal.

Ik denk dat je de recepten op een doordeweekse dag zou kunnen maken, als je van te voren zorgt dat je de ingrediënten in huis hebt. Dingen die meer tijd kosten zoals bijvoorbeeld wontons waarvoor je zelf vulling moet maken en moet vouwen, kun je van te voren maken in grote hoeveelheid en dan invriezen. De meeste recepten zijn in een half uurtje klaar, soms moet je ze dan nog bijvoorbeeld combineren met een ander gerecht om er een complete evenwichtige maaltijd van te maken.
Boekrecensie: Chinees! @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Chinees! @ Lauriekoek.nl

Chin. Ind. Spec. Rest.

Als je zelfs je lokale Chinese restaurant wil nadoen kan het zijn dat je in dit boek niet de bekende gerechten tegenkomt. Chinees! is een Engels kookboek en daar is de take-away toch weer anders dan in Nederland, net als dat ieder restaurant hoe dan ook onderling verschilt qua signatuur en specialiteiten. In Nederland hebben we het Chin. Ind. Spec. Rest. inmiddels met recht uitgeroepen tot Immaterieel erfgoed en een helaas uitstervend fenomeen.  Als het je echt puur daar om te doen is kan ik het Chin. Ind. Rest kookboek aanbevelen, winnaar van het gouden kookboek 2023. Als je meer voor de Chinese keuken wil gaan is Chinees! een prima kookboek.
Boekrecensie: Chinees! @ Lauriekoek.nl

Chinees!
Suzie Lee
Uitgeverij Becht
€26,99

 

Posted by on 25 november, 2023

LEAVE A COMMENT