Boekrecensie: Comfort & Joy

Boekrecensie: Comfort & joy @ Lauriekoek.nlIk associeer de woorden Comfort en Joy eigenlijk vooral met kerst, maar het is ook de lijn van vegetarische maaltijden van een thuisbezorgdienst die Ravinder Bhogal tijdens de coronapandemie lanceerde. Dit kookboek bevat dan ook alleen vegetarische maaltijden, omdat Ravinder Bhogal ervan houdt om groenten op de voorgrond te plaatsen en mensen te laten genieten van de kleine dingen.

Ravinder Bhogalis

Ravinder Bhogalis geboren in Kenia en heeft ouders uit India. Haar gerechten worden geïnspireerd door haar eigen roots en wat Engeland (waar ze woont) aan culturen te bieden heeft. Ravinder Bhogal heeft een restaurant: Jikoni, wat een groot succes is. Eerder is er kookboek met dezelfde naam verschenen, maar dat is volgens mij is dat nooit naar het Nederlands vertaald. Ze schrijft recepten voor The Financial Times en The Guardian.

Vegetarisch?

Hoewel het boek als vegetarisch wordt neergezet, is het wel goed om op te merken dat er wel kazen worden gebruikt die niet vegetarisch gestremd zijn. Ook zag ik een recept waarbij gebruik wordt gemaakt van gelatine, waar verder geen vegetarisch alternatief wordt geboden. Verder is het qua ingrediënten handig om een toko in de buurt te hebben voor producten als kerrieblaadjes, attameel en verschillende gedroogde peulvruchten. Vooral een winkel waar de nadruk op producten uit India ligt is handig, deze kun je ook online vinden. Een volle kruiden- en specerijenla is – in het algemeen, maar zeker voor dit boek – ook fijn om te hebben.
Boekrecensie: Comfort & joy @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Comfort & joy @ Lauriekoek.nl

Om mee te pronken

Bij Comfort & Joy krijg ik heel erg het gevoel dat de recepten zijn gemaakt om mee te pronken bij een etentje, zodat je royale schalen vol op tafel kunt zetten en indruk kunt maken op de gasten. Gerechten als selderijsteaks met kimchiboter en kimchi-appel- en peersalsa, fatteh met tahinyohurt en gekaramelliseerde ui, tamarinde sambhar met semolina en kokos-upmadumplings. Het zijn gerechten die allemaal wel even tijd kosten om te maken en die uit verschillende componenten bestaan. Voor de meeste gerechten moet je ook wel even op zoek naar iets wat ze in de supermarkt niet hebben.
Boekrecensie: Comfort & joy @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Comfort & joy @ Lauriekoek.nl

Met een twist

De recepten zijn geïnspireerd door allerlei landen, maar de Indiase roots van Ravinder Bhogal zelf komen uiteraard naar voren. Ook in de persoonlijke verhalen die in het boek staan, zoals over hoe ze brood probeerde op te geven, omdat ze fotomodel wilde worden. Het leven met brood is leuker concludeerde ze. Er is dan ook een brood en pannenkoekenhoofdstuk. Sommig recepten hebben een eigen twist. Haar mac & cheese is met bloemkool en saffraan en de daikoncake met gefrituurde knoflook (20 tot 30 teentjes!) en chili olie en Katsucurry met aardpeer en wortelschnitzel.
Boekrecensie: Comfort & joy @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Comfort & joy @ Lauriekoek.nl

Boter en kaas

Er wordt best wat boter en kaas gebruikt in Comfort & joy. Natuurlijk staan zeker veganistische opties in, maar ik zou zeggen dat vegetarisch in de meerderheid is. Er zijn hartige en zoete gerechten. Er is ook een heel hoofdstuk gewijd aan condimenten zoals chutneys en pickles. Soms wordt een van deze items zoals de kimchiboter, later dan weer in een recept gebruikt of bij een recept geserveerd. Er staat een foto bij ieder gerecht en de foto’s zijn ronduit prachtig en kleurrijk. Het water loopt me in de mond. Op de foto’s lijkt altijd de zon te schijnen. Bij het begin van elk hoofdstuk poseert Ravinder zelf ook, met een vijf in de hand of met een foto van een pompoen voor haar hoofd. Heel kunstzinnig.Boekrecensie: Comfort & joy @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Comfort & joy @ Lauriekoek.nl

Comfort & joy

Comfort & joy is echt een kookboek voor als je uit wil pakken voor jezelf en je familie of vrienden. Als je zin hebt om uitgebreid boodschappen te doen, het maken van verschillende elementen voor een gerecht, of op zoek wil gaan naar een ingrediënt wat je nog niet kent. Als je de recepten maakt word je beloon met gerechten die niet misstaan op de kaart van een restaurant. Je vrienden zullen onder de indruk zijn. Mijn recensie is van de Engelstalige versie. Recent is ook de naar het Nederlands vertaalde versie uitgekomen.
Boekrecensie: Comfort & joy @ Lauriekoek.nl

Comfort & Joy 
Ravinder Bhogal
€32,50 (Nederlandstalige versie)

Posted by on 28 april, 2024

LEAVE A COMMENT