Boekrecensie: De Snelle Vegetariër

De snelle vegetariër is geschreven door Jacinta Bokma, die je misschien wel kent van puur plantaardig. Het is het vierde boek wat verschijnt rond het boek de dikke vegetariër van Mark Bittman. Eerder verschenen de dunne vegetariër en de kleine vegetariër. Die laatste was speciaal voor kinderen. Alle boeken hebben ongeveer dezelfde vormgeving, zo zie je goed dat ze bij elkaar horen. De snelle vegetariërs is het eerste boek wat helemaal door Jacinta “alleen” is geschreven. Wat heeft deze nieuwe telg te bieden?

Nou dat verraad de titel al: snelheid! Maar dan niet zonder factoren als gezond en lekker uit het oog te verliezen. Veel dingen zoals spreads en ontbijtjes zijn super snel te maken, wat natuurlijk fijn als je in de morgen niet uren bezig wilt zijn. Zelfs de avond kan snel: er zijn opties van ongeveer dertig minuten, maar veel recepten kunnen ook binnen 15 minuten worden gemaakt. Ideaal voor door-de-weeks.

De ingrediënten die in het boek worden gebruikt zijn verkrijgbaar bij elke supermarkt. Je hoeft dus ook niet op zoek naar exotische producten. Achterin het boek staan zelfs handige recepten voor kruidenmengsels die in het boek worden gebruikt.  Er wordt absoluut geen gebruik gemaakt van pakjes of zakjes, soms wel van tofu, quorn en de vegetarische slager. De Hollandse keuken heeft speciaal een eigen hoofdstuk, opvallend maar wel heel leuk, de hemelse modder lijkt me hemels.

Het boek bevat 120 recepten, het kookboek is vegetarisch, niet veganistisch. Toch zijn heel veel dingen plantaardig, of makkelijk aan te passen. Soms staan er tips bij hoe iets makkelijk tot een plantaardige variant is om te toveren, soms moet je je fantasie even gebruiken. Als in een recept melk gebruikt wordt is het vaak al een plantaardige melk. Enkele plantaardige recepten waarvan mij het water in de mond loopt: hummus met tijm en truffel olie, stevige super ontbijt muffins, rauwe Italiaanse burgers en gevulde perzik uit de oven.

Het boek is mooi opgemaakt: het heeft leuke landelijke foto’s, een mooi lettertype en van veel gerechten zijn foto’s gemaakt. Zo kan je je lekker laten verleiden om iets te koken. Van een deel van de opbrengst van het boek  wordt devegetarier.nl onderhouden. De snelle vegetariër biedt lekkere snelle recepten voor ontbijt, snack en diner. Voor ieder wat wils dus. In de recepten wordt lekker veel groente gebruikt: zo krijg je je dagelijkse portie groenten zeker binnen. De meeste gerechten zijn voor vier tot vijf personen maar ik zou dit zeker een goed cadeau vinden voor iemand die op zichzelf gaat wonen. Voorin het boek staat eten=liefde. Een boodschap waar ik het zeer mee eens ben!

De Snelle Vegetarier
Jacinta Bokma
Uitgeverij Karakter
€19,95

Posted by on 1 juni, 2013

2 Comments

 • Adriana

  19 november, 2022

  Ik kookte graag , veel en vaak . Uren in de keuken . Veel gasten .
  Had ontelbaar veel kookboeken .
  ( Veel ervan weggedaan door ingrijpende wending in mijn leven . Heb bibliotheek moeten opruimen door gebrek aan ruimte , moet nog veel meer afstand doen en wil geen boeken meer kopen , )- Liet mij niettemin verleiden tot de aankoop van dit boek . Het ligt hier en misschien doe ik het cadeau. Aardig boek .
  Ik zou graag even bellen met u bellen !
  Ook met Antoinette Hertsenberg
  die het voorwoord heeft geschreven …
  Wanneer zou schikken , en op welk nummer ?

  Verder
  (Al is het niet belangrijk in het licht van de eeuwigheid ! )

  Al vind ik het flauw van mijzelf om erover te vallen :
  Verschillende taal / spelfouten hinderen me ,
  Vervelend dat ze me opvallen ..

  Groet ,
  Adriana
  Ik geef geen toestemming dit
  te publiceren !

  • Laurie

   19 november, 2022

   Deze reactie staat online op Lauriekoek en is daarom voor iedereen te lezen. Dus als u dat onder publiceren verstaat (ik wel) dan is dat zojuist gebeurd. Als dat niet uw bedoeling is laat dat dan gerust weten dan haal ik de reactie weer offline.
   Bellen met mij is niet mogelijk.E-mailen wel aan ben ik bang dat ik niet in gelegenheid ben om iedereen altijd van een antwoord te voorzien. Ik heb ook geen contact met Antoinette Hertsenberg. Als u met haar in contact wil treden zal u het via een andere weg moeten proberen.

LEAVE A COMMENT