Boekrecensie: At Home in the Whole Food Kitchen

IMG_3765[1] Als ik in 2014 een lijstje had moeten maken van mooiste boeken verschenen in dat jaar, dan had dit boek er zeker tussen gestaan. Al hadden er waarschijnlijk zoveel boeken op het lijstje gestaan dat het waarschijnlijk op deze blogpost had geleken. Ik ben niet zo goed in het maken van korte lijstjes.

Het boek is geschreven door Amy Chaplin die je misschien wel kent van haar weblog. Eerst heette die Coconut and Quinoa, maar ze blogt nu vooral onder haar eigen naam. Amy is opgegroeid als vegetariër, werkte een tijd bij het bekende New Yorkse restaurant Angelica’s Kitchen, schreef voor verschillende tijdschriften zoals Whole Living en de Britse Vogue en is nu vooral privé chef. Ze kookte onder andere voor Liv Tyler en Nathalie Portman. Amy Chaplin heeft ook een tijdje in Amsterdam gewoond, ze kookte toen waarschijnlijk Deshima aan de Weteringschans. De naam van het restaurant word niet genoemd in het boek maar ik denk dat op te kunnen maken aan het macrobiotische karakter van het restaurant dat wel beschreven wordt.

Voor het woord Whole Foods is geen goede Nederlandse vertaling, het komt op volkoren granen en zoveel mogelijk onbewerkte producten. Het liefst biologisch als dat kan en uiteraard zo seizoensgebonden mogelijk. In het boek zit zeker een vleugje macrobiotiek. Het boek is 90% veganistisch en in sommige recepten wordt wat zuivel gebruikt. Veel van de recepten zijn ook glutenvrij en de desserts in het boek zijn vrij van geraffineerde suiker.

Het boek bevat informatie over wat je in je voorraadkast moet hebben, hoe en waarom je je granen moet weken en allerlei andere praktische zaken. Er staan recepten in voor doordeweeks en recepten voor als je wilt uitpakken. Voor sommige van de ingrediënten zoals zeewier en bruine rijstazijn zal je zeker even naar de natuurwinkel moeten, maar de rest is algemeen verkrijgbaar.IMG_3763[1]IMG_3972[1]IMG_3974[1]

Bij bijna elk recept staat een foto van het eindresultaat, wat voor Engelstalige boeken bijzonder is. De foto’s zijn echt ontzettend mooi het licht spat er vanaf! Dit is ook zeker een kookboek dat in de “kun je ook gewoon lekker gaan zitten lezen” categorie valt. Het doet me ook een beetje aan het boek Elke Dag Supergezond van Heidi Swanson denken.
Amy zal ik niet als privé chef kunnen inhuren, op korte termijn zie ik mezelf ook niet bij Angelica’s in New York eten. Dan dat is het fijn dat er een kookboek zoals dit is.IMG_3761[1]

Mocht je trouwens nog een betere indruk van het boek willen. Er is een boektrailer voor het boek.

Posted by on 6 januari, 2015

2 Comments

 • Janet

  6 januari, 2015

  Ziet er heel aantrekkelijk uit! Heb je al iets uit het boek gemaakt? Ik heb nu al een paar x een boek gekocht dat er prachtig uitziet maar waarvan ik nu 2 of 3 recepten heb gemaakt die ik allemaal niet lekker vindt. Best jammer is dat dan. Groetjes, Janet

  • Laurie

   7 januari, 2015

   Ja ik heb al iets uit het boek gemaakt. Ik kan niet goed beoordelen of jij het dan ook lekker vind. Ik kan alleen zeggen dat ik het lekker vond. Welke kookboeken heb je gekocht waar je niet tevreden over bent? Misschien kan ik zeggen of het kookboek op die boeken lijkt.

LEAVE A COMMENT