Boekrecensie: Plantasia

Boekrecensie: Plantasia @ Lauriekoek.nlPlantasia is, volgens het boek, een showcase van de diversiteit van Azië. Met de visie van 25 koks en 88 recepten zou het je blik op groenten voor altijd veranderen. Nou weet ik niet of mijn blik op groenten veranderd moet worden, ik houd al van groenten, dus dat zit wel snor denk ik. Toch staan er recepten in dit boek die voor mij alles behalve alledaags zijn en dat is zeker inspirerend en misschien daarmee toch weer blikveranderend.

Pamelia Chia

Pamelia Chia is een kok en schrijfster die in Singapore geboren en getogen is. Ze studeerde in voedselwetenschappen, maar ruilde haar labjas om voor een koksbuis. Om mensen uit Singapore aan te moedigen om wet markets te bezoeken en enthousiast te worden van regionale producten, schreef ze haar eerste kookboek. Wet market to table: A modern approach to fruit and vegetables  wat een bestseller werd. Ze heeft ook haar eigen nieuwsbrief Singapore noodles met als missie de voedselcultuur van Singapore te vieren en levend te houden. Momenteel woont ze in Nederland.

In de inleiding van Plantasia vertelt Pamelia Chia over hoe toen ze in Singapore woonde veel kookte met gedroogde garnalen, zelfs in groentengerechten werd het verwerkt. Toen ze professioneel ging koken werd er een beetje gegrinnikt om vegetarische gasten. Later toen ze naar Australië verhuisde en de bosbranden en dierenindustrie zag, viel er voor haar iets op haar plek, ze kon het effect van vlees op wereld niet meer ontkennen. Minder vlees eten leek heel simpel, maar zonder vlees, vis en schaaldieren wist ze het even niet meer. Kookboeken gaven haar niet de juiste antwoorden. Pas toen ze later zag hoe chefs Aziatische ingrediënten gebruikten om groenten echt lekker te maken, ging er een lampje branden.

Geen Westerse frats

Hoewel vegetarisme en veganisme in Azië als Westerse frats worden gezien, was vlees een luxe. Voordat seitan en tofu door het Westen werden ontdekt werden in Azië al eeuwen lang allerlei soorten imitatievlees geserveerd. Hier ontdekken mensen nog maar net tempeh en jackfruit terwijl ze in de Indonesische keuken al lang een rol spelen. Kortom er is meer dan genoeg kennis in Azië van hoe je een gerecht met plantaardige ingrediënten goed laat smaken.Boekrecensie: Plantasia @ Lauriekoek.nl

Groenten goed laten smaken

Na de introductie zijn er tips over hoe je groenten goed laat smaken. Onderverdeeld in smaken zoals: kruiden, ingemaakte ingrediënten, uien, accenten zoals kruiden, citrus, bloemen en essences, maar ook technieken zoals bruinen, roosteren en temperen in olie en texturen zoals sappig, zijdezacht of juist chewy of knapperig. Na deze tips komen de hoofdstukken met recepten en worden 24 chefs geïntroduceerd met Aziatische roots. Zij worden geïnterviewd over vegetarische gerechten in hun keuken.
Boekrecensie: Plantasia @ Lauriekoek.nl

Ingedeeld op bereidingswijze

De recepten zijn ingedeeld op bereidingswijze, dus: rauw, gestoomd, gestoofd, gebakken, gefrituurd, gegrild, geroosterd en gebakken en gezoet. De ingrediënten zijn dik gedrukt en die komen ook weer dikgedrukt terug in de tekst. Ieder gerecht heeft een eigen mooie foto en een eigen inleiding. De geportretteerde mensen hebben allemaal een een illustratie, van Shreya Parasrampuria wat heel goed werkt. Ik ben een beetje een langspeelplaat maar illustratie werkt heel goed in kookboeken. Onder de geïnterviewden zijn ook mensen waarvan ik eerder boeken besprak zoals Maori Murota en John Chantarasak.
Boekrecensie: Plantasia @ Lauriekoek.nl

De recepten zijn voor een gedeelte veganistisch, maar het boek is niet compleet veganistisch. Er staan ook recepten in met brie, met ghee of met kewpie mayonaise of eieren. Voor sommige recepten wordt oester- of vissaus gevraagd, het ligt dan natuurlijk aan jezelf of je daar voor kies of niet. Als je dat niet doet zijn de recepten vegetarisch.

Ingrediënten en uitdagingen

Qua ingrediënten zou ik zeggen dat een bezoek aan de toko noodzakelijk is. Daar hebben ze nou eenmaal heel veel van ingrediënten zoals verschillende soorten tofu, verschillende soorten kokosmelk met verschillende vet percentages, gedroogde shiitakes. Toch zijn er hier ook uitdagingen, zoals kwarteleitjes, rode gefermenteerde tofu, gedroogde zwarte schimmel, gedroogde lelie knopjes, Koreaanse gefermenteerde pruimensiroop en verse umeboshi. Ik weet zeker dat ze wel ergens te koop zijn maar als ik nu de toko binnenloop weet ik niet compleet zeker of ze ze gaan hebben.
Boekrecensie: Plantasia @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Plantasia @ Lauriekoek.nl

Groenten in de hoofdrol

De recepten zijn een fijne mix van recepten die duidelijk compleet Aziatisch zijn tot dingen die meer een mix van invloeden hebben zoals mushroom-abodospaghetti. Enkele gerechten die mij erg lekker lijken zijn: in bierbeslag gepaneerde aubergine soba, ginataang munggo, een mungbonenstoofpot met tofu en kokoscream en de ster van de cover de bloemkool ingesmeerd met podi (voor deze geroosterde bloemkool de oven in gaat laat je hem eerst weken in gezouten water). Sommige recepten zijn meer avondeten, andere meer een bijgerecht. Er staan recepten in voor gerechten die je op een doordeweekse avond kunt maken als je de ingrediënten in huis hebt, maar ook gerechten die wat langer duren en wat meer iets voor in het weekend zijn.
Boekrecensie: Plantasia @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Plantasia @ Lauriekoek.nl

Plantasia

Ik heb heel erg genoten van de verschillende recepten en ook interviews met chefs. Er zijn zoveel verschillende perspectieven op vegetarisch koken en het klaarmaken van groenten. Plantasia biedt duidelijke kennis over het lekker klaarmaken van groenten en Aziatische recepten die, hoewel erg heel veel Aziatische kookboeken zijn, echt weer een originele invalshoek hebben.
Boekrecensie: Plantasia @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Plantasia @ Lauriekoek.nl

Plantasia
Pamelia Chia
Singapore noodles

Let op mijn recensie is in het Nederlands, maar dit boek is Engelstalig.  Je kunt Plantasia bestellen bij Pamelia Chia zelf via haar website.

Posted by on 4 februari, 2024

LEAVE A COMMENT