Boekrecensie: Wagamama your way

Boekrecenesie: Wagamama your way @ Lauriekoek.nl
Wagamama your way is het nieuwste kookboek van de keten met dezelfde naam. In dit kookboek staat snel en flexitarisch koken centraal, voor body and mind met daarin de gerechten die je van Wagamama kent.

Confusion

Ik heb het idee dat het momenteel een beetje in de mode te zeuren over Wagamama. Ze worden op een hoop gegooid met andere ketens waar niet eens gekookt wordt, zoals Subway en Starbucks. Ze worden gezien als de belichaming van fusion, of volgens sommigen: confusion. Feit is dat toen de eerste Wagamama opende 30 jaar geleden, het werd gezien als iets vernieuwends. Het restaurant liet mensen kennis maken met Aziatische ingrediënten en gerechten en plaveide zo het pad voor andere (misschien authentiekere) restaurants. Ik at er ooit ook mijn eerste katsu curry.

Katsu curry

Wagamama had toen ook kookboeken, die ik opzocht in de hoop het recept voor de yasai katsu curry te treffen. Destijds ving ik bot. Die curry stond er niet in en erg vegetarisch waren de kookboeken ook niet, laat staan veganistisch. Nu staat ook in het voorwoord dat het veganistische gedeelte op de kaart groter is dan ooit. Dit boek bevat dan ook behoorlijk wat veganistische opties, of opties om het veganistisch te maken, als het recept in kwestie dat nog niet is. De Katsu curry yasai staat er in ieder geval in!Boekrecenesie: Wagamama your way @ Lauriekoek.nl

Your way

Het hele idee van dit boek, is dat je op jou manier kookt. Je moet doen wat je wil, bruine rijst in plaats van witte, extra saus, geen chilipeper, je moet doen wat jij lekker vindt. Met stippels wordt aangegeven wat vegetarisch, veganistisch of glutenvrij is. Bij een recept staan tips om iets vegan of vega te maken, door bijvoorbeeld tamari te nemen in plaats van sojasaus. Of tofu in plaats van vlees.
Boekrecenesie: Wagamama your way @ Lauriekoek.nl

Boekrecenesie: Wagamama your way @ Lauriekoek.nl

Wagamama your way biedt recepten voor ontbijt en snacks, maar het merendeel van de recepten is avondeten. Er staan recepten in voor bowls, wokgerechten, Gerechten die je ook bij Wagamama op de kaart zit staan zoals curry, kommen (kokoro), ramen, donburi, ze zijn allemaal paraat. De recepten zijn voor 2 personen, veel is vegetarisch en of vegetarisch, maar er staan ook recepten met vlees of vis in. Er staan ook desserts achterin het kookboek en sauzen die je vaak weer nodig hebt in de andere gerechten in het boek.Boekrecenesie: Wagamama your way @ Lauriekoek.nl

Boekrecenesie: Wagamama your way @ Lauriekoek.nl

Boekrecenesie: Wagamama your way @ Lauriekoek.nl

Sauzen

De sauzen kosten ook weer wat moeite om te maken, dus het loont om even goed te kijken wat je nodig hebt voor een recept. In het boek wordt trouwens aanbevolen dat je de sausen van Wagamama kant-en-klaar kan kopen Dat zou in Engeland zo kunnen zijn, maar voor zover ik kan vinden zijn ze in Nederland niet te koop. Soms zijn de namen van de sauzen een beetje raar. Zo is er amaisaus, iets wat mij vooral aan Samson en Gert doet denken en niet aan Japan en ponzu-citrus, wat in min ogen gewoon ponzu zou moeten zijn. Waarom het woord citrus er achter staat snap ik niet helemaal. En het  recept voor de saus die in de Chili men moet, is voor 400 ml, terwijl het gerecht 500 ml saus voorschrijft, een beetje flauw.

Soul food?

Ik vind het trouwens ook een beetje vreemd dat ze in het voorwoord naar hun gerechten verwijzen als soul food. Ik ken soul food als een traditionele afro-Amerikaanse keuken. Dat woord zie ik de laatste tijd wel vaker opduiken in de verkeerde context. Terwijl ik als ik een keer Google meteen de juiste definitie vindt. Ook hoop ik dat ze zich ook echt inzetten voor de diversiteit en geestelijke gezondheid die ze in het voorwoord noemen, niet alleen in woord maar ook in daad.Boekrecenesie: Wagamama your way @ Lauriekoek.nl

Al met al vind ik het leuk dat Wagamama nu een kookboek heeft met veel vegetarische en veganistische opties en dat ik eindelijk het recept voor (yasai) katsu curry, zodat ik hem kan vergelijken met de andere katsu curry’s die ik graag maak. In de 30 jaar dat Wagamama bestaat is er veel veranderd. Mensen zijn niet alleen plantaardiger gaan eten, er is ook meer aandacht voor de landen die samen de Aziatische keuken vormen. De Wagamamavarianten schuren soms een beetje als je er ook andere varianten van kent. Als je Wagamama kent en waardeert, is het je boek, als het andersom is wellicht niet.
Boekrecenesie: Wagamama your way @ Lauriekoek.nl

Wagamama your way
Uitgeverij Kosmos
€20

Posted by on 19 juni, 2022

LEAVE A COMMENT